Mogućnosti investiranja u Srbiju

Davos, Beograd -- Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu delegacija Srbije, predvođena potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem, predstavila je mogućnosti investiranja u Srbiju.

Izvor: B92
Podeli

Delegacija naše zemlje tokom Svetskog ekonomskog foruma imala je oko 60 sastanaka sa liderima vlada i vodećim ljudima svetskog biznisa koji razmatraju mogućnost da investiraju u Srbiju. Božidar Đelić kaže da je ekonomska situacija teška, ali da su upravo strana ulaganja ono što će Srbiji omogućiti da očuva i proširi svoje kapacitete u uslovima svetske krize.

"Interesovanje je veoma raznovrsno. Od velikih kompanija iz Sirije koje su aktivne u Iraku, Sudanu, Egiptu i žele da ponude mogućnosti našim građevinskim preduzećima da rade sa njima, da prodajemo naše farmaceutske proizvode u tom regionu, pa do poljskih farmaceutskih kompanija koje žele da otvore pogone u našoj zemlji", rekao je Đelić.

Đelić je u Davosu razgovarao i sa direktorkom Svetske banke sa kojom je dogovoreno da postojeći projekti do sledećeg sastanka u aprilu u Vašingtonu budu finalizovani, da bismo onda tražili dodatne resurse.

Đelić je izjavio da je od Svetske banke zatražio dodatnih 300 miliona dolara podrške za Koridor 10 i prosvetu i nauku u Srbiji.

"Želim da kažem da Svetska banka ima zaista dobre odnose sa Srbijom. Mi smo poprilično impresionirani načinom na koji Vlada vodi ekonomiju i reforme i želimo da podržimo Srbiju koliko možemo. Drago nam je što je projekat Koridora 10 počeo i veoma smo srećni što ćemo ga podržati", rekla je direktorka Svetske banke Ngozo Okonjo Iveala.

Predstavnici Srbije u Davosu kažu da se nameće zaključak da u svetskoj politici ne postoji jedinstveno rešenje za ekonomsku krizu, koja će trajati u narednih 3-5 godina.

Ipak, generalni direktor Telekoma Branko Radujko i predsednik Komtrejd grupe Veselin Jevrosimović očekuju da će se investiranje u informatičke tehnologije nastaviti.

"Mi smo zaista svi veoma zadovoljni, imali smo više od 60 sastanaka sa vodećim svetskim kopmpanijama, a iz nekih od tih sastanaka verujem da će se izroditi i konkretne investicije u Srbiju. Ja za ICT industriju verujem, iako svi govore oprezno o investicijama, da će investicija u ICT industriju biti i dalje, bez obzira ne krizu", rekao je Radujko.

"Sastali smo se sa predstavnicima Majkrosofta, Intela, Dela, BMC, vlada veliko interesovanje za srpsku IT industriju i svi su oni prepoznali Beograd i Srbiju kao regionalni IT centar", kazao je Jevrosimović.

U političko-privrednoj delegaciji Srbije u Davosu je i potpredsednica Delta holdinga Milka Forcan.

"Generalno možemo oceniti da je prvi put ova političko-privredna delegacija uspela u svojoj želji da se prezentuje u Davosu", rekla je ona.

Svetski ekonomski forum je najvažniji ekonomski događaj u svetu, na kome se razmatraju mere za izlazak iz svetske ekonomske krize, a delegacija Srbije je jedina iz jugoistočne Evrope koja u Davosu predstavlja potencijale domaće privrede.

Na forumu u Davosu 2009. okupilo se više od 2.500 učesnika iz 96 zemalja, a među njima je i 40 šefova država ili vlada i više od 510 učesnika iz civilnog društva, predstavnika nevladinih organizacija i medija.

Dogovor s "Mišlenom"

Tokom susreta sa jednim od čelnih ljudi francuskog proizvođača guma "Mišlen" Mišelom Rolijeom, prema rečima Đelića postignut je dogovor o povećanju proizvodnje u fabrici u Pirotu, ali i o zajedničkom ulaganju u izgradnju logističkog centra u Srbiji.

"Da ove godine zajedno izgradimo jedan logistički centar od 20.000 kvadrata koji će zaposliti nekoliko desetina radnika. Taj projekat će trajati između 15 i 20 meseci. To ćemo zajedno sa gospodinom Rolijeom otvoriti kada dođe sledeći put u Srbiju", najavio je Đelić.

"I drugi element, to je da sa sadašnjeg kapaciteta od šest miliona guma godišnje podignemo znatno taj kapacitet u godinama koje dolaze, tako da Pirot bude jedna od najvažnijih fabrika u sklopu ‘Mišlena’", kaže potpredsednik Vlade Srbije.

Mišel Rolije rekao je da je "Mišlen" spreman da proširi proizvodnju u Pirotu, ali posle ekonomske krize.

"Mislimo da ćemo uložiti u ovu fabriku u bliskoj budućnosti jer vidimo dobru i trajnu budućnost naših pogona u Pirotu. Srbija je zemlja koja raste, ali postoje i mnoge prilike za izvoz naših guma van Srbije. Tako da želim da poručim da mi čvrsto verujemo da ćemo u kraćem ili srednjem roku, čim trenutna kriza bude iza nas, biti u poziciji da investiramo u ovu kompaniju”, rekao je Rolije.

Na ostalim sastancima koje je potpresednik srpske Vlade imao u Davosu fokus su, kako je sam rekao, bili energetika, telekomunikacije i visoke tehnologije.

"U domenu energetike, na susretima sa predstavnicima giganta poput RV-a i NBV-a iz Nemačke, potvrđeno je da će oni učestvovati u tenderu za izgradnju naše dve termoelektrane, a i da su veoma zainteresovani za razvoj hidropotencijala naše zemlje, kao i raznih obnovljivih izvora energije", kaže Đelić.

"Sa ‘Hjulit-Pakardom’ je dogovoreno da se u sledećih nekoliko meseci izradi i jedno strateško partnerstvo između te kompanije i naše zemlje koje će omogućiti otvaranje mnogo većeg broja radnih mesta za naše specijaliste iz domena visokih tehnologija, a sa predsednikom Dojče telekoma je potvrđen jak interes za dalji razvoj situacije u Telekomu Srbije i naročito mogućnosti privatizacije našeg telekomunikacionog operatera", kaže on.

Član delegacije u Davosu, generalni direktor Telekoma Branko Radujko, kaže da je sa vodećim kompanijama razgovarano o ulaganjima u telekomunikacije i informacioni sektor u Srbiji, ali da u situaciji ekonomske krize "niko olako ne obećava investicije".

"Tu je i Dojče telekom i vodeća američka kompanija ‘Ej-Ti end Ti’, ‘Hjulit-Pakard’, ‘Majkrosoft’, ‘Intel’ itd. Sastanci su bili veoma konkretni. Danas niko ne govori tako olako o investicijama, s obzirom na finansijsku krizu, ali zaista je pokazan jedan veliki stepen interesovanja za direktno investiranje u srpsko telekomunikaciono tržište", kaže Radujko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu