1. Pa ne moze se porediti Beograd i Zagreb sto se tice tolerancije prema bivsem gradu-bratu! Cinjenica je da hrvatski kompleks prema Srbiji je znatno veci i uocljiviji nego sto se moze primetiti u na ulicama Beograda, Novog Sada, Nisa i sta ti ja znam! Sama cinjenica da se prva ozbiljna tabla sa natpisom Beograd pojavljuje tridesetak kilometara pre granice sa Srbijom. Sad ja ne znam ko je izmisljao nove reci da bi se "razlikovao" od suseda i ko u skolama je strogo zabranjivao dizanje tri prsta ala-serbian vec su deca morala da pokazuju broj tri bez palca. Primer su i novine (dnevne nedeljne ili mesecne): nema ni jedan broj globusa gde se ne spominje ceca, arkan, ili neki psihijatrijski slucaj iz srbije. "U srbiji ovo, u Srbiji ono..." dok Srpske novine jako malo prostora posvecuju Tompsonu ili ostalim hrvatskim klovnovima. Cinjenica koju potvrdjuje da su Srpski "muzicari" mogli da nastupaju u Hr tek posle 2-3 god nego sto se otvorile granice hrvatskim zvezdama u Srbiji pa su zagrebcani jedva docekali Balasevica u ZG dok su u Srbiji vec odavno svirali i KUD Idijoti, Darko Rundek, Hladno Pivo a da ne pricam o sisatim pijevaljkama. Zato """braco""" hrvati, uspeli ste fizicki da se ocepite ali i dalje vam se nesto ne da u glavi... Opusteno samo sto kazu kod nas u SRBIJU.
    (Nikola Nisic, 22. januar 2003 22:33)

    # Link komentara

  2. Ovo je zapravo jako dobra vijest. Pokazatelj da u jednom naoko sitnom pa skoro i beznačajnom pitanju frustracijski impuls uzmiče pred racionalnim razmišljanjem. Takvi su mali koraci važniji od mnogih velikih deklaracija. Naravno ovo je mali koračić za Hrvatsku jer za Srbiju je poprilično nebitno što će pisati na putokazima u Hrvatskoj. Srbija, kao i Hrvatska kao i svaka druga zemlja ima puno ovakvih više ili manje vidljivih problema koje mora riješiti radi svog da tako kažem "mentalnog zdravlja".
    (Krešimir, 22. januar 2003 17:50)

    # Link komentara

  3. Najnoviji putokazi pocev ispred naplatne rampe kod Zupanje pa sve do MEDJUDRZAVNOG GRANICNOG PRELAZA Bajakova/Batrovca (na novoj deonici autoputa sigurno) vec usmerava ka Beogradu.
    A u Zagrebu ima svega jedan mali stari putokaz, presavijen i zardjan, po mom utisku jos datira sa prvog zasedanja AVNOJ-a na raskrsnici puta aerodroma ("zracne luke" Zagreb) sa autoputem "bratstva i jedinstva". Licno sam video....odkako opet putujem preko Hrvatske, svake godine izbrojim po koji putokaz vise, sto nije ni malo tesko jer dosad mogu se prebrojati prstima jedne ruke ali se poboljsava svake godine sa kojom oznakom vise.
    Ova najava gospodina ministra ohrabruje i time sto se u Hrvatskoj Beograd vise nece nazivati Lipovac kako sam ja licno preveo naziv naseg glavnog grada sa hrvatskog na srpski jezik.
    Bez obzira sto sam bio svestan da je Lipovac, s'respektom, malo mestance sa nekoliko domacinstava, koristeci naziv tog sela kao pravac za Beograd, Hrvatska je ipak dokazala da nije iskreno htela da se otarasi pravca i naznake Beograda.....
    Ako je vec bilo simbolicno, mozda je umesto Lipovca trebalo da se naznaci pravac Karadjordjevo.....isto bi se znao pravac za beli grad, najveci i najbrojniji u sirem regionu, za "Lipu nasu" su to bolne cinjenice.
    (Saša Novak @ NL, 22. januar 2003 14:37)

    # Link komentara

  4. Kada je Elnior Ruzvelt pre II sv. rata posetila jednu americku skolu, na zidu je zatekla mapu na kojoj je, na krajnjem severu azije i severoistoku Evrope, bila ogromna bela mrlja. Pitala je sta je to, a oni su joj rekli da je to teritorija cije se ime ne sme spominjati. Naravno, bilo je reci o Sovjetskom Savezu, koji je u to vreme bio izopsten iz zajednice kao komunisticka i neprijateljska zemlja.
    (Dragoljub, 22. januar 2003 13:27)

    # Link komentara