Izabrana vlada Mila Đukanovića

Podgorica -- Skupština Crne Gore izabrala je danas novu vladu na čijem je čelu lider vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Izvor: Beta
Podeli

Đukanovićev program i sastav vlade podržali su poslanici vladajuće koalicije i dela manjinskih partija, dok su opozicione partije bojkotovale završnu reč mandatara i glasanje. Od 46 poslanika koji su glasali, Đukanovićevu vladu su podržala 42 poslanika dok su četiri poslanika bila uzdržana.

Đukanoviću je to peti mandat na čelu izvršne vlasti od 1991. godine, kada je sa 29 godina prvi put izabran za premijera.

Nova vlada je po svom sastavu identična onoj za koju se u novembru 2006. godine opredelio Đukanovićev prethodnik Željko Šturanović, osim što su popunjeni upražnjeni resori prosvete i kulture.

Đukanović je, u gotovo sat vremena dugoj završnoj reči, odbacio tvrdnje da se na najviše državne funkcije vratio pod pritiscima iz "inostranstva i privilegovanih krugova u Crnoj Gori".

"Niko me nije primorao da se povučem sa državnih funkcija, niti me je neko naterao da se vratim. Nemam dug ni prema kome u zemlji i inostranstvu", kazao je Đukanovć i dodao da se "ne vraća da bi se odužio NATO-u, niti da bi priznao Kosovo ili da bi štitio interese privilegovanih krugova u Crnoj Gori".

On je objasnio da se vratio zbog bolesti bivšeg premijera Željka Šturanovića i zbog toga što je kao predsednik vladajuće partije "imao posebnu odgovornost da mora sam da podmetne leđa".

Đukanović je osporio i kritike da vlada na njegovom čelu "nema snage i političke volje" da Crnu Goru integriše u evropske i evroatlantske strukture, jer je "zavisna od nekih centara moći na čijem je čelu sam Đukanović".

Novi premijer je tim povodom kazao da "ne spada u one koji se zaklinju Evropi ili bilo kome, već u one koji veruju da je u najboljem interesu Crne Gore da u njoj žive evropske vrednosti i standardi".

Odgovarajući na opozicione kritike da zauzima "čvrst stav ka što bržem članstvu u NATO", te na ocene da o tome treba da odlučuju građani na referendumu, Đukanović je najavio da će "svim političkim sredstvima pokušati da ubedi crnogorsku javnost da je u njenom najboljem intersu da bude deo evroatlantskih integracija, nego da ostane izvan njih".

Na pozive opozicije da se što pre izjasni da li će priznati ili neće nezavisnost Kosova, Đukanović je odgovorio da opozicija pokušava da "nametne imperativ" da državna politika treba da žuri po tom pitanju.

On je ponovio da će Crna Gora "slediti svoje nacionalne interese, obavezu odgovornosti prema regionalnoj stabilnosti i njene trajne posvećenosti evropskim i evroatlantskim integracijama".

Novi premijer je obećao da će po povratku na premijersku dužnost zamrznuti svoje firme i biznis.

Đukanović se vratio na premijesku dužnost posle odluke njegovog prethodnika Željka Ssturanovića da se povuče zbog bolesti.

Uhapšen zbog lažne dojave o bombi

Crnogorska policija saopštila je danas da je uhapsila osobu koja je juče telefonom policiji dojavila da je u zgradi Skupštine Crne Gore navodno podmetnuta bobma.

Policija je uhapsila V.F. iz Bijelog Polja, nastanjenog u Podgorici, zbog sumnje da je juče posle 17 sati dva puta telefonom pozvao policiju i saopštio da će bomba eksplodirati za pet minuta.

Lažna dojava o podmetnutoj bobmi prekinula je sednicu crnogorske skupštine na kojoj se raspravljalo o izboru nove vlade Mila Đukanovića.

Osumnjičenom se na teret stavlja krivičcno delo izazivanje panike i nereda i on će sutra biti predat istražnom sudiji Osnovnog suda u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 43 idi na stranu