Poslanici o gasu i kalendaru LSV-a

Beograd -- Poslanici republičkog parlamenta završili su načelnu raspravu o sedam pratećih budžetskih zakona. Tokom dana gotovo dvočasovna rasprava van dnevnog reda.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

I u 2009. u Skupštini sve po starom. Umesto o dnevnom redu, poslanici su raspravljali o gasu, novcu koji su dobili radikali ili narodnjaci, kalendaru za 2009. godinu koji je štampala Liga socijaldemokrata Vovodine. Na dnevnom redu Skupštine, inače je sedam pratećih budžetskih zakona koji su krajem decembra bili povučeni da bi se usvojio budžet za 2009. godinu.

I prvo zasedanje Skupštine u novoj godini počelo je sa zakašnjenjem. Početak sednice bio je odložen za dva sata jer su se čekali izveštaji nadležnih odbora o zakonima koji su na dnevnom redu.

Međutim, i kada su poslanici počeli da rade, nastavili su prošlogodišnju praksu - da raspravljaju po Poslovniku. Sve je počelo od novogodišnjeg kalendara LSV-a.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić pokazao je tu mapu za skupštinskom govornicom, ocenivši da ona propagira ideju "Vojvodine republike", koja obuhvata teritoriju koja nije u skladu s današnjim administrativnim granicama.

Aligrudić je optužio Demokratsku stranku da stoji u pozadini objave te mape (na kalendaru), a da je LSV samo puki izvršilac.

“Politička pozadina ovoga mi je potpuno jasna. U praskozorje usvajanja Statuta Vojvodine Demokratska stranka je morala da pripremi javnost koja treba da bude srećna sa protivustavnim statutom, koji je srednje rešenje i koji će zaštititi građane od ideje republika Vojvodina", kazao je Aligrudić.

Lider LSV-a Nenad Čanak ocenio je da je razlog za naglo interesovanje DSS-a za kalendar, koji je kao takav prvi put obljavljen pre 10 godina, nestašica gasa i kriza u koju je država zbog toga zapala.

Ukazavši da se na mapi nalazi i Banatski Dvor, Čanak je naglasio da je skladište gasa u tom mestu prazno zahvajujući delovanju DSS-a.

“Vama je važno da jurite veštice, a ja vama na lomaču ne dolazim", dodao je.

Na pozive DSS-a da se izjasni o kalendaru LSV-a, u vladajućoj koaliciji kažu da je u pitanju skretanje sa teme.

Poslanici opozicije zatim su počeli raspravu o gasnoj krizi i odgovornosti vladajućih stranaka.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić zamerio je predsedniku da je neovlašćeno pregovarao sa Mađarima i Nemcima o kupovini gasa i najavio inicijativu za smenu ministra energetike Petra Škundrića.

LDP navodi da su za krizu zbog nestašice gasa krivi oni kojima je Srbija poklonila NIS i Banatski Dvor.

Poslanici radikala uporno su demantovali navode naprednjaka da su dobili novac kako bi odustali od rasprave o amandmanima na budžet i odgovorali kontraoptužbama da su predsednik i zamenik srpskih naprednjaka Tomoslava Nikolić i Aleksandar Vučić uzeli tri miliona, to jest milion i po evra od predsednika Delta Holdinga Miroslava Miškovića kako bi osnovali stranku.

Inače, poslanici vladajuće većine na početku sednice izglasali su da se o setu zakona koji prate budžet vodi objedinjena rasprava.

Vučić najavljuje tužbu protiv samog sebe

Odgovarajući na optužbe Elene Božić Talijan iz Srpske radikalne stranke, koja je za skupštinskom govornicom izjavila da su naprednjaci dobili novac od Miroslava Miškovića kako bi osnovali stranku, Vučić je u emisiji Stanje nacije rekao da to nije tačno i da će zbog toga podneti krivičnu protiv samog sebe.

“Pošto nisam primio ni dinar uradiću sledeće, da ne bi govorili da samo pričam kako neki samo lažu, doneo sam odluku danas, da podnesem krivičnu prijavu protiv sebe, mislim da je to najzanimljivije, da iznesem tu informaciju”, rekao je Vučić.

“A, ako sam dobio dinar, ne milion i po dinara, evra bilo čega od Miškovića - ja mislim da svi znaju u gradu kakav je odnos Miškovića prema meni, ni dinar od tog čoveka nisam uzeo - ako je tako ja ću skočiti sa vrha B92 i vi ćete to moći da slikate sa svim mogućim kamerama”, kaže on.

Završena rasprava, u sredu o amandmanima

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o sedam pratećih budžetskih zakona, a rad će da nastavi u sredu, 14. januara, raspravom o amandmanima na te predloge zakona.

Na početku rasprave po dnevnom redu, ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović je izjavila, predstavljajući sedam pratećih budžetskih zakona, da se u dopunama Zakona o carinskoj tarifi menja vreme stupanja na snagu, tako da, umesto 1. januara, treba da stupi na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

Ona je navela da je izmenama i dopunama Zakona o akcizama predviđeno da se visina akcize na gorivo promeni sa 40,5 na 42 dinara po litru, a da je povećanje akciza na kafu stavljeno van snage.

Kalanovićeva je ukazala da je izmenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama predviđeno ukidanje takse za izdavanje pasoša od 1.000 dinara.

Na vanrednoj sednici Skupštine poslanici će u načelu razmotriti predloge izmena i dopuna zakona o porezima na imovinu, o akcizama, o carinskoj tarifi i o republičkim administrativnim taksama.

“Novi poslovnik do marta“

Novi poslovnik i zakon o Skupštini biće završeni do početka redovnog martovskog zasedanja republičkog parlamenta, izjavila je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

“Zakon o Skupštini je priveden kraju i preostalo je da se završi još nekih pet odsto odredbi. Kada je u pitanju Poslovnik, postizanje saglasnosti ide sporije, ali moraćemo da usvojimo novi poslovnik, ne samo zbog obaveze, već prvenstveno zbog toga što će nam omogućiti efikasnij rad", rekla je Slavica Đukić-Dejanović novinarima u parlamentu.

Ona je istakla da će do novog poslovnika poslanici pokušati da dođu konsenzusom, ali ukoliko to ne bude moguće, onda će se o njemu voditi rasprava na sednici.

Predsednica Skupštine očekuje da će danas biti završena načelna objedinjena rasprava o setu pratećih budžetskih zakona, a da će u sredu početi rasprava po amandmanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 106 idi na stranu