IAEA: Pacijenti nepravilno zračeni

Beograd -- Šokantan izveštaj Međunarodne agencije IAEA, koja je obavila vanredni nadzor u Institutu za onkologiju Vojvodine. Pacijentima zračeni i zdravi organi.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Prema izveštaju IAEA, samo 30 odsto pacijenta u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici prima adekvatnu i pravovremenu radiološku terapiju.

Ostali, pored čekanja i do nedopustiva tri meseca, često su bili podvrgnuti tretmanima kojima im se zrače i zdravi organi.

U izveštaju eksperta ove agencije Primoža Strojana, koji je tokom marta obavio stručni nadzor u ovoj onkološkoj instituciji, zaključeno je da su kapaciteti za lečenje znatno ispod svakog međunarodnog standarda, što direktno utiče na dvomesečno i tromesečno čekanje na zračenje, što je neprihvatljivo.

U dokumentu Primoža Strojana navedene su brojne nepravilnosti, greške i slabosti, pa čak i nesavestan rad lekara sa pacijentima, u gotovo svim fazama lečenja.

Prema podacima Instituta za onkologiju i radiologiji Vojvodine, zračnu terapiju je od 1. januara do 15. decembra 2009. godine primilo oko 3.500 pacijenata, što znači da je skoro 2.500, prema nadzoru koji je Strojan obavio, bilo neadekvatno lečeno.

U izveštaju IAEA ukazano je i da onkološke komisije, koje utvrđuju ko će i kada biti lečen, čine uglavnom lekari koji nemaju pristup zračnoj zoni, niti kontakt sa pacijentima o čijoj sudbini odlučuju.

Zaprepašćuje i podatak izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju, prema kojem se čak i ne vodi evidencija o procesu lečenja pacijenata, što doktore oslobađa odgovornosti i dopušta da zračenje obavljaju neobučeni lekari!

Uprkos tvrdnjama direktora Kamenice da su “raskrstili” sa lečenjem inostranih pacijenata, zbog čega su domaći bolesnici umirali ne dočekavši svoj red na zračenje, u izveštaju Primoža Strojana navedeno je da u ovoj ustanovi postoji stalan priliv pacijenata iz Republike Srpske.

Jedina “svetla” tačka u ovom frapantnom izveštaju jeste podatak da su u Kamenici doze za zračenje određivane u skladu sa modernim standardima. Međutim, zbog nekorišćenja takozvane in vitro tehnike doziranja, nema kontrole da li je pacijent zaista i primio dozu koja mu je za taj dan prepisana.

Institut: Nije istina

"Ne znam koji vi izveštaj imate, ali sve što u njemu piše je apsolutno netačno“, bio je kategoričan dr Marko Erak, upravnik Klinike za radiološku terapiju Instituta za onkologiju i radiologiju Vojvodine.

"Očigledno je neko smišljeno poslao nekakav izveštaj, kako bi dodatno uzdrmao javnost, a pacijentima uneo novu dozu straha. Izveštaj Primoža Strojana, eksperta Međunarodne agencije za atomsku energiju, identičan je sa izveštajem Ministarstva zdravlja Srbije i trojice beogradskih stručnjaka koji su u našem institutu obavili vanredni stručni nadzor“, kaže Erak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu