Preispitivanje plata rukovodstava

Beograd -- Tek nakon slučaja ogromnih bonusa i plata vrha beogradskog aerodroma Vlada je najavila analizu primanja rukovodstava javnih preduzeća.

Izvor: B92
Podeli

Vlada Srbije obavestila je Skupštinu da će do kraja godine analizirati visinu ukupnih primanja rukovodstava javnih preduzeća, kako bi utvrdila da li su ona određivana i isplaćivana u skladu sa zakonom, ali i ostale okolnosti vezane za isplate. U toku je i određivanje merila po kojima će se plate u tim preduzećima isplaćivati.

Takođe, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović obavestila je jutros poslanike da je u komunikaciji s Vladom dobila informaciju da će Ministarstvo finansija pokrenuti inspekcijsku istragu u preduzeću Aerodrom "Nikola Tesla" i o tome informisati parlament.

Podaci i dalje nedostupni

Koliko zarađuju rukovodioci pojedinih javnih preduzeća i dalje nije moguće saznati. Tako, i pored više pokušaja, televizija B92 nije uspela da dobije informaciju o platama rukovodstva NIS-a. Taj podatak nema čak ni resorni ministar Petar Škundrić.

Kako je ministar energetike Petar Škundrić najavio, plate rukovodstava u tim preduzećima biće revidirane do kraja godine.
Dok ministar Škundrić tvrdi da će Vlada do kraja godine uraditi analizu visine primanja rukovodstva u javnim preduzećima, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže da na takvu priču građani ne treba da nasedaju.

Ona tvrdi da je to samo pokušaj da se zamažu oči javnosti. "Javna preduzeća i uopše veliki državni poslovi su način finansiranja političkih stranaka, i to je jedan od sistemskih vidova korupcije", kaže ona.

"I ono što će biti najveći problem je taj što će se ova stvar sa Krištom zataškati jer se zna ko je odgovoran, jer u svakom preduzeću postoji jedan Bojan Krišto, koji je sposobni menadžer svoje stranke. Zbog toga se političke stranke najviše spore da bi dobile nadležnost", kaže ona.

Verica Barać kaže da je za ponašanje uprava pojedinih preduzeća isključivo odgovorna Vlada. Pošto je reč o državnoj svojini, Vlada, kao predstavnik države, mora da zna šta se dešava u tim preduzećima.

Javna preduzeća bez kontrole

Tek kada se u javnosti pojavila informacija da je kadar G17 plus Bojan Krišto, kao direktor beogradskog aerodroma, uz platu od 3.600 evra, sebi u junu dodelio i bonus od još 11.500, Ministarstvo finansija odlučilo je da u to javno preduzeće pošalje budžetsku inspekciju, ali ne i u druga preduzeća.

Nakon što je Krišto podneo ostavku, nameće se zaključak da je sve to potvrda za ono što se godinama priča - da u javnim preduzećima nema kontrole toga kako se novac troši.

Te podatke nema čak ni nadležna i novoosnovana Državna revizorska institucija jer još nisu formirali tim koji bi se bavio javnim preduzećima.

Javna je tajna da se partije otimaju da njihovi kadrovi budu direktori javnih preduzeća ili bar članovi upravnih odbora, jer iz njih crpe novac za sopstveno finansiranje.

Urednica časopisa "Biznis" Radojka Nikolić ocenjuje da bi se, ukoliko bi se sprovela kontrola javnih preuzeća u Srbiji, verovatno pronašle mnoge zloupotrebe. Radojka Nikolić kaže da postoje nezvanične informacije da se stranke ugrađuju i do 20 odsto.

"Vi imate i kombinaciju, koja nikada nije dokazana, to je kombinacija o kojoj se priča: da ljudi po partijskoj liniji odlaze u upravne odbore zato što su obavezni da deo prihoda koje tamo stiču daju partiji. Pa je sad pitanje koliko je to. Ja znam, off the record, u zatvorenim razgovorima, govori se o cifri od 20 odsto", kaže ona za B92.

Sindikati tvrde da je, bar u njihovom slučaju, nemoguće otkriti da li novac iz državnih firmi prisvajaju partije, jer se neki troškovi prikazuju kao legalni, ali je pitanje da li su otišli baš na tu stranu.

Šabić: Ne povremeno, već stalno

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić smatra da slučaj s platama i bonusima rukovodstva Aerodroma "Nikola Tesla" treba da bude povod da se aktiviraju kontrolni mehanizmi koji postoje, ali se ne primenjuju.

"Pravo javnosti na informacije o radu vlasti i državnih preduzeća ne sme da se ostvaruje samo povremeno, kad je to nekom politički zgodno, od prilike do prilike", naveo je u saopštenju Šabić.

On podseća da mnogi organi vlasti i preduzeća uopšte nemaju objavljene informatore o radu, a i većina onih koji su objavljeni jesu neažurni i po pravilu ne sadrže informacije o platama i naknadama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu