Ni propisi, ni kazne, samo razum Srbi

Dve stravične saobraćajne nesreće na putevima u Srbiji odnele su za 12 sati 12 života. U dva lančana sudara koji su se dogodili ujutru na auto-putu Beograd-Niš stradalo je osam osoba, a uveće su četiri osobe poginule na izlazu iz Svilajnca ka Despotovcu.

Radmila Cenić
Podeli
Foto: Tanjug/Dušan Aničić
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Nadležni utvrđuju uzroke nesreće, stručnjaci daju svoja mišljenja, čuju se razni predlozi za poboljšanje funkcionisanja saobraćaja na srpskim putevima.

Nesreća na auto-putu dogodila se u izuzetno teškim vremenskim uslovima, sudeći po izjavama očevidaca i učesnika u saobraćaju u tom trenutka, magla je bila "poput mleka", kao "zid". Gusta magla pominje se kao uzrok tragedije, dok je zbog drugog fatalnog sudara priveden "nesmotreni" vozač šlepera.

U koš sa natpisom "krivci", stručnjaci stavljaju i vremenske uslove i nadležne i vozače.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je "crni dan" na putevima u Srbiji krajnja opomena nadležnima da nešto urade.

On navodi da nije samo magla bila uzrok smanjene vidljivosti već i gust dim od paljenja strnjika pokraj auto-puta. Kaže, svi to rade, a zabranjeno je sa bar četiri propisa.

Okanović za Prvu TV navodi da ljudski faktor jeste uzrok jučerašnjih nesreća, ali ne i jedini.

"Pitanje je šta je država uradila na uspostavljanju sistema za obaveštavanje i upozoravanje vozača na, na primer, maglu", kazao je on i objasnio da tačke za maglu sa strane autoputa nisu dovoljna mera za bezbednost pri magli jer vozač mora da broji tačke i računa brzinu kretanja vozila.

Trebalo bi da imamo centar za obaveštavanje u okviru kog bi odgovorno lice odredilo gustinu magle i brzinu pa da obavesti vozače da oni ne razmišljaju, objašnjava Okanović.

Kao drugi, takođe veoma važan problem, Okanović ističe obuku za vozače u auto-školama koja je potpuno neadekvatna kada je reč o slučajevima guste magle ili nailaženja na neku vanrednu situaciju.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja smatra da bi se uvođenjem inteligentnih transportnih sistema - ITS i postavljanjem meteo-stanica kraj puteva smanjio broj lančanih udesa i saobraćajnih nesreća.

''Tako bi vozačima, recimo, stizale poruke da nailaze na gustu maglu i da treba da promene brzinu kretanja ili da je na određenoj deonici zabranjen saobraćaj što znači da bi morali da zaustave vozilo dok magla ne prođe'', rekao je Božović za TV Prvu.

Upitan šta vozači u Srbiji mogu da preduzmu dok se ne uvede ITS tehnologija u saobraćaj, Božović je naveo da ''gotovo da ništa ne mogu da urade'' jer je teško predvideti da li ćete upasti u gustu maglu''.

''Ne možete unapred to da uočite, odjednom uđete u maglu i ne vidite dalje od 15 metara ispred sebe. Vozači različito reaguju, neki nastave da voze na slepo, drugi naglo koče i upravo u toj promeni brzine dolazi do sudara'', naglasio je Božović.

On je savetovao vozačima da ukoliko se nađu u takvim situacijama upale sva četiri pokazivača pravca, uspore vozilo i pređu u zaustavnu traku.

Pročitajte još:

"Ovo je krajnja opomena, umesto sedam moglo je biti 77

Šta se sve dogodilo na autoputu Beograd – Niš?

Težak udes kod Svilajnca, četvoro mrtvi

Šta činiti dok se ne uvede ITS tehnologija u saobraćaj?

I dok se čeka da nadležni preduzmu mere koje su u njihovom domenu i dok se traže krivci u lošim putevima, vremenskim neprilikama, državi... treba se držati stare krilatice "prilagoditi vožnju uslovima na putu".

Na maglu, kišu i sneg niko ne može uticati, a na vozaču je da proceni i odluči se za najbezbedniju opciju.

Dva puta sam prisustvovala katastrofalnim uslovima za vožnju, a ishodi su bili različiti.

Prvi put sam ostala zaglavljena na auto-putu Beograd-Niš na Badnji dan prošle godine dok se snežna zavesa lelujala pred šofersajbnom. U višekilometarskoj koloni proveli smo više od šest sati, jer je apsolutno nebezbedno i skoro nemoguće bilo kretati se dubokim snegom i kroz guste pahulje. Međutim, na regionalnom putu nedaleko od Aleksinca, neko je pomislio da je zaobilaženje kolone po snegu dobra ideja. Ali nije. Vozilo se prevrnulo, oni koji su krenuli ka njima da im pomognu su se zaglavili i zastoj je na tom delu putu trajao više od deset sati. Srećom, ni žrtava, ni povređenih nije bilo.

Drugi slučaj dogodio se nedavno, isto na auto-putu. Nedaleko od Beograda odjednom je počela da pljušti kiša "kao iz kabla". Formirala se kolona, svi su usporili ali je u jednom trenutku bilo nemoguće videti "prst pred okom" i uz svetlosnu signalizaciju većina vozila pomerila se u zaustavnu traku. Nakon desetak minuta, i srednja traka postala je zaustavna. Ceo auto-put je stao i čekao da prestane kiša. Apokaliptična scena trajala je oko pola sata, a jedina misao koja se vrzmala po glavi bila je - samo da neko ne izazove sudar i nastrada. Ipak, tog dana na auto-putu bilo je mnogo opreznih glava. Svi su stigli na svoja odredišta sa malim zakašnjenjem.

I to je ono što je najvažnije na putu - stići, a ne "otići" prerano.

Jer nema tih kazni, propisa i sistema koji nas mogu naterati da razmišljamo kako da sačuvamo svoj i život drugih. I nema te presude, nema robije koja će vratiti izgubljene živote i biti uteha onima koji su izgubili najmilije.

Zato, kad su ruke na volanu, pamet u glavu!

Radmila Cenić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu