Konkurs za gradski most na Dunavu

Novi Sad -- Novosadski Zavod za izgradnju grada raspisao međunarodni konkurs za idejno rešenje i projekat novog gradskog mosta na Dunavu.

Izvor: B92
Podeli

Konkurs je objavljen u republičkom službenom glasniku, ali i, po prvi put, u Fajnenšel tajmsu. Poziv će danas biti objavljen i u domaćim novinama, a zainteresovani će konkursnu dokumentaciju moći da vide i otkupe od 5. septembra do 5 decembra. Njegova cena će biti između 30 i 40 miliona evra.

Odluka o gradnji novog mosta preko Dunava doneta je ubrzo nakon formiranja nove gradske vlasti. Kako bi što više firmi učestvovalo na konkursu za idejno rešenje i projekat, ali i da bi on bio što transparentniji, objavljen je konkurs i u inostranstvu.

Prilikom sastavljanja konkursne dokumentacije uzete su u obzir dve saobraćajne studije koje potvrđuju potrebu za novim mostom, a odluka da se most gradi doneta je iz dva razloga.

"Prvi je da smanjimo gužvu u strogom centru Novog Sada. Drugi, da u potpunosti izmestimo putnički saobraćaj iz Petrovaradinske tvrđave i kompleksa gradića i podgrađa i da tako na najefikasniji mogući način zaštitimo kulturno-istorijski kompleks Petrovaradinske tvrđave", kaže direktor Zavoda za izgradnju grada Borislav Novaković.

On dodaje da je saobraćajnu studiju uradio Univerzitet u Novom Sadu, a prethodnu studiju opravdanosti je uradio CIP, koja potvrđuje da je potreban most na tom koridoru, kao i da su na tom koridoru potrebne četiri trake.

Nakon 5. decembra, do kada će zainteresovani moći da ostvare uvid u konkurs i otkupe dokumentaciju sledi javno otvaranje ponuda, a 40 dana nakon toga biće izabran najbolji ponuđač.

Ukoliko ne dođe nepredviđenih dešavanja, novi most bi trebalo da bude gotov do 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 89 idi na stranu