Srbija: Gasa ima, moguća tužba

Beograd -- Snabdevanje Srbije gasom odvija se uobičajeno gasom obezbeđenim iz Nemačke i Mađarske. "Srbijagas" razmatra pokretanje tužbe protiv Ukrajine.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je za B92 da je od Vlade Srbije to preduzeće dobilo nalog da preispita pravne mogućnosti za pokretanje tužbe protiv Ukrajine zbog obustavljanja isporuke gasa.

"'Srbijagasu' je dat nalog da se prouče pravni aspekti i mogućnosti. Mi imamo ugovor sa 'Jugorosgasom' i mađarskim transporterom 'Molom'. U ovom trenutku se moramo osloniti na međunarodno pravo i u toku je pravna analiza onoga što bi 'Srbijagas' mogao da učini i da eventualno tuži Ukrajinu", kazao je Bajatović u Vestima B92.

"U toku su aktivnosti i naši napori da obezbedimo dodatne količine gasa sa kojima 'Gasprom' raspolaže u austrijskim i nemačkim skladištima. Danas posle podne je bilo problema u kapacitetima, tzv. H-gasovoda koji spaja Austriju i Mađarsku", objasnio je Bajatović.

On je naveo da je u saradnji s kolegama iz Nemačke i Austrije, u međuvremenu, otlonjen taj problem, i dodao da je reč o dodatnih dva miliona kubika gasa.

"Ako obezbedimo da se iz skladišnih kapaciteta izvuku dovoljne količine gasa, nadam se da ćemo u međuvremenu s kolegama iz 'Gasproma' uspeti da obezbedimo dovoljne količine za Srbiju", rekao je Bajatović i podsetio da trenutno Srbija dobija oko 4,7 milona kubika iz stranih i milion kubika gasa iz domaćih izvora.

Prema njegovim rečima, sa ovim dodatnim isporukama, ukoliko one budu garantovane, moći će i da se pokrene deo industrije.

Na pitanje šta će biti s računima građana koji, zbog nedostatka gasa, nisu određeni period imali grejanje, Bajatović je odgovorio da će gas "biti plaćen onoliko koliko je potrošen".

"To je pitanje za lokalnu samoupravu. Pretpostavljam da su ovo do sada bila havarijska isključenja i da nigde nisu trajala duže od 36 časova", rekao je on.

Rekordana potrošnja struje

Problemi sa snadbevanjem gasom uticali su na to da potrošnja električne energije koju građani koriste za grejanje dostigne rekordne vrednosti.

Iako EPS tvrdi da je elektroenergetska situacija u Srbiji potpuno stabilna i da se ne sprovode restrikcije struje, pojedini građani Niša se suočavaju sa 20-časovnim restrikcijama.

Više o tome možete čitati u posebnoj vesti.

Bajatović je sinoć rekao da je od trenutka puštanja gasa iz Rusije ka EU potrebno oko dva dana da gas stigne do krajnjih potrošača u Srbiji.

Za potpuno snabdevanje industrijskih potrošača potrebno je najmanje 24 sata, objasnio Bajatović, a odmah nakon toga trebalo bi i da se gas isporuči toplanama kako se više ne bi koristio mazut.

Kada je reč o vremenskom periodu potrebnom da bi toplane prešle sa mazuta na gas, radi se o samo par sati, kaže direktor "Srbijagasa".

“Bitno je da možemo da prihvatimo taj gas, da proverimo instalacije, da nema nikakav kvar kako se ništa loše ne bi desilo. Dakle, trebaće nekih 48 sati od momenta dolaska gasa na našu granicu da se sve normalizuje”, rekao je za B92 Bajatović.

On ne očekuje da bi se u Srbiji mogli dogoditi incidenti sa gasom poput onih u Sarajevu jer su domaći potrošači prethodnih dana bili snabdeveni uvezenim gasom.

Isporuka ruskog gasa Srbiji potpuno je prekinuta 6. januara poslepodne.

Srbija je zato bila primorana da uvozi gas iz Mađarske i Nemačke, za koji dnevno plaća oko 2,5 miliona dolara, što je za oko 250.000 dolara više nego za gas koji u normalnim okolnostima stiže iz Rusije ili se crpi iz skladišta gasa.

Bajatović je u ponedeljak ukazao na to da su ad hok isporuke gasa, kao što su isporuke od Mađarske i Nemačke, uvek skuplje, ali da su u odnosu na berzanske cene "sasvim korektne".

Više o rusko-ukrajinskom sporu oko tranzita gasa možete čitati u posebnoj vesti.

Bor u opasnosti da ostane bez grejanja

Iako nije direktno povezana sa nestašicom gasa, situacija u Boru je mnogo ozbiljnija.

Tamošnja toplana koja obezbeđuje grejanje za 97 odsto grada, odnosno 40.000 građana, duguje oko 200 miliona dinara za utrošenu struju, neplaćeni ugalj i usluge transporta uglja.

Borska toplana raspolaže rezervama uglja za svega još nekoliko dana. Direktor toplane Dragoslav Nikolić izjavio je za B92 da je sa opštinskim vlastima pokušao da se dogovori o odobravanju kredita od oko 180 miliona dinara, kojim bi građanima Bora bilo omogućeno grejanje nakon isteka zaliha, ali da do sada nije imao uspeha.

“Situacija što se tiče toplane koja greje 97 odsto grada je katastrofalna. Naše potrošnje ugljeva na godišnjem nivou prelaze 300 miliona dinara. Već imamo zastoj u snadbevanju i verovatno ćemo, ukoliko se ozbiljno nešto ne preduzme u nekoliko dana, morati da proglasimo lagani hod ili potpunu obustavu, što će biti katastrofalno”, upozorava Nikolić.

“Tu moraju da se uključe opštinske i republičke vlasti jer dobiti kredit posle sloma berzi i finansijskog tržišta sveta i od 2,5 - 3 miliona dinara nije tako jednostavno ni za koju banku”, kaže on.

Međutim, ni u momentu kada postoji mogućnost da grad ostane bez grejanja, borske vlasti ne odustaju od proslave Pravoslavne Nove godine.

Iako sutra možda neće moći da se ogreju, Borani će večeras, pod pokroviteljstvom Opštine, u centru grada ispred Doma kulture moći da se zabave uz pečenog vola, Akapulko bend, ali i Najdu i Galeta iz bendova Smak i Kerber. U opštini Bor B92 nije uspeo da sazna koliko ta zabava košta.

Đilas: Najmanje problema u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da je Beograd imao najmanje problema sa grejanjem u vreme nestašice gasa.

"Uspeli smo da u ovih desetak dana uz nešto niže temperature u stanovima prebrodimo kriznu situaciju nedostatka gasa u Beogradu u kome 80 odsto toplana koristi gas, a samo 18 odsto mazut", kazao je Đilas novinarima prilikom puštanja u probni rad kotla za toplu vodu snage 116 megavata u Toplani "Voždovac".

Vazduh zagađeniji zbog mazuta

U Beogradu je vazduh mnogo zagađeniji od kada se za grejanje koristi mazut, upozorio je gradski sekretar za životnu sredinu Goran Trivan.

Trivan je agenciji Beta rekao da su u vazduhu povećane koncentracije suspendovanih čestica, sumpor dioksida, azot dioksida i azot monoksida. "Vazduh je veoma opasan i može izazvati različita oboljenja, pa što se pre vratimo na gas i vazduh će biti čistiji", kazao je on.

Opširnije o ovoj temi možete čitati u posebnoj vesti.

Gradonačelnik se zahvalio svim radnicima Beogradskih elektrana na požrtvovanom radu u prethodnom periodu, naglašavajući da će biti novčano nagrađeni i da su oni pravi primer kako treba da se svi ponašamo u ovakvim vanrednim situacijama.

On je podsetio da toplane u Beogradu od 28. decembra prošle godine greju 24 sata i kazao da će tako ostati sve dok temperature budu niske.

"Beograd se kroz toplane odrekao potpunog korišćenja gasa da bi tog energenta bilo za ostatak Srbije iako u glavnom gradu ima više korisnika centralnog grejanja nego u svim gradovima koji su ostali bez grejanja.To je princip koji ćemo mi poštovati i dalje", naglasio je Đilas.

On kaže da je zadovoljan i grejanjem u svom stanu i da zna da postoje delovi grada gde ima problema i odstupanja sa temperaturama, ali je to problem koji se dešava svake godine.

"Nisam čuo da je iko poželeo da se odjavi sa centralnog grejanja i mislim da je to najbolji vid grejanja," naglasio je gradonačelnik.

U međuvremenu, „Beogradske elektrane” prihvatile su preporuku republičkog Štaba za vanredne situacije da bez obzira na visinu spoljne temperature povećaju isporuku toplotne energije potrošačima.

Gradski štab apeluje da građani racionalno troše struju kako ne bi došlo do ispadanja delova elektroenergetskog sistema u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu