Radikal fizički napao naprednjaka

Beograd -- Sednica parlamenta prekinuta je zbog incidenta u kome je povređen poslanik Srpske napredne stranke Igor Bećić, koga je navodno udario jedan poslanik SRS-a.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Prema tvrdnjama naprednjaka, poslanika Bećića je napao poslanik Srpske radikalne stranke Srboljub Živanović u skupštinskom hodniku, dok radikali tvrde da je Živanović sve vreme bio u sali. Podsetimo, ovo nije prvi put da je u Skupštini došlo do fizičkog sukoba pripadnika ove dve stranke.

Predsednica Skupštine Srbije prekinula je sednicu na pola sata pošto je lider naprednjaka Tomislav Nikolić sa šefom obezbeđenja skupštine ušao u salu i rekao da je poslenik radikala Srboljub Živanović udario poslanika Igora Bečića "po nosu".

RTS obustavlja prenose?

Direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić zakazao je za sutra u 11 časova Kolegijum medijskog Javnog servisa Srbije sa jednom tačkom dnevnog reda - obustava direktnih prenosa sednica parlamenta.

Obrazlažući zakazivanje sednice, Tijanić je rekao da građanima niko ne može da naredi da svojim novcem finansiraju direktne prenose zasedanja skupštine na kojima se "ne donose neophodni zakoni, govori van dnevnog reda, poslanici fizički obračunavaju, propagira govor mržnje i u parlamentu neupitano vrše krivična dela".

Posle pauze koju je zbog sukoba odredila predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, šef poslaničkog kluba Napred Srbijo Tomislav Nikolić poručio je bivšim kolegama iz SRS-a da je to poslednji put da se fizički sukobe.

Nikolić je rekao da naprednjaci više nikad neće dozvoliti da ih neko od radikala fizički napadne i upozorio da će se u protivnom tući.

Šef poslaničkog kluba SRS-a Dragan Todorović rekao je da je incident insceniran i da iza njega stoje domaće tajne službe i CIA.

Prema rečima Nikolića, Živanović je Bečića napao na spenicama iz podruma na prvi spart a zatekli su ih radnici iz RTS-a. U tom delu hodnika nije bilo skupštinskog obezbeđenja.

Radikali tvrde da je Živanović je sve vreme sedeo u sali, zbog čega nije mogao to da uradi.

Poslanik Igor Bećić je trenutno na VMA, u hitnoj pomoći, na pregledima. Lekari su ga poslali i na rendgen i magnetnu rezonancu, za sada se ne zna težina povrede.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je da će nakon istrage sigurno biti izrečene sankcije onima koji su izazvali incident u parlamentu.

Ona je ocenila da je tim incidentom grubo narušeno dostojanstvo parlamenta. "Incident nije bio u sali, ne znam ko je napravio incident.

Nadležne službe treba to da utvrde. Činjenica je da je jedan poslanik zadobio telesnu povredu zbog koje se obratio zdravstvenoj ustanovi", rekla je predsednica parlamenta.

Dodala je da je sukob bivših i sadašnjih radikala toliko eskalirao i da toliko remeti rad Skupštine da "striktno poštovanje Poslovnika skoro nije dovoljan instrument za stvaranje normalne atmosfere u parlamentu".

Đukić-Dejanović je na sednici zamolila poslanike opozicije da se ne javljaju po Poslovniku, već da raspravljaju o izmenama i dopunama Poslovnika koje su na dnevnom redu.

Međutim, nakon što su poslanici i treći dan za redom nastavili da se javljaju po poslovniku i raspravljaju mimo dnevnog reda, predsednica Skupštine je oko 17.30 prekinula sednicu.

Nastavak sednice na čijem su dnevnom redu izmene i sopune Poslovnika o radu, Đukić-Dejanović je zakazala za sutra u 10, a u međuvremenu je sazvala konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa o daljem radu.

Za sutra u 10 je zakazana i sednica Administrativnog odbora koji treba da razmatra tri mandata poslanika koji su među poslednjima napustili klub SRS-a i prešli u Napred Srbijo.

Radikali zahtevaju za oduzimanje mandata poslanicima naprednjaka, a SNS je danas zatražila je hitno održavanje sednice Administrativnog odbora Skupštine na kom bi se odlučivalo o tom pitanju.

"Neka donesu odluku kakvu god hoće, u skladu sa Ustavom i zakonom, a u skladu sa najvišim pravnim aktima naše zemlje moguća je jedina odluka - da mandati ostanu narodnim poslanicima, a ne da pripadaju političkim strankama", rekao je zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.

Bečiću konstatovane lakše povrede

Na Vojno-medicinskoj akademiji, poslaniku naprednjaka Igoru Bečiću su konstatovane lakše telesne povrede - udarci i posekotine, a poslanik naprednjaka kaže da ima i nagnječenje rebara.

"Počeo je da psuje i da preti. Pošto sam prošao, pokušao sam da se okrenem prema njemu, da vidim šta mi to govori i dobio sam jak udarac između očiju u naočare, zateturao sam se, pao sam na prozor, pale su mi naočare i u momentu bio sam zatečen zbunjen i on je pritrčao i udario me još nekoliko puta", objašnjava on.

Bečić dodaje da je dobio veliki broj udaraca po licu i po grudnom košu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 100 idi na stranu