Suspendovani srpski policajci

Kosovska Mitrovica, Gračanica, Priština -- Suspendovani pripadnici Kosovske policijske službe iz regiona Gnjilana predali su svoje značke i naoružanje, potvrđeno u KPS-u.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Portparol Službe Veton Eljšani je kazao da su Srbi pripadnici policije iz regiona Gnjilana, koji su danas suspendovani zbog odbijanja da rade pod komandom KPS-a, odmah nakon suspenzije vratili policijske značke i lično naoružanje.

Prema propisima, procedurom je predviđeno da će nakon suspenzije od 48 časova predmeti svih suspendovanih policajaca preći u Policijski inspektorat koji će za svakog policajca posebno otvoriti disciplinski postupak i na osnovu toga doneti odgovarajuče odluke.

Moguća suspenzija i u Gračanici

Komandir stanice Kosovske policijske službe u Gračanici Stojan Milošević izjavio je danas da su pripadnici policije srpske nacionalnosti uslovljeni da se do sutra vrate na posao ili će biti suspendovani.

Nakon dvočasovnog razgovora sa komandirom UNMIK policije Larijem Vilsonom, Milošević je rekao novinarima da srpski policajci do sutra u podne treba da odluče da li će se vratiti na posao i nastaviti da rade kao i do sada ili će biti suspendovani.

Prema njegovim rečima, osnovni zahtev srpskih pripadnika je da nastave da rade, ali pod komandom UNMIK policije, a ne KPS.

“Ostaju na platnom spisku”

Portparol KPS-a Veton Eljšani rekao je danas FoNetu da će srpski policajci iz gnjilanske stanice, koji ne žele više da slušaju komande vrha KPS, već traže da budu pod ingerencijom UNMIK, ostati na platnom spisku još neko vreme.

"Njima su oduzete značke i oružje, oni će sedeti kući i primaće punu platu", rekao je Eljšani.

Prema njegovim rečima, ista procedura će biti sprovedena i prema srpskim policajcima iz Gračanice, ako posle sutrašnjeg razgovora ostanu pri zahtevu da pređu u nadležnost UNMIK.

Prema Miloševićevim rečima, danas na Kosovu pod komadnom KPS nema nijednog policajca srpske nacionalnosti, a oni čine 10 odsto od oko 7.000 pripadnika KPS.

Od 9 do 15 časova koliko je trajao protest ispred policijske stanice, u Gračanici na prilaznim putevima mestu pojačane su snage KPS, Kfora i UNMIK-a.

Na ulazu u Gračanicu iz pravca Prištine na dužini od oko 500 metara bilo je raspoređeno šest patrolnih policjiskih vozila KPS i UNMIK policije, koji su pod punom opremom kontrolisali učesnike u saobraćaju.

Pancire su nosili i pripadnici KPS i UNMIK policije koji su ostali u zgradi KPS u Gračanici.

Predstavnici Srba iz Gračanice i okolnih sela, su nakon neupsešnih razgovora srpskih policajaca i Vilsona, zatražili od predstavnika irskog kontigenta Kofra da preuzmu ulogu policajaca i zaštite srpski narod.

Srpski policajci iz stanice KPS u Štrpcu, takođe su odbili komandu KPS i o tome obezbedili nadležne u UNMIK-u i KPS.

Bez dogovora sa srpskim policajcima

Podsetimo, na jučerašnjem sastanku predstavnika KPS sa policajcima srpske nacionalnosti nije postignut dogovor, danas novi sastanak.

Portparol KPS-a Veton Eljšani rekao je da je sastanak održan u selu Gonje Kusce, opština Gnjilane i da su obavešteni da su Srbi, pripadnici KPS-a iz regiona Gnjilana, izrazili želju da primaju naredbe od UNMIK policije, a ne KPS.

Eljšani je potvrdio da 129 pripadnika Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti želi da njima rukovode zvaničnici UNMIK policije. Oni su se na ovakav potez odlučili zbog, kako su naveli, neslaganja sa dolaskom misije EU na Kosovo i nepoštovanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Stojan Denić, kapetan Kosovske policijske službe iz Gornjeg Kusca kod Gnjilana, rekao je za KIM radio da su on i njegove kolege jedinstveni u odluci da na posao neće dolaziti dok im se ne ispune zahtevi.

"Zahtevamo od UMNIK-a da nam u KPS omogući iste uslove za rad kakvi su tamo postojali kad smo se zapošljavali. U suprotnom, mi ćemo u srpskim sredinama formirati policijske podstanice u kojma ćemo samostalno delovati", rekao je Denić.

strana 1 od 61 idi na stranu