Bojan Krišto podneo ostavku

Beograd -- Nakon kritika zbog plate od 3.600 evra i bonusa od 11.500 evra, koje je sebi isplatio u junu, direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Bojan Krišto podneo je ostavku.

Izvor: B92, Beta
Podeli

U otvorenom pismu Krišto je naveo da je ubeđen da je radio najbolje za kompaniju i za Srbiju, ali da podnosi ostavku jer je u delu javnosti izvrgnut linču i progonu. Krišto navodi da su sve dosadašnje isplate zaposlenima i upravi izvršene u skladu sa zakonom i u okviru predviđenog budžeta Aerodroma, koji je odobrila Vlada Srbije.

"Sa žaljenjem konstatujem da je deo naše javnosti bio obmanut pričom da se bilo šta na Aerodromu radilo protiv zakona. Sve je urađeno po zakonu, ali je i činjenica da su isplaćene nagrade za naše uslove značajne, zbog čega smo odlučili da vratimo u budžet Aerodroma sve što je isplaćeno", navodi se u pismu.

Krišto u pismu navodi da je upravni odbor kompanije, u kome su zastupljeni predstavnici gotovo svih stranaka u Srbiji, doneo odluku o nagrađivanju menadžmenta u zavisnosti od ostvarene dobiti preduzeća.

Nakon toga je Vlada Srbije početkom godine usvojila program poslovanja Aerodroma za 2008. godinu, u okviru koga je definisan budžet za plate menadžmenta. "Naš je greh što smo dobro radili, ostvarili dobit četiri puta veću od očekivane", navodi on.

"Naš je greh što smo nakon 10 godina neuspelih pokušaja uspeli da obezbedimo sistem sletanja i poletanja u uslovima smanjene vidljivosti - magle, što smo usaglasili bezbednosne procedure sa međunarodnim standardima, što smo uspešno prizemljili avion u plamenu i avion koji je bio suočen sa nedostatkom kiseonika u kabini, restrukturirali kompaniju i višestruko smanjili troškove", stoji u pismu.

Podsetimo, smenu Bojana Krišta tražio je i predsednik Srbije, ali i poslanici u Skupštini Srbije, jer je direktor Aerodroma "Nikola Tesla" isplatio jednokratne bonuse sebi i članovima kolegijuma od po 4.500 evra.

I stranka G17 plus, čiji je Krišto član, saopštila je da su za svaku osudu "bezobrazno visoki bonusi" koje je on podelio zaposlenima.

"Moralna osuda, ako ne pravna"

U Upravnom odboru Aerodroma dva člana su iz Demokratske stranke i po jedan član je iz G17 plus, DSS-a, SDP i Nove Srbije. U Demokratskoj stranci navode da će biti ispitana odgovornost svih.

"Videćemo ko je za sve odluke koje nisu pravnog karaktera odgovoran. Sa druge strane, i neke odluke koje možda imaju pravno pokriće i legitimitet, sa stanovišta morala nekada nisu u redu, i u tom smislu onda neka vrsta moralne odgovornosti mora da se snosi, ako ne pravne", kaže portparolka DS-a Jelena Trivan.

Vlada ispituje primanja

Vlada Srbije obavestila je Skupštinu Srbije da se priprema analiza visine ukupnih primanja u javnim preduzećima, u pismu koje je generalna sekretarka Vlade Tamara Stojčević uputila predsednici Skupštine Slavici Đukić-Dejanović.

U saopštenju se navodi da će se, "povodom navoda u javnosti o visini zarada, odnosno plata i bonusa, koje su isplaćivane ili se isplaćuju u javnim preduzećima (Železnice, Aerodrom i druga)", obaviti analize kako bi se utvrdilo da li su ta primanja određivana i isplaćivana u skladu sa zakonom, ali i ostale okolnosti vezane za isplate navedenih primanja.

Vlada Srbije utvrdila je merila za određivanje naknada za rad članova upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i zavisnih preduzeća, javnih agencija i drugih institucija čiji je osnivač država, navodi se.

U toku je rad na utvrđivanju merila za određivanje visine primanja organa poslovođenja, odnosno rukovođenja u javnim preduzećima, navodi se u saopštenju.

Reakcije poslanika na odgovor Vlade možete čitati u posebnoj vesti.

Kontrola letenja nije javno preduzeće

Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore negirala je navode Nove Srbije da su mesečne zarade rukovodstva Agencije veće od milion dinara i navela da čelni čovek Agencije ima prošečnu zaradu oko 467.000 dinara, kaže se u saopštenju.

Agencija podseća da nije javno preduzeće već neprofitno međudržavno preduzeće, gde je 92 odsto u vlasništvu Srbije, a osam odsto Crne Gore, kao i da se ne finansira iz budžeta te dve države.

Prosečna mesečna zarada u Agenciji, kako je navedeno u saopštenju, iznosi oko 160.000 dinara, dok je prosečna mesečna zarada oblasnog radarskog kontrolora oko 267.000 dinara.

Ove informacije prosleđene su povereniku za javne informacije i Administrativnom odboru Skupštine Srbije, navodi se u saopštenju te agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu