Predlog zakona o zaštiti podataka

Beograd -- Vlada Srbije uputila je parlamentu, na usvajanje po hitnom postupku, Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tim zakonom to pravo građana treba da se uskladi s odredbama Ustava Srbije i medunarodnim standardima. Ovim zakonom je detaljno uređena zaštita podataka o građanima, obrada i korišcenje ovih podataka, kao i prava gradana na uvid u svoje licne podatke. Ova informacija usledila je nakon protesta javnosti zbog uputstva RATEL-a o tehničkim uslovima za državni nadzor telekomunikacijskog saobraćaja.

Predloženi pravni akt je veoma znacajan u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i predstavlja kratkorocni prioritet u ovom procesu, navodi se u predlogu objavljenom na sajtu Skupštine Srbije.

Usvajanjem zakona, Srbija će biti korak bliže ka uspostavljanju uslova za liberalizaciju viznog režima i stavljanja na belu šengensku listu.

Predlogom zakona propisana su i ograničenja zaštite podataka o ličnosti, postupak pred nadležnim organom za zaštitu podataka o ličnosti, kao i obezbedenje podataka.

Propisani su i načini evidencije, kao i iznošenje podataka iz Srbije i nadzor nad izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Zaštita podataka o licnosti obezbeduje se svakom fizickom licu, bez obzira na državljanstvo i prebivalište, rasu, pol, jezik, veroispovest, političko i drugo uverenje, navodi se u predlogu zakona.

Zaštita podataka obezbeđuje se svakom bez obzira na nacionalnu pripadnost, socijalno poreklo, imovinsko stanje, rodenje, obrazovanje, društveni položaj ili druga licna svojstva.

Poslove zaštite podataka o ličnosti obavlja poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao samostalan državni organ, nezavisan u vršenju svoje nadležnosti.

Ustavni osnov za donošenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti sadržan je u članu 42. Ustava Srbije, prema kojem je zajemčena zaštita podataka o ličnosti.

Zakonom je kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni, osim za potrebe vodenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Srbije, na način predviđen zakonom.

Trenutno se u Srbiji u primenjuje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti iz 1998, koji je donet u vreme Savezne Republike Jugoslavije, a primenjuje se kao propis Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 89 idi na stranu