Problemi uoči početka škole

Beograd -- Početak nove školske godine obeležavaju najave štrajka zaposlenih i problemi sa udžbenicima proglašenim za nevažeće.

Izvor: B92
Podeli

Kao i svake godine, i uoči ovog prvog septembra najavljuju se štrajkovi prosvetara. Ipak, gorući problem predstavlja činjenica da je gotovo 100.000 primeraka udžbenika privatnih izdavača namenjenih učenicima od prvog do petog razreda, koje su škole proletos naručile, a roditelji već platili - nevažeće.

Odlukom Ministarstva prosvete, koje je u aprilu zatražilo reviziju već odobrenih naslova, više od 20 udžbenika stavljeno je van upotrebe.

Među udžbenicima koji su proglašeni nevažećim su i četiri udžbenika preduzeća “Bigz školstvo”.

Bezbednost u saobraćaju

S početkom nove školske godine, i u saobraćaj se uključuje veći broj dece.

Asistent na katedri za bezbednost Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Boris Antić ocenio je, gostujući na TV B92, da je u proteklih 10 godina bezbednost dece u saobraćaju u Srbiji podignuta na evropski nivo. On je objasnio da su već godinama najugroženija područja, kada je u pitanju kretanje dece u Beogradu, Ulice Cara Dušana, Mirijevski venac, kao i naselje Karaburma.

U ovoj firmi navode da su, kao i prethodnih godina, u januaru predstavili udžbenike i da od tada od Ministarstva nisu dobili nikakav odgovor.

“Ja sam, u ime udruženja izdavača, zvala vrlo često, razgovarala sa državnim sekretarom. Obećanja su bila usmena, u jednom trenutku rečeno je da je to u proceduri. Onda, od jednom, u aprilu obajvljuje se pravilnik da se traže udžbenici na reviziju, sa objašnjenjem koje se i danas pojavljuje u javnosti - da se škole i učitelji žale na nekvalitetne udžbenike, udžbenike sa greškama. Tu su i udžbenici koji su dve-tri godine u upotrebi, vidite da su ti tiraži rasli, dakle učitelji su se uverili u kvalitet”, navodi direktorka izdavake kuće "Bigz školstvo" Mirjana Miloradović.

U Udruženju izdavača udžbenika i učila srbije optužuju Ministarstvo prosvete da je ovakvim potezom želelo da zaštito jedinog državnog izdavača - Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. U udruženju navode da su postigli dogovor kako roditelji i deca ne bi bili oštećeni.

“Probaćemo da se dogovorimo, da ne moramo da idemo preko suda da utvrđujemo ko je pogrešio, da svi udžbenici, a to je samo 20 naslova, dobiju rešenja samo za ovu godinu, ali da moraju u toku cele godine da se rade analize. Ali, nećemo dozvoliti da nepravedno bilo šta bude poništeno”, rekla je Gordana Knežević-Orlić iz Udruženja izdavača udžbenika i učila Srbije.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da je komisija koja je ispitivala kvalitet udžbenika postupila po zakonu, a za obeštećenje roditelje upućtio da se obrate Pokretu potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 89 idi na stranu