Ruski gas kreće sutra ka Evropi?

Brisel, Kijev -- EU navodi da se Rusija obavezala da će u utorak ujutru ponovo početi da isporučuje gas u Evropu preko Ukrajine. Novi neosnovan zahtev Ukrajine, tvrdi "Gasprom".

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Isporuka ruskog gasa počeće u utorak u osam sati po srednjoevropskom vremenu, najavio je portparol češkog predsedništva Evropskoj uniji. Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko naložio je Vladi da osigura tranzit ruskog gasa u Evropu. Posmatrači koji će nadgledati prolaz gasa kroz Ukrajinu već dva dana zauzimaju svoja mesta.

Sve uključene strane potpisale su sporazum kojim će biti razrešen spor oko isporuke ruskog gasa Evropi preko Ukrajine, saopštio je zamenik predsednika uprave "Gasproma" Aleksandar Medvedev.

"Neosnovan zahtev Ukrajine"

Ukrajina je ponovo dostavila "neosnovan zahtev" za tranzit ruskog gasa ka Evropi, izjavio je zamenik predsednika upravnog odbora "Gasproma" Aleksander Medvedev posle neformalnog susreta u Briselu ministara energetike Evropske unije sa ruskim i ukrajinskim zvaničnicima.

Medvedev je objasnio da je potpredsednik Vlade Ukrajine Grigorij Nemirja ranije danas zatražio da Rusija obezbedi njegovoj zemlji "tehnički", odnosno pogonski gas koji je neophodan za transportni sistem gasa.

"Nadamo se da ovaj zahtev neće sprečiti sutrašnju obnovu isporuke gasa", dodao je Medvedev.

Medvedev je u Briselu rekao da tranzit ruskog gasa može biti obnovljen sutra u osam sati ujutro po srednjoevropskom vremenu.

"Ako ne bude nikakvih prepreka u realizaciji protokola, nadamo se da će tranzit moći da počne u osam sati ujutro po evropskom vremenu, rekao je Medvedev, prenela je agencija Itar-tas.

Stručnjaci su već stigli u merne stanice na jugu i zapadu Ukrajine, kao i u prostrojenja Gasproma u Rusiji odakle energent kreće ka Evropi.

"Kada se posmatrači nađu na mestima kontrole i mi se uverimo da su oni u stanju da kontrolišu tranzit prirodnog gasa, 'Gasprom' će dati gas gasnotransportnom sistemu Ukrajine radi njegovog tranzita u Evropu”, kazao je Putin.

“Izražavamo žaljenje zbog ove situacije i izražavamo solidarnost sa potrošačima u Evropi. Takođe, nadamo se da će sistem kontrole raditi efikasno i da će obezbediti redovne isporuke našeg gasa u Evropu", poručio je on.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ističe da je ruski premijer obećao da će gas krenuti čim stignu posmatrači.

Barozo ima obećanje i predsednik Ukrajine Viktora Juščenka da ni u toj zemlji neće biti nikakvih prepreka ruskom gasu da stigne do evropskih gradova.

“Nadam se da će ovo obećanje biti održano. Posmatrači će biti razmešteni danas i mi ne možemo prihvatiti odlaganja ili izgovore za dalje držanje građana Evrope u hladnoći”, rekao je Barozo.

Rusija bi trebalo da počne isporuke gasa sutra u osam sati, a Ukrajina smatra da je za tranzit potrebno 10 do 12 sati, što znači da bi prve isporuke trebalo da stignu u Evropsku uniju za 24 sata, saopštio je večeras evropski komesar za energetiku Andris Pibals.

Ukrajina je jutros pristala da potpiše novi sporazum o kontroli protoka gasa bez spornih dodataka koje nije prihvatila ruska strana.

Novim ukrajinskim potpisom na odredbe sporazuma o posmatračkoj misiji ispunjeni su svi uslovi Rusije za obnovu dotoka gasa ka Evropskoj uniji, izjavio je, u ime Predsedništva EU, češki ministar industrije Martin Riman.

"Smatramo da su odrednice koje su potpisali Moskva i Kijev validne. Ukrajinska deklaracija neće i ne može da promeni detalje odrednica", rekao je Riman pre početka sastanka Saveta ministara energetike EU.

Kako je izjavio predstavnik Rusije pri Evropskoj komisiji Vladimir Čizov, i Evropska komisija potpisala je protokol o kontroli tranzita ruskog gasa preko Ukrajine.

Evropska komisija saopštila je da više nema razloga za obustavu isporuka ruskog gasa preko Ukrajine i da isporuke moraju biti obnovljene.

Ukrajinski "Naftogas" saopštio je da su međunarodni stručnjaci i predstavnici Evropske komisije počeli nagledanje gasnih stanica u toj zemlji.

Problem u isporukama gasa nastao je sinoć jer je Kijev na sporazum samoinicijativno dodao deklaraciju koja nije bila sastavni deo sporazuma.

Ta dekalaracija navodi da Ukrajina nije uzimala tranzitni gas i da nema zaostale dugove prema "Gaspromu", što je u srži spora između Rusije i Ukrajine, kao i da Rusija mora da obezbedi dodatni "tehnički" gas za održanje pritiska u ukrajinskom sistemu gasovoda, što Rusija odbija bez sporazuma o cenama.

Juščenko: Proveriti tvrdnje o krađi gasa

Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko naložio je glavnom tužilaštvu da proveri osnovanost izjava o nedozvoljenom uzimanju gasa iz ukrajinskog sistema za transport tog energenta, izjavila je danas predstavnica za štampu ukrajinskog predsednika Irina Vanjikova.

“Određeni inostrani političari otvoreno optužuju Ukrajinu - kako zemlju, tako i određene funkcionere - za krivična dela koja nanose nepopravljivu štetu imidžu i interesima Ukrajine“, citirala je Vanjikova pismo Juščenka glavnom tužiocu.

Juščenko je zatražio od glavnog tužilaštva da izvrši proveru i posle nje “donese osnovanu i objektivnu odluku“, rekla je predstavnica za štampu ukrajinskog predsednika, a prenela je ruska agencija Interfaks.

Agencija RIA Novosti prenela je, pak, izjavu opunomoćenog predstavnika Juščenka za energetska pitanja Bogdana Sokolovskog, koji tvrdi da Rusija nema dovoljne količine gasa za isporuke Evropi i da je zato zaustavila tranzit kroz Ukrajinu.

Sokolovski je naveo da zbog obustave tranzita gasa u Evropu Rusija dnevno gubi do 150 miliona dolara i da su se u sistemu “Gasprom“ već pojavili ozbiljni finansijski problemi, između ostalog, i sa isplatom plata.

Predstavnik Juščenka tvrdi da Rusija pokušava da prisvoji gas koji je Ukrajina koristila radi podrške tranzitu u Evropu početkom janura.

Zajam Ukrajini za ruski gas?

Ruski premijer Vladimir Putin i njegov češki kolega Mirek Topolanek, predsedavajući EU, telefonom su razgovarali o mogućem zajmu Unije Ukrajini za otplatu ruskog gasa i ruskom učešću u tome.

Razgovor je obavljen na inicijativu Topolaneka, saoštila je pres služba ruske vlade, prenela je agencija Itar-Tas.

Zamenik ruskog premijera Igor Sećin je izjavio da Ukrajina ima pravo da od međunarodne zajednice zatraži zajam, ako ima problema sa otplatom duga za gas Rusiji.

"Ruska strana je takođe spremna da razmotri mogućnost odobravanja takvog zajma", rekao je Sećin i dodao da "treba tražiti civilizovane načine da se reši problem sa plaćanjem gasa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu