Ilić: Vlada Koštunice ponudila cenu

Beograd -- Prethodna Vlada Vojislava Koštunice sama je predložila ruskom Gaspromnjeftu cenu za Naftnu industriju Srbije u visini od 400 miliona evra, izjavio Velimir Ilić.

Izvor: B92, Politika, Tanjug
Podeli

Bivši ministar za insfrastrukturu Velimir Ilić je za B92 naveo i da su saglasnost na tu cenu dala četiri ministarstva, među kojima i Ministarstvo finansija, na čijem čelu je tada bio Mlađan Dinkić. Ovu tvrdnju Mlađan Dinkića demnatuje i kaže da za cenu NIS-a treba pitati Koštuničin DSS i Velimira Ilića.

Cena NIS-a umanjena je za vrednost investicija koje će ruski Gasprom uložiti u izgradnju gasovoda kroz Srbiju i tu procenu doneli su srpski stručnjaci, rekao je za B92 Velimir Ilić.

On kaže da je cena od 400 miliona evra početna i da se mora posmatrati kroz ulaganja koje će ruski partner imati na magistralnom gasovodu, kao i kroz prihode koji će biti ostvareni kroz naplatu tranzita gasa kroz Srbiju.

"Pogodnosti koje će Srbija imati u snabdevanju su olakšice oslobađanja od poreza, tako da mi u investicijama koje će biti na teritoriji Srbije ne učestvujemo finansijski, mada smo vlasnici 49 odsto preduzeća koje se formira, već dajemo samo zemljište i infrastrukturu odnosno pravo na priključenje na infrastrukturu. Sve ostalo finansiraju Rusi, tako da je cena, dugoročno kad se posmatra, znatno veća od svih drugih koje su ponuđene", rekao je Ilić.

Iliću nije jasno zbog čega se ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić buni oko dogovorene cene NIS-a, kada se i njegov potpis iz vremena kada je vodio Ministarstvo finansija nalazi na dokumentu koji je upućen Vladi Srbije.

Ilić navodi da su, pored Ministarstava za infrastrukturu i finansije, saglasnost za gasni sporazum dali i zakonodavstvo, Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom i Ministarstvo energetike.

"Ako je to Ministarstvo finansija radilo i dalo saglasnost, Vlada dala saglasnost, Ministarstvo za ekonomnske odnose dalo sagalsnost, Dinkić potpisao tu saglasnost, onda mi verujemo našim institucijama koje su tada bile. Prema tome, ništa bez te saglasnosti ne bi ušlo u proceduru Vlade, znači njihovi stručnjaci su preračunali i dali početnu cenu za ugovor", rekao je Ilić.

Ovu tvrdnju ministar Mlađan Dinkić demantuje i kaže da je on svojevremeno i napustio radnu grupu koja je određivala cenu jer se sa odlukama nije slagao. Za nisku cenu NIS-a treba pitati Koštuničin DSS i Velimira Ilića, kaže Dinkić.

Urednica "Balkan magazina" Jelica Putniković kaže da Srbija sada nema parametre na osnovu kojih bi mogla da izračuna tačnu cenu NIS-a i utvrdi da li je 400 miliona evra malo ili ne.

Zbog toga je sumnjivo opravdanje Velimira Ilića da je ta cena određena zbog ulaganja ruskog partnera u izgradnju gasovoda, kaže Jelica Putniković.

"Studija za sam gasovod kroz Srbiju još nije napravljena, na zna se trasa - da li će ići od Bugarske prema Mađarskoj ili možda ipak prema Hrvatskoj. Ne zna se ni sam kapacitet, da li će biti 10, 12 ‚15, 18 milijardi kubika godišnje i od svega toga zavisi cena. Tako da se opet izlazi sa polovičnim informacijama", kaže ona.

Jelica Putniković kaže da joj nije jasno zbog čega Velimir Ilić sada iznosi detalje o ceni NIS-a, kada je o svemu mogao na vreme da se dogovori sa Dinkićem, koji mu je tada bio partner u vlasti.

Ona smatra da je ponovna rasprava o tome - bacanje prašine u oči javnosti, kako bi se opravdalo to što posao koji su zajedno radili nisu uradili kako valja.

Ilić: Menjali smo NIS za gasovod

Cena po kojoj NIS treba da bude prodat Rusima umanjena je za vrednost koju će Rusi uložiti u gradnju gasovoda kroz Srbiju, izjavio je Velimir Ilić za "Politiku".

"Naši stručnjaci su izračunali kolika je investicija potrebna za gradnju gasovoda - u prvoj fazi je potrebno uložiti dve milijarde evra", rekao je predsednik Nove Srbije.

"Mi smo rekli da nemamo sredstva za investicije tog tipa, a onda su Rusi rekli - ’dobro, mi ćemo finansirati, a vi ćete nas za to obeštetiti delom NIS-a’", rekao je on i naveo da je radna grupa Srbije našla da je razlika koju bi Rusi trebalo da plate 400 miliona evra.

Objašnjavajući da “smo NIS dali za gasovod“, nekadašnji ministar za kapitalne investicije, pa za infrastrukturu u dve vlade Vojislava Koštunice, rekao je za "Politiku" da je presrećan što je potpisao energetski sporazum sa Rusijom.

Na pitanje zašto nije sačuvan većinski udeo Srbije u NIS-u, ili kontrolni paket u budućem zajedničkom preduzeću za izgradnju “Južnog toka", Ilić je odgovorio da “(ministar ekonomije Mlađan) Dinkić hoće da mi prodamo po tržišnim uslovima, a da Rusi finansiraju svojim sredstvima, jer mi nemamo pare“.

"To neće niko da prihvati. Onda nema magistralnog gasovoda kroz Srbiju. Ići će kroz Rumuniju i Mađarsku, kao što su Mađari i Rumuni tražili", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, “mi smo prodali veći paket zato što smo želeli da Rusi uđu u investicije, i to je bila cena magistralnog gasovoda“.

"Jedini gas u Evropi imaju Rusi i bilo je - uzmi ili ostavi. Naši stručnjaci su proračunali da magistralni gasovod donosi Srbiji godišnji prihod, što sad Mađari imaju od tranzita, 200 miliona evra", kaže on.

Ilić je zapitao "da li je značajnije po 200 miliona evra profita u narednih 20 godina, ili naplatiti sada, a posle ne dobiti ništa? I još zapošljavamo hiljade ljudi na čitavom tom projektu". "Zašto Dinkić, koji je i na ovaj projekat dao saglasnost, nije rekao ’to nije dobar ugovor, ja ne dam saglasnost’?, pita Ilić.

Podsećajući da se Dinkićev potpis nalazi na tim papirima, on je naveo da mu smeta što "pojedini ministri, bez obzira u kojoj su vladi, sve napišu, usaglase, dogovore, ratifikuje parlament, sve se završi i onda se pojedinci stave iznad institucija države i sve to počnu da ruše".

Ilić nije želeo da se izjasni o budućem odnosu Nove Srbije prema strankama Nikolića i Šešelja.

"Neka vreme pokaže. Pustimo malo SRS da svoje probleme reši na svoj način i stranku koja se formirala nova da zaživi, neka formira infrastrukturu, pa ćemo posle videti, odmeravati snage", rekao je Ilić i poželeo uspeha i jednima i drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu