„Nije vreme za napad na Iran“

Njujork -- Nekadašnji šef izraelske obaveštajne službe veruje da još nije vreme za napad na Iran. „Režim u Iranu je vrlo racionalan“, kaže Meir Dagan.

Izvor: B92, Beta, CBS/60 Minutes
Podeli

Bivši šef izraelske obaveštajne službe MOSSAD Meir Dagan izjavio je za američku televizijsku mrežu Si-Bi-Es (CBS) da sada nije vreme za napad na iranska nuklearna postrojenja. Meir Dagan je ocenio da je „režim u Iranu vrlo racionalan“. Isti je odgovor bio i na pitanje da li je iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad racionalan čovek.

„Ne sasvim po našem racionalan, ali mislim da je racionalan“, pojašnjava Meir Dagan, naglasivši da se ta racionalnost razlikuje od zapadnog načina mišljenja:

„Oni razmatraju sve posledice svojih akcija... Moraće skupo da plate... Mislim da su Iranci u ovom trenutku vrlo oprezni sa projektom... Oni ne žure“, precizira nekadašnji šef MOSSAD-a, koji je svoj prvi intervju za američke medije dao za emisiju 60 minuta (60 Minutes).

Meir Dagan (מאיר דגן‎) ne misli da bi Izrael trebalo uskoro da udari iransku nuklearnu industriju i da bi takav napad morao da obuhvati „veliki broj meta“.

Nekadašnji prvi šef obaveštajne službe Države Izrael je saglasan s američkim predsednikom Barakom Obamom i državnom sekretarkom Hilari Klinton da „ima vremena“ pre nego što bude potrebno preduzeti sudbonosnu akciju.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nagovestio je, međutim, da bi napad na Iran mogao da se dogodi u roku od nekoliko meseci.

„Mi ne stojimo sa štopericom u ruci. Nije pitanje dana ili nedelja, ali takođe nije ni pitanje godina. Rezultat mora biti uklanjanje pretnje nuklearnog oružja u iranskim rukama“, objasnio u jednom od tri posebna intervjua za tri izraelske TV mreže, izrazivši nadu da „uopšte neće biti rata i da će pritisak na Iran uroditi plodom“.

Bivši šef MOSSAD-a smatra da bi, umesto vojne akcije, Zapad trebalo da se koncentriše na podsticnje promene režima u Iranu.
„Naša je dužnost da pomognemo svakome ko hoće da predstavi otvorenu opciju njihovom režimu u Iranu“, rekao je Dagan, ali je dobio da odgovori na pitanje o tome da li je Izrael podržavao grupe mladih koji su protestovali širom te zemlje nakon poslednje runde iranskih izbora.

On veruje u odlučnost SAD i Obame da se zaustavi iranski nuklearni program.

„On [predsednik Obama] je otvoreno rekao da je vojna opcija na stolu i da on neće dozvoliti da Iran postane država s nukelarnim naoružanjem. Iz mog iskustva, mislim da mogu da verujem predsedniku SAD. Pitanje Iran s nuklearnim naoružanjem nije izraelski problem, već međunarodni problem“, pojašnjava Meir Dagan.

Na pitanje da li sugeriše da Izrael sačeka da SAD napadnu iranska nuklearna postrojenja, on je odgovorio:

„Ako bih više voleo da neko to uradi, uvek bih više voleo da to urade Amerikanci.“

Video: Deo intervjua Meira Dagana za 60 Minuta

YouTube/CBS Evening News - Link: http://www.youtube.com/watch?v=X0IdCCt0wAI

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 330 idi na stranu