Bojan Krišto podneo ostavku

Beograd -- Nakon kritika zbog plate od 3.600 evra i bonusa od 11.500 evra, koje je sebi isplatio u junu, direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Bojan Krišto podneo je ostavku.

Izvor: B92, Beta
Pošaljite komentar
  1. eto ko nama podiže visinu prosečne zarade :)))
    (deja, 28. novembar 2008 14:16)

    # Link komentara

  2. A zar o bonusima ne bi trebalo da se odlucuje na kraju godine kada se zavrse svi finansijski izvestaji o prethodnoj poslovnoj godini? I onda da se isplate u januaru, februaru a ne u junu?
    (Jelena, 28. novembar 2008 13:06)

    # Link komentara

  3. ajde bre što ste napali dečka,samo je hteo da uzme neki dinar da časti drugare za novi posao
    (ducky, 28. novembar 2008 05:39)

    # Link komentara

  4. Dan, dva ili tri, nije toliko ni bitno, sigurno je da ce se sve zaboraviti! Pa ovakvih primera je mnogo, aj setite se nekog!? To je zato sto ce se pojaviti nesto novo na sta ce se baciti akcenat! Ja samo imam jedno pitanje
    Oteran je Karic iz zemlje, zasto cuvate Miskovica???
    Zar im temelji nisu isti ili slicni???
    (Krsto, 27. novembar 2008 22:57)

    # Link komentara

  5. Nije resenje za obavljanje direktorske funkcije zavrsena skola u inostranstu. Treba valjda imati neku praksu, proci neke faze rada. Nekada se to zvalo pripravnik, pa redom...posebno za ljude koji su zavrsili fakultet. Dobar direktor je onaj direktor koji poznaje sve faze rada, time ce kolege bolje razumeti i znati odvojiti bitno od nebitnog. Kod nas je vazno u kojoj si partiji pa malo skole u inostranstvu i eto menagera! Mi koji smo ovde zavrsili fakultete, mi valjda stvarno nista ne znamo.
    (fakultet ?!, 27. novembar 2008 15:54)

    # Link komentara

  6. Ok, Kristo je podneo ostavku.
    Da li to znaci da ce sad ljudima koji rade na Aerodromu biti bolje? Da li ce da im se poveca plata (ako su vec podeljeni bonusi na osnovu ostvarenog profite)?Da ce da se vrate oni koji su otpusteni bez razloga? Da ce da se vrati prevoz radnika, a ne da se lomataju do aerodroma cuvenim busom 72, ciji je red voznje opste poznat kao frekventan? Da im se otvori menza ponovo da mogu da jedu, bar ovi koji tamo dezuraju po 12 sati dnevno? Da li ce nesretnici koji rade po par godina na tom istom aerodromu preko OZB "Komerc" da biti primljeni u stalni radni odnos (koji nosi odredjene benefite) ili ce i dalje da ih vukljaju kao "omladince" jos sledecih par godina? I po kom kriterijumu ce da se odabere sledeci Direktor doticne kuce? Po stranackoj pripadnosti ili po strucnosti?

    Tamo toliko toga ima prljavog, nestrucnog,takvog javasluka, mentalne bede da je ovo sam vrh ledenog brega, i sve ce se zavrstiti po principu "tresla se gora- rodio se mis". Nazalost!
    (posmatrac, 27. novembar 2008 11:42)

    # Link komentara

  7. Videla sam da ima nekih koji opravdavaju g-dina Krista,tvrdeci da je pun znanja,savrseni student USA-univerziteta,kako smo mi zavidni uspehu, i sl..a ne shvataju jedno, da ja i meni slicni,slicne kolege,koleginice,i ostali narod u Srbiji grcamo u bedi- moj primer -obicna smrtnica drzavna cinovnica isto sa fakultetom imam 30.000,00 platu( a uvek pohvaljivana uzgred,i prenatrpna poslom)ali nisam clan nijedne stranke niti bi ikada bila. A gospodi poput Krista ako zaista vrede zelim jos vishe uspeha u radu,ako su toliki kapaciteti i nadam se da frankfurtski,amsterdamski,milanski,njujorski aerodromi ne bi trebali da gube vreme..G-din Kristo i ostale Kriste slobodni su sta cekate...ali skinite ih samo sa nasih grbaca.
    (danijela, 27. novembar 2008 10:32)

    # Link komentara

  8. Vidim da se ovde ne razume suština problema.

    Nije uopšte strašno da neko na nekom odgovornom mestu ima toliku platu ako kvalitetno obavlja posao.
    Problem je u tome kako se biraju ti "sposobni" ljudi kao i to ko kontrolilše njihov rad. Biraju ih stranke i kontrolišu ih stranke.
    To je problem.

    Mislim da nekom koje sposoban menadžer nije potrebno da bude u nekoj stranci da bi imao položaj i toliku platu.

    A u Srbiji vlada mišljenje da možeš uspeti samo ako si u dilu sa vlašću.

    To je pravi problem.

    Kakav narod takva vlast
    (Boban, 27. novembar 2008 10:24)

    # Link komentara

  9. Krišto kaže da je vredno i odgovorno radio svoj posao i pri tome nabraja šta je sve urađeno za njegova mandata, kao da to nije redovan posao i zadatak jednog aerodroma i kao da to nisu već odavno uradili drugi aerodromi u svetu. Radi mešanja u svoj posao stekli su "posebne zasluge" i bogato se nagradili.
    Kao "sposoban menadžer" višestruko je smanjio troškove, ne mareći, pri tome, za kolateralnu štetu, a to su mnogi otpušteni, čiji se život pretvorio u noćnu moru. Njih su zamenili ugovori o delu ili drugari, koji su sa svojim privatnim firmama pritekli u pomoć, da se odrade neki poslovi. Za verovati je, da je i tu "pala" neka nagrada.
    Što se tiče višestrukog uvečanja prihoda, tu je iskorišćena sva umešnost menadžerstva, pa je izvedena, na ovim prostorima, vrlo "retka" ekonomska operacija: višestruko povećanje cena usluga.
    Da je u meni manje humanosti i manje morala, po takvim merilima, bio bih sposoban menadžer, a tek da je više bezobrazluka, bilo bi para za "moju" stranku, a boga mi i za mene.
    Ko još razmišlja o kolateralnoj šteti?
    (Kolatera, 27. novembar 2008 10:22)

    # Link komentara

  10. Sad da preuzme IMT,Rad,Zmaj,Teleoptik,neko nisko preduzece ili gigant drustveni u Srbiji,i neka se hvali kako je napravio fenomenalne rezultate,unapredio proizvodnju,doneo profit,a ne od aerodroma ili lutrije.
    Mada nije on kriv,veci su krivci njegovi pretpostavljeni u partiji,ali to svaka partija radi jer oni bukvalno,ali bukvalno misle da su njihova ministarstva i sva javna preduzeca,a ne drzavna,narodna,nego njihova i da imaju apsolutna prava, ali kabadahijskog tipa. Uostalom cim oni drzavnu revizorsku instituciju sastavljaju tri godine,onda je sve jasno. Ali svetska kriza je narode, kazu demagozi punih dzepova.
    (lazar, 27. novembar 2008 10:15)

    # Link komentara

  11. Ja odavno mislim da je G17 ono sto je JUL nekada bio: mala politicka grupacija koja se snadje u ama bas bilo kojoj vladi: sa DS-om, sa DSS-om, sa Veljom, i tako dalje... I tu naravno uzimaju sva "finansijska" mesta i ubiru sta se ubrati moze. Kristo je samo deo te price - za ove sto ga hvale, podseticu vas da je on predsednik JAVNOG preduzeca, a ne neke kompanije koja se kotira na berzi ili privatne kompanije. I kao takav ima odredjene odgovornosti i odredjene obaveze kad samom sebi isplacuje platu i bonuse.

    Medjutim, smeta mi sledece: te bajke kako se vlada (i sveprisutni Tadic) baca(ju) ukostac protiv korupcije je smesna. Kao da se nije znalo i pre sta se radilo i sta se radi. Nego, nekome negde treba da se izvrsi pritisak na ovu interesnu grupu i njihovog sefa Dinkica iz nekog razloga. Ne znam kog i necu da nagadjam. Kristo je tu ispao najzgodniji za zrtvovanje - kao kad jedno krilo mafije ubije nekoga da bi drugom krilu poslalo poruku. Inace bi i dalje tamo sedeo i uzimao sebi kintu. I nikome ne bi bilo nista. Ovako svi misle da se nesto radi, a na ovo ce se zaboraviti za tri dana usred prica o EULEKSU, slabom dinaru, Kosovu, vremenu, Operaciji Trijumf, itd...
    (Ivan M, 27. novembar 2008 09:45)

    # Link komentara

  12. Kakva karijera sa samo 32 godine! Savetnik premijera, Galenika, Drzavna lutrija Srbije, Aerodrom!
    Kako je drzak taj decko! On je zasluzan sto je onaj avion sleteo??? On je zasluzan za sistem protiv magle???
    Ovakva drskost zaista je necuvena!
    (Milan, 27. novembar 2008 09:04)

    # Link komentara

  13. Koji čovek, koja persona, koje nevinašce. Ako su ovakvi stručnjaci, a ne sumnjam, na čelu pojedinih znacajnih firmi, Srbiji se dobro ne piše.
    Nego draga vlado počnite da metete inače nam nema spasa.
    (Aca, 27. novembar 2008 07:36)

    # Link komentara

  14. Eksploatisanje monopolskog polozaja, obezbedjenog zakonima ove zemlje i neogranicenom finansijskom podrskom budzeta ako stvari zaskripe, ne moze se nazivati poslovnim uspehom nikako. To je kao kada bi direktor Poreske uprave predstavljao cinjenicu da su silne milijarde prikupljene od poreza kao rezultat odlicnog poslovanja. Eto, samo je to problem, ali stos je u tome sto sve ostalo o cemu govorimo ima svoju podlogu u "uspesnom poslovanju" Aerodroma Beograd.
    (Milos, 27. novembar 2008 01:24)

    # Link komentara

  15. Vrlo je nepristojno od Krista sto se igra sa nasom inteligencijom. Kaze kako je ostvario velike uspehe u vodjenju aerodroma i kako su on i njegov menadzment tim za zasluzni za velike uspehe i da ih treba nagraditi...

    Danas sam kupio kartu za let do Crne Gore za suprugu i dete koje jos nema godinu dana. Karta za dete je kostala oko 50 evra, od cega je 7 evra otislo avioprevozniku, a 43 evra je aerodromska taksa !!!

    Takse su podignute na bezobrazno visok nivo. Uvedena je i nekakva Security taksa, a nisam primetio da je ista uradjeno dodatno po pitanju sigurnosti.

    Svako je mogao da dodje na celo aerodroma, da digne aerodromske takse i da prica o svojoj genijalnosti i umecu vodjenja firme.

    Muka mi je kad vidim da se zapravo pare od takse slivaju u dzepove politikanata koji dolaze na celo javnih preduzeca. G17 je puno izgubio ovakvim potezima. Moj glas vise nece dobiti.

    Na kraju se pitam, ima li u ovoj zemlji bilo koji primer strucnog coveka koji je postao direktor javnog preduzeca na osnovu svoje strucnosti? Strasno...
    (tomic70a, 27. novembar 2008 00:26)

    # Link komentara

  16. Da je stomak pun, Krišta niko ne bi ni pitao kolika mu je plata. Ali stomak je još kod većine prazan + dolazi kriza. I onda država mora da deli sudbinu onih u čije ime vlada. To gospodin Krišto nije shvatio. Nije shvatio da mu je država dala posao i da je on eksponent države, da njegov rad treba da ocenjuje i bonusira država. Malo mi je bilo 3600 eura.

    Vlada Srbije mora da zabrani da direktori javnih preduzeca sami sebi odredjuju bonuse. Bonus za dobor poslovanje treba da treba da postoji , njega treba da daje poslodavac, a ne direktor sam sebi. Dakle Vlada mora da odredjuje i bonus ili minus. I ta infomacija mora da je javna. I onda neće biti problema ni za vladu ni za ovakve nezajazljive direktore koji su umislili da je Aerodrom njihov.

    Upravni odbor Aerodrom-a kompletan takodje mora da podnese ostavku.
    (šEKSPIR, 26. novembar 2008 22:44)

    # Link komentara

  17. Prvo, ako je covek bio na celu preduzeca, to ne znaci da je sam napravio profit. Aerodrom Beograd nisu cinili samo direktor i njegovi pomocnici vec i svi zaposleni - cistacice i inzenjeri, obezbedjenje i komercijalisti, istovarivaci i utovarivaci, kelneri, pravnici i mnogi drugi. Drugo, zaposlenima i rukovodstvu nigde u svetu ne pripada profit nego plata. Profit pripada onome ko je zaposlio rukovodioce i radnike da bi radili njegovim kapitalom. U ovom slucaju to je drzava. Trece, isto kao sto se profit deli srazmerno ulozenom kapitalu odnosno riziku, tako i plate moraju da se dele srazmerno ulozenom radu, znanju, iskustvu i pre svega ostvarenim rezultatima. Kristo je ovde vise izigravao robovlasnika nego zaposlenog.
    (ACA, 26. novembar 2008 20:30)

    # Link komentara

  18. Imam jedno pitanjce, koje je upuceno i meni licno i drugim citaocima:
    da je mene (vas) Bog pogledao, i trefila ta lepa sreca da dobijete neki bonus u Junu, pa da se nebo okrene i dodje do toga da taj bonus MORA da se vrati (u Novembru), odakle bi ga vratili?
    Ja licno, sa dozvoljenog minusa, naverovatnije....A vi?
    (niko bitan, 26. novembar 2008 20:09)

    # Link komentara

  19. Svakom bitkom u kojoj populizam pobedi elitizam, blizi smo ekonomskoj propasti. Ocekujemo od drzavnih preduzeća trzisno poslovanje, a netrzisno se ponasamo prema uspesnim menadzerima. Ovakva filosofija i primer smene menadzera koji uz odluku predstavnika vlasnika kapitala zadrzava motivaciju top meadzmenta, priblizava nas proslosti, a udaljava od drustva kome tezimo. Drzava gubi modernog, obrazovanog i uspesnog profesionalca i zbog toga treba tugovati.
    (Soko, 26. novembar 2008 20:02)

    # Link komentara

  20. Mislim da nikoga ne boli niti njegova plata niti njegovi bonusi, ono što je licemerje je to da monopolisti izadju i pričaju kako su oni jako uspešni, pametni i vredni, a kao drugi neće i ne znaju da rade. Da li je taj g-din doneo neki kapitalan posao za aerodrom ? Koliko je novih linija otvoreno ? Da li su prihodi povećani po osnovu većeg prometa ili većih taksi ? Da li je posao toliko povećan da se otvaraju nova radna mesta ? Mislim da je to pokazatelj uspeha, a ne standard koji morate da uvedete da bi uopšte opstali. Toliko o menadžerisanju ...
    (lolypoly, 26. novembar 2008 19:30)

    # Link komentara

  21. Nije cilj ostavka nego i da neko da odgovara za svoja dela, ako je kršio zakon. Takođe treba primeni zakon lustracije za G17+, pa da vidimo kao će se birati upravni odbori, ne po partijskoj pripadnosti nego po sposobnosti i poštenju.
    (ip, 26. novembar 2008 18:46)

    # Link komentara

  22. Zasto napadate Bojana, a stitite clanove Upravnog odbora koji su sve ovo odobrili? Procitao sam nekoliko komentara i svidela mi se istina: nastupila je uranilovka u sistemu. Sta smo drugo mogli i da ocekujemo kada nam SPS vodi glavnu rec u republickoj vladi...a DSS-ovci mudro cute i smeskaju se u foteljama jer DS nije sposoban da se dogovori sa SPS-om i G17 plus oko podele plena... E moj Djindjicu...Dobri ti ovi naslednici koji su u svoje redove primili SPS-ovce, mada im to sada nije ni vazno jer su im oni veoma dobri partneri u vlasti... A Dinkic? pa on ce sa svojim pulenima bog opstanka na vlasti sve zivo i mrtvo da pogazi (a i G17 plus je pun SPS-ovaca i jUL-ovaca koji sada pricaju o Evropi, a u sustini ih samo interesuju fotelje i kako da drpnu od kolaca)...
    (srdjan, 26. novembar 2008 18:00)

    # Link komentara

  23. Zavist je kako vidim glavna vrlina Srbalja, kao i pre vise od 10 godina.
    Mozda je njegova plata 'ogromna' za srpske uslove ali je i odgovornost tolika. Ali u svetskim razmerama, plata mu je jedva nesto veca od proseka za neko iole odgovorno mesto (verujte mi da direktori aerodroma u EU prave bar 5-10 puta vise nego on)
    Aerodrom konacno lici na nesto, a i radi kako treba; to treba kazniti. A posebno treba kazniti to sto se usudio da Montenegro airlines-u lupi vecu taksu!
    Srbija ce ostati muljava bara pokrivena zabokrecinom dokle god joj bude najvaznija emocija - zavist!
    (E moja Stradijo, 26. novembar 2008 17:57)

    # Link komentara

  24. Kontrolori letenja i treba da imaju velike plate. Posao koji rade je odgovoran i ne trpi greške a kontrolori moraju da mu budu posvećeni 100%, znači nema tezgi sa strane ili rada na njivi posle posla. Zato oni moraju imati tako veliku platu da od nje mogu bezbrižno da žive, kako bi na poslu uspešno rešavali stresne situacije kada pokvareni i zapaljeni avioni treba hitno da slete.

    A što se direktora aerodroma tiče, mislim da je dobro što je podneo ostavku, mada mislim da ovo nije cela istina. Ima tu još.
    (Ja, 26. novembar 2008 17:52)

    # Link komentara

  25. Moje licno misljenje je da je ovo lov na vestice. Direktor I njegov tim su radili, imali rezultate. Matematika je vrlo jednostavna. Zasto kaznjavati ljude koji su strucni.. izgleda je bolje da ste polupismeni, kradete i vodite firmu. Normalnije delujete u ovom abnormalnom okruzenju. Mislim da je ovo greska ali nek drzavni organi odrade svoj posao. Kakvo ce izvinjenje director aerodroma dobiti ako stvarno jeste poslovao po zakonu?
    (jovanka, 26. novembar 2008 17:15)

    # Link komentara

  26. Bojan Kristo se ponasa kao da je licno gasio pozar na avionu koji je goreo iznad beograda . Pozar su gasili vatrogasci koji su nagradjeni sa 5.000 ali dinara, a avion je spustio kontrolor leta, koji prima korektnu platu, ali ne na nas racun, posto je, koliko shvatam, ne dobija iz budzeta srbije. On je zaboga sve uradio, a zasto aerodrom beograd izgleda kao iz najboljih soc realistickih vremena, zasto je tesko dobiti najosnovnije informacije i zasto se pusi svuda, na primer. zasto zaposleni, cije je rukovodstvo toliko uspesno, nemaju prevoz, nego se snalaze do posla i nazad. Bojan Kristo je licemeran jer, kako je izjavio Pressu, "ne oseca nista prema novcu". zato nije lose sto ce ostati bez drzavne plate. novac mu i onako nista ne znaci
    (suncica, 26. novembar 2008 16:57)

    # Link komentara

  27. Ja stvarno ovo ne razumem, odkud ovolika frka? Ako covek ima 3600e platu sto je 6-7 puta prosek (ili samo 5 puta prosek u Bgd) a direktor je preduzeca koje relativno uspesno posluje (iako je monopolista) i od njega zavisi jos par stotina ljudi, to je po meni sasvim normalno. Kako neko ocekuje da osoba koja je sposobna da upravlja aerodromom radi taj posao za 500 ili 1000e? Tako je svugde u svetu odgovornost se uvek placa. Sto se tice bonusa to treba da se regulise i te pare bi trebale da se vrate. preduzece (aerodrom) je deo drzave i vlada ili slican organ treba da odluci da li i kolki bonusi mogu da se isplacuju.
    (D, 26. novembar 2008 16:56)

    # Link komentara

  28. Za sve ljubitelje lika i dela gospodina Krišta:

    Pozivam vas da pogledate strukturu cena karata na sajtu GermanWingsa. Videcete da je aerodromska taksa na beogradskom aerodromu visestruko veca od takse u Kelnu. Da li beogradski fizikalac koji tovari kofere ima visestruko vecu platu od nemackog fizikalca, da li je Surcin visestruko bolje opremljen od aerodroma u inostranstvu?
    I don't think so.
    Ne sporim da aerodrom dobro posluje, ali lako je dobro poslovati kad si monopolista... Telekom, RTS, EPS, Aerodrom, Lutrija... time bi i moja baba mogla da uspesno upravlja...
    (perica, 26. novembar 2008 16:55)

    # Link komentara

  29. Žao mi je gdina Krišta jer je stvarno bio uspešan, napravio vrlo dobre korake na Aerodromu, a tek nakon koraka protiv Montenegro Airlines-a je smenjen, dakle nekome je on tek sad zasmetao. U svakom slučaju, legalno je nagraditi sebe i svoje kolege za vanredan uspeh preduzeća, a u ovom slučaju i opravdano. Kadrovi drugih stranaka su uzimali šakom i kapom i nisu kažnjavani, a suma koja se pominje uopšte nije toliko visoka pa da ošteti poslovanje kompanije. Podrška gdinu Krištu!
    (Meelosh NS, 26. novembar 2008 16:23)

    # Link komentara

  30. Kristo, jesi ti bio u kabini ili trcao po pisti da prizemljis avion?!

    Kakvi su to izgovori...?
    Eto, aerodrom je obavljao svoju delatnost, ja sam radio svoj posao....pa to se valjda podrazumeva - a ako se ne podrazumeva, da Ti damo i Nobelovu nagradu onda...
    (ripley, 26. novembar 2008 16:20)

    # Link komentara

  31. Bojane,Srbija ne trpi nadporsečne, mislim da ti je sada sve jasno. Sujeta je čudo, a psiholog, on će se već snaći, njemu će drugari koji drže 100% tržišta advertajzinga biti zahvalni....celog života...ps bonusi koje si uzimo su smešni.Pravio si pare, zaslužio si više... A šta da kaže ŠARANČIĆ? Firma propada on isplaćuje bonus, ejjjjj... Ne sviđa mi se ovo za avio karte... to ti nije trebalo...ako je istina ...
    (Saša, 26. novembar 2008 16:13)

    # Link komentara

  32. Slaba vajda od ovolikih komentara, jer će se već sutra pojaviti nova senzacionalna vest, a odgovorni će i dalje ćutati. Zato zahtev građana mora biti gromoglasan, da sve nadležne institucije u skladu sa zakonom krenu u inspekcijski nadzor finansijskog poslovanja svih javnih preduzeća i ustanova kako bi se ove delatnosti uterale u propisanu zakonsku regulativu, a neodgovorni se doveli pred lice pravde i sud javnosti. Neka ti je Bog na pomoći Srbijo!
    (Građanin, 26. novembar 2008 16:06)

    # Link komentara

  33. HAHAHA, kontrola leta neprofitno medjudrzavno preduzece. Pa od cega ostvaruju dohodak za tako enormne plate. Putni pravci na nebu iznad Srbije nisu u vlasnistvu AKL-a vec u vlasnistvu svih gradjana Srbije. Novac od preleta treba da se uplacuje u budzet a oni da primaju LD prema platnim razredima kao i svi ostali drzavni cinovnici
    (kontrolor, 26. novembar 2008 16:03)

    # Link komentara

  34. Ma da, vi nabudzite takse, cene letova i sve ostalo sto mozete, pa ostvarujete kao neki zesci profit. Velika mudrost, nema sta! A gradjani ove nesrecne zemlje mogu i pesice. Ja sa svoje 32 godine nikada nisam leteo avionom. Zasto? Pa zato sto mi padne mrak na oci kada cujem koja je cena bilo kog leta iz Bg.
    (ma da..., 26. novembar 2008 15:59)

    # Link komentara

  35. Cao svima Uglavnom ne komentarisem, kad nemam sta reci. Sad imam. Necu komentarisati pojedince i politicke stranke, nego pojavu. Ako neka firma, bilo koja pa i aerodrom, posluje kako valja to se vidi na finansijskom izvestaju na kraju godine. Ako imas plus posle placenih obaveza onda je dobro. Ako imas minus onda ne valja. Ako imas veeeliki plus onda je mnogo dobro. Za plus i za minus je odgovoran onaj ko vodi firmu. Ako je plus veliki onda taj zasluzuje bonus. Ako je plus veeeliki ond je i bonus veeeliki.
    Primer iz sveta.
    Paralelno sa oovom aferom desava se ama bas slicna afera u Svedskoj. Tamo direktor poste ima platu od 90 000 evra mesecno sto iznosi 45 plata obicnih postanskih sluzbenika, plus 500 000 godisnje uplate u penzioni fond. To je pocelo da bode oci javnosti jednostavno jer svedska posta ima problem sa onim plusom o kome sam ranije pisao. Dok imas plus u poslovanju nikome ne smeta astronomski bonus.
    Mi volimo da se uporedjujemo sa svetom, pa eto...
    Ustvari nije mi jasno sta tu ima nejasno. Hteli smo kapitalizam, imamo ga. To je to.
    (Marko, 26. novembar 2008 15:57)

    # Link komentara

  36. ... ali čovek je direktor aerodroma. Nije radnik u fabrici obuće ili tekstila, niti prodavačica u butiku. To je vrlo odgovorno radno mesto i u celom svetu je mnogo više plaćeno nego što on zarađuje. Ne znam zašto bi neko ko zarađuje 300€ mesečno bio manje nesrećan kad bi mislio da isto toliko zarađuje direktor aerodroma? Druga stvar bi bila da je nameštao tendere i plaćao dobavljačima više nego što njihova roba/usluga vredi pa delio s njima razliku (što su neki pre njega radili). I otkud pravo predsedniku Srbije da se meša u te stvari? Zar Srbija nema premijera?
    (Van Helsing, 26. novembar 2008 15:47)

    # Link komentara

  37. Strucnost pre svega!

    Je l' tako Dinkicu? :D
    (zika, 26. novembar 2008 15:47)

    # Link komentara

  38. Čovek je krajnje licemeran. On toliko stručan za aerodrome ,da je verovatno tu stručnost stekao u Lutriji Srbije gde je prethodno bio postavljen. Neka ga sada postave u IMT da ih izvuče iz bule kad je tako dobar kadar. Lako šefovati u dobrim preduzećima i rasipati se novcem. Sramota.
    (ljuba, 26. novembar 2008 15:46)

    # Link komentara

  39. Stara dobra vremena jednopartijskog sustema. Zamislite koliko partija ima i svaka ocekuje da se ogrebe 20% od ucinka njihovih reprezentativa u upravnim odborima. A narod ovamo gladuje.
    (goodman, 26. novembar 2008 15:45)

    # Link komentara

  40. ko dobro radi treba da ima bonus! Sve bi bilo ok da je plata dignuita svima, jer B. K. nije sam uticao na dobro poslovanje vec svi zajedno... ovako samo su oni nagradjeni... Nisam protiv velikih bonusa, i treba za one koji popravljaju stanje, ali ne za one koji vide samo sebe kao Bojan The Kristo!
    (faca, 26. novembar 2008 15:41)

    # Link komentara

  41. Narečeni direktor se lepo samonahvalio, njegov rezultat je da je odrao putnike (i "racionalizovao" poslovanje otpuštanjem radnika) čijim parama je napunio državni budžet. Aerodrom nije povećao promet ni kvalitet usluga a kompanije koje bi prevozile putnike i robu za atraktivnu cenu i na mnogo više destinacija, ne da nije privukao, nego ih je oterao! Jel to "uspeh" kojim je zaslužio bonus!? Po toj logici bi direktor nekog većeg evropskog aerodroma, u Amsterdamu npr., trebao da dobije bonus od bar milijardu eura!

    I još nešto, zaboravlja se da svaki direktor JP ili DP PRIMA PLATU, i to dobru, ZA SVOJ POSAO!
    (bezimena, 26. novembar 2008 15:36)

    # Link komentara

  42. Poenta je u sledecem: svi bi kintu bez rada, i to veliku. Beogradski aerodrom uskoro (2009.) treba da bude privatizovan - u tom grmu lezi zec. Bonusi od par hiljada evrica su beznacajni u odnosu na provizije od strane onoga kome se omoguci povoljna privatizacija jednog monopoliste kao sto je AB. Krišto, najverovatnije, nije "vidjen" za takvoga... A u tom "procesu", ni najsavremeniji uredjaji protiv magle ne pomazu, tu se nista ne vidi, ni na pedalj.
    (Nikola Surcin, 26. novembar 2008 15:29)

    # Link komentara

  43. Bio je mnogo alav. Da je sebi odredio platu od podnosljivih 100 hiljada dinara ostao bi anoniman i niko mu nista ne bi rekao. Ali on je hteo da mu kaplje kao da je medju prvima orocio 100 hiljada maraka u Dafiment banci. Podseca me na one tipove koji su pre 15 godina svake nedelje falsifikovali sedmicu na lotou uvereni da to niko nece primetiti i da ih niko na blagajni nece prepoznati.
    (Igor, 26. novembar 2008 15:26)

    # Link komentara

  44. Ajde Srbine dodji u Energoprojekt da nas vratis iz mrtvih.
    (AJA, 26. novembar 2008 15:22)

    # Link komentara

  45. E, pa znate sta, uopste me kao pripadnika javnosti ne zanima nikavo krasno otvoreno dopisivanje sa javnoscu od strane nekoga ko je ozbiljno optuzen. Niti stavovi vlade. Iskljucivo me zanima delotvornost pravosudnih organa koji su po profesiji zaduzeni i placeni iz poreza "javnosti" da gone krivicna dela ! Molim Izvolte Izjasnite se!
    (jovan, 26. novembar 2008 15:19)

    # Link komentara

  46. Nakon petog oktobra veliki broj bivsih direktora i ministara morao je da plati ekstraprofit. Poput ovog direktora i njegove svite ni ti ljudi nisu pare stekli uz pomoc heklera, bombe, dilovanja i noza vec na osnovu platnog spiska i vazeceg resenja koje su inace sami sebi ili jedni drugima potpisivali. Kada neko dobije ovu privilegiju samo zato sto je neciji drug, kum, rodjak ili partijski saradnik onda kad-tad mora da vrati sve sto je na taj nacin stekao. Aerodrom Beograd nije uspesna kompanija. To je monopolska kompanija. I ljudi i aviokompanije koriste njegove usluge jer ne mogu da biraju ni jednu drugu. Kad bi Beograd imao cetiri aerodroma u okruzenju od 30 km, svi oni bi morali da nivoom usluga i cenom konkurisu jedni drugima. Putnik ne bi morao da plati vise od razumljivih 4-5 eura za usluge aerodroma. U tom slucaju nebi bilo monopolskog ekstraprofita koji su u najvecoj meri izmedju sebe delili gospodin Kristo i njegovi saradnici dok su zaposleni dobijali simbolicnu sumu u poredjenju sa njima.
    (Dejan, 26. novembar 2008 15:14)

    # Link komentara

  47. Treba se prvo zahvaliti B92, jer su oni JEDINI koji otkrivaju ove i slicne slucajeve. Treba proveriti i konzularna predstavnistva, jer se u njima MUVA naveliko. Znam i gde i kako, samo cekam da padnu. Drugo, u Beogradu ne bi ni postojala gradjevinska mafija da nema podrsku gradskih organa. A zna se da grad Beograd vec godinama drzi Demokratska stranka. Pa gospodine PREDSEDNICE, i Predsednice te stranke, imate pune ruke posla.. "Dodju tako vremena, kada pametan zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andric.
    (Ivana, 26. novembar 2008 15:13)

    # Link komentara

  48. Ovde u Torontu u banci u kojoj radim 2 - 4 hiljade evra bonus dobije SVAKI zaposleni na kraju godine...
    (stevan, 26. novembar 2008 15:07)

    # Link komentara

  49. Nije to samo u ovom preduzecu, tako je svuda, u svim javnim preduzecima. Proverite samo koliki ima menadzerski dodatak direktor u Naftagasu, bolje reci direktori. A sta su doprineli..?
    (Goran, 26. novembar 2008 14:57)

    # Link komentara

  50. Volela bih da vidim da li bi isplacivao B.K.velike plate i
    bunuse svojim saradnicima da
    ima firmu u svom vlasnistvu.Lako je rukovoditi javnim (drustvenim) novcem.
    Tada bi sigurno vise puta merio, a da li bi sekao ?....
    (roza, 26. novembar 2008 14:56)

    # Link komentara

  51. Trebalo bi svakako ispitati kolike su plate u Kontroli leta i zasto su tako basnoslovno velike. Vece su nego sto iko od cenjenih citalaca moze i da zamisli.
    (kornelija, 26. novembar 2008 14:54)

    # Link komentara

  52. E ovi su mi najbolji sto govore pa sta onda ako je toliko uzeo ostvario je zaradu firmi. Super radim i ja u komercijalnom sektoru jedne privatne firme koji je napravio promet vise od milion eura za cetiri meseca pa su plate u sektoru 300-500 eura. Ajde dodji Bojane u privatnu firmu,znoji se malo na nasem trzistu pa posle ako ostvaris promet i ubedis poslodavca da ti isplati toliki bonus e onda je sve u redu nebi ti niko nista zamerio.Ovako sedeti u monopolskom preduzecu, razrezivati cene najvece u Evropi i sam sebe cascavati tolikim bonusom. E... Neko rece pa sta toliko ima direktor francuske zeleznice. Dobro ako Bokija izaberu u Francuskoj da bude direktor zaleznice ili kad Boki i njegovi drugari iz vlasti od nas naprave Francusku onda je u redu tolika plata. Do tada...
    (Baja, 26. novembar 2008 14:52)

    # Link komentara

  53. Bojane ako citate ovo moram da vam kazem da ste veoma hrabri, jer za ovu drskost od izjave treba hrabrosti.
    (todor, 26. novembar 2008 14:48)

    # Link komentara

  54. Ne vidim nista sporno zbog visine bunusa i nagrada, ako je covek strucan i sposoban... Da nece da radi za minimalac i da bude zadovoljan...
    (Vlada, 26. novembar 2008 14:47)

    # Link komentara

  55. Drugovi i drugarice, Komunizam je mrtav i Radnicki saveti vise nepostoje. Direktori svih preduzeca, a posebno JAVNIH, treba da snose posledice svog rada. Znaci ako je firma u gubitku, otkaz. Ako firma pravi profit, isplata bonusa. Ja bih to tako postavio, ako hocemo sistem koji funkcionise. Zloupotreba polozaja i protivpravno stecena dobit su stvari kojima definitivno treba da se bavi MUP. Jedino sto sam do sada shvatio je da ovakvih pojava manje ima u uspesnim preduzecima, a vise u neuspesnim. Izgleda da tu postoji neka veza.
    (Beogradjanin, 26. novembar 2008 14:33)

    # Link komentara

  56. koliko sam ja ovde video, covek je podelio po 4.500 eura sebi i drugima..iz raznih stranaka....a po osnovu rezultata poslovanja. To je sasvim u redu, jer ako se trudimo da svi direktori rade za prosek ili nesto vise, dzaba nama privreda i neke satro ideje o napretku. Visoke pozicije moraju da budu i placene i nagradjivane po uspehu, tako to funkcionise.
    A predsednik se naso pametan da tu kao nesto koriguje..covek nema drugi nacin da dobije poene kod naroda, nego satro tera neku ravnopravnost. Osudjujem i ponasanje G17+ koja, umesto da brani Bojana, takodje pere ruke od njega. I to za samo jedan poen koji ce do veceri da izgube....ej Srbijo...
    (petar, 26. novembar 2008 14:26)

    # Link komentara

  57. Gospodo vreme socijalizma je proslo, ne bi mi smetalo da g Bojan ima i milion evra platu ako je kompanije pozitivna iako puni budzet. Sve se svelo na politikanstvo
    (momabrazil, 26. novembar 2008 14:20)

    # Link komentara

  58. DA se proveri i poslovanje Lutrije Srbije, i vlasnistvo...da nema on nekog udela u tome, posto je bio direktor kad je napravljeno to preduzece koje je DOO.
    Kako da ne napravi profit, kad gradjani placaju taksu za areodrom? To nije privatna firma, koja moze konkuretno da posluje. Da jeste niko ne bi postavio to pitanje, njegova plata je isplacena od nasih para, koje nam drzava otima na svakom koraku, na svaki moguci nacin.
    (maja, 26. novembar 2008 14:19)

    # Link komentara

  59. A koliko je od tih para otislo u stranku? Ako mi kazete da nije nista otislo, verovacu vam.
    (Naivan, 26. novembar 2008 14:16)

    # Link komentara

  60. A, da li je (velikim) delom vaš greh i što Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu ima samo 1 (jednu!!!!) liniju u 21. veku!? Da li biste se busali uspesima kada bi srpski aerodromi prihvatali kompanije koje voze za po 40ak evra? Vi iz JAT-a se ponašate despotski i monopolistički. Ali, niste vi probelm jer - i posle vas će doći neki "Krišto"!
    (stefan, 26. novembar 2008 14:15)

    # Link komentara

  61. Au Bojane...od ovog može da se dobije srčka!

    Samo moja tročlana porodica je u toku ove godine 2 puta letela sa beogradskog aerodroma, i ostavila cirka 500 evra za aerodromsku taksu. Da li možete uopšte da sagledate o kakvom prihodu pričamo?
    Još jedan "uspešan" menadžer iz finansijske sekte zvane G17+.
    (Milan, 26. novembar 2008 14:12)

    # Link komentara

  62. Pa nije prekrsio zakon, nema tog zakona koji propisuje zarade, valjda. To je stvar pristojnosti i mere. A ovo je cista bahatost obzirom na prosecnu zaradu u zemlji, sad vec ispod 400e.
    (Cveta, 26. novembar 2008 14:01)

    # Link komentara

  63. Polako ljudi!
    4,500E bonus pa to nista ako po njegovom pismu kompanija je poboljsalja rad 4 puta.
    Recimo u Kanadi director domace banke ima platu od $300,000 ali ako kompanija dobro posluje godisnji bonus $20 MILIONA. I mogu vam reci da je to najbolji nacin poslovanja u javnim preduzecima. Znaci davati veliki bonus ako kompanija napravi godisnji dobit, inace ti ljudi na polozaju ce dolaziti na posao kao i mi obicni radnici, tek da nam prodje 8 sati radnog vremena.
    Jos jednom 4,500E godisnji bonus za direktora Aerodroma je cak i mala cifra.
    P.S. bas zbog nedostatka ili malog bonusa u nasoj zemlji direktori se bave malverzacijama.
    (Sale, 26. novembar 2008 13:51)

    # Link komentara

  64. Kaze ostvarili veliku dobit.Pa nije to privatna firma upravnog odbora pa da njegovi clanovi dobiju ogromne premije.Ovo je javno preduzece i od svakog uspeha treba da imaju korist drzava i svi gradjani.
    (Ben, 26. novembar 2008 13:43)

    # Link komentara

  65. Potpuna podrska Kristu. Nazalost kod nas nista bez uravnilovke. To je Srbija, drustvo siromasnih i jednakih. I populizma. Menadzerski bonusi i plate se dobijaju zavisno od rezultata. Jedna je stvar kada neko ucetvorostruci profit, a druga kada neko digne sebi platu u preduzecu koje radi sa ogromnim gubitkom, kao sto su Zeleznice. A svega ovoga ne bi bilo da g. Kristo nije izjednacio Montenegro airlines sa ostalim stranim kompanijama. Bogme su mu se Crnogorci osvetili i pokazali da i dalje u Srbiji ne moze da se odlucuje bez njih.
    (Milan, 26. novembar 2008 13:36)

    # Link komentara

  66. Pa ako je eventualno njegovom zaslugom aerodrom zaradio ili ustedeo recimo 100.000€, onda suma od 4.500€ kao nagrada i nije velika. Hocu da kazem da je skupoca relativna stvar. Ako ste zaradili milion €, nije skupo kupiti Mercedes, dok ako imate 100 din, i hleb je skup. Ko radi moze i da zaradi. Veci problem je socijala koja ne radi a dobija novac zaradjen tudjim radom. Evo zamislite da strajkuju golubovi po Beogradu zato sto im se ne baca dovoljno mrvica. Da li je covek zaboravio da mora sam da se bori za svoj opstanak? Kristo je napravio dobar poslovni potez sto se na vreme uclanio u G17. Ali ko je branio drugima da tad ucine isto. Sad je naravno kasno, to je bio trenutak koji se kasnije nekima isplatio.
    (Alexandro, 26. novembar 2008 13:33)

    # Link komentara

  67. Krišto je čist 100% !!!
    Iako nisam član niti simpatizer G17+, ne treba puno pameti da se zaključpi da je Krišto čist 100 % jer je sve radio prema zakonu i internim aktima JP Aerodrom. Afera je verovatno fabrikovana da se naškodi Mlađenu Dinkiću, jer se protivio privatizaciji NIS-a na način kako je to sa Rusima ugovoreno. Kolko vidim izvesni Toma se nudi kao rezervni igrač u novoj rekonstruisanoj Vladi RS, umesto Dinkića. I tu je cela suština...
    (sm, 26. novembar 2008 13:10)

    # Link komentara

  68. Moramo neke stvari da shvatimo!
    Javna (drzavna) monopolisticka preduzeca poput doticnog aerodroma, EPS-a, i slicnih nisu isto sto i privatna preduzeca. Javnom preduzecu, za razliku od privatnog preduzeca, ostvarivanje profita nije primarni cilj. Primarni cilj takvog preduzeca je pruzanje usluga gradjanima. Besramni Krišto je jednostavno povecavao takse, drao kozu gradjanima i svu dodatnu zaradu stavljao u svoje dzepove. Ljudi su morali da placaju te takse, jer je aerodrom javno monopolisticko preduzece, a oni koji nisu hteli da pune njegove dzepove, morali su da idu preko Budimpeste.
    Neki kazu, "uspesan privrednik", "povecao profit", "kapitalizam"...
    To su gluposti. Njihovom logikom direktor EPS-a bi bio uspesan privrednik, kad bi duplirao cene struje i tako dranjem koze gradjana povecao prihode. Kad neko javno monopolsko preduzece ostvari profit - zabranjeno je upumpavanje tog novca u plate direktora, novac mora da se vrati drzavi, jer je profit stecen zloupotrebom monopolske pozicije.
    Ukoliko se nekom direktoru drzavne firme ne svidja takav sistem. Postoji jednostavno resenje, treba da napusti drzavno preduzece i ode "kod privatnika". Pa neka se tamo na otvorenom trzistu dokazuje, ako misli da ima sposobnosti za to.
    (Bosko, 26. novembar 2008 13:07)

    # Link komentara

  69. Bojan K. je Vladin sluzbenik, kao sto su to i hiljade zdravstvenih "radnika" , ucitelji, vaspitacice u vrticima...Zasto bi on imao pravo na tako visoka primanja, zato sto je "sposoban"?, zato sto mu je tata imao para da ga posalje u SAD na skolovanje?, zato sto je Mladjin "mali"?Bice da je ovo zadnje.Upravljati jedinim aerodromom u Beogradu a i Srbiji i nije neka sposobnost, ali na tako fin i prepreden nacin otimati od ovoga naroda jeste, to je "sposobnost" za uvazavanje. Pozivati se na moral i savest nije delotvorno ali kada bi se ugledali na kineske nacine borbe protiv korupcije napunili bi stadione s razdraganim i siromasnim narodom.
    (Jovan, 26. novembar 2008 13:07)

    # Link komentara

  70. Ako jeste plaćano po zakonu, a skoro sam siguran da jeste, iz ovog slučaja se vidi i licemerje onih koji stvaraju takve zakone, a sada se jednoglasno - od predsednika države, preko pozicije do opozicije - utrkuju u linčovanju Krišta za koga, da se razumemo, nemam ni malo sažaljenja. Nije mi ni bitan u ovoj priči. Ko zna kakve nagrade kriju i članovi nekih drugih Zakona? Pa ne otimaju se za rukovodeća mesta političarida bi meni, odnosno tebi, publiko medijskog sistema B92, pomogli
    (Danilo, 26. novembar 2008 12:29)

    # Link komentara

  71. Drago mi je sto je direktor aerodroma Bojan Kristo podneo ostavku. Pre toga je bio direktor Lutrije a inace je partijski kadar G17+. Malo je cudno da se inace hrvat Kristo potpisuje cirilicom, tako da je potpis verovatno falsifikat.
    (Strle, 26. novembar 2008 12:16)

    # Link komentara

  72. Mislim da su građani već prozreli "igranku" vlade koja je šablonska. Svaki put kad nešto krene nizbrdo, otvari se neki slučaj da se raji zamažu oči. Pitam se koliko ima primera svuda u vlasti koji neće nikada, ali nikada, dobiti svoj sudski i zatvorski epilog. Sada je žrtvovan Krišto da bi ostali, koji su u nečistim poslovima, mogli da nastave svoj "biznis". To je kao u filmu sa mafijom gde se dogovore pa smaknu nekog svog. I sad su svi oni koji viču "Držte Krišta - dršte lopova", na strani dobra u borbi protiv pokvarenih pojedinaca. E, neće moći, ove noći, dragi naši foteljaši!
    (Petar, 26. novembar 2008 12:12)

    # Link komentara

  73. Stvarno bezobrazluk.Pa u ovoj Srbiji se nista ne ceni.Covek zvani Kristo je spustio upaljen avion,pa je spustio avion bez kiseonika ,pa je kupio one zute naocare da piloti mogu da spuste avion i po magli i sta sve taj iskusni profesionalac nije radio i uradio.I na kraju price kad je covek uveo aerodrom u profitabilna preduzeca ona ga smenjuju.Bezobrazluk,Covek je finansijski genije.Otpustio 300 ljudi kao tehnoloski visak a masu licnih dohodaka otpustenih zadrzao,pa je u nebo digao naknade za koricxenje aerodroma pa je uveo dodatak na bezbednost ,pa je kupio taksije pa da ne nabrajam.Uradio je sve a oni sad njemu ovako u sred ove krize.Bas bezobrazluk
    (Marina Tucakovic, 26. novembar 2008 12:02)

    # Link komentara

  74. Očekivala sam vest da je Krišto uhapšen, gle čuda podneo ostavku "kao moralan čovek". Sledeća vest će verovatno biti da je Krišto postavljen ponovo za direktora lutrije. I dalje sedmice nema, ogromne pare u pitanju pa će Krišto opet da podeli bonuse. Sramno gospodine Tadiću za zemlju Srbiju na čijem ste čelu.
    (Mirra, 26. novembar 2008 11:40)

    # Link komentara

  75. EU godinama savetuje da je neophodna privatizacija velikih drzavnih preduzeca. Naravno politicari se oglusuju jer zaboga odakle bi uzimali tolike plate i bonuse. Stranci im to ne bi dozvolili. Sram vas bilo sve zajedno! Jedino su politicari krivi sto Srbija nikako da se pridruzi zajednici normalnih drzava. Pogledajte sta se radi sa novcem koji ide na Kosovo.
    (Cane, 26. novembar 2008 11:40)

    # Link komentara

  76. Moramo da shvatimo i prihvatimo par stvari. Aerodrom Beograd je u protekloj godini ostvario profit od 20.000.000 evra. Ukoliko je to tacno, menadzement je zasluzio svaki cent od bonusa koji im je isplacen. Da su radili na primer za HP, Majkrosoft, IBM dobili bi isto toliko ako ne i vise kada bi ostvarili takav uspeh. Svi bi rekli a to je strana firma tamo su plate velike. Ovde svi ocekujemo da direktori i uspesni menadzeri imaju platu 3x vecu od tetkice i to je to. 200.000 tetkica i drugog tehnickog osoblja ne vredi koliko i jedan dobar menadzer. Svako moze da uzme metlu u ruke, retko ko moze da napravi 20.000.000 eura profita. Drugo oni nisu sami sebi odredili takve plate, vec je vlada odredila i donela zakon po kojem se isplacuju bonusi prema ucinku. Koliki bonus treba da dobije neko ko zaradi 20.000.000 evra? 10.000 din, 20.000 din? Da je radio za bilo koga drugog dobio bi najmanje isto koliko je dobio od aerodroma jer je taj novac napravio i premiju dobio od bonusa ne od budzeta. Sada da li nam trebaju uspesni menadzeri u javnim preduzecima koji ce puniti budzet ili nam trebaju partijski ljudi koji ce raditi za 3x manje para ali ce krasti na kasicicama i soljicama, laznim fakturama i ostalim stvarima kao sto smo imali prilike da vidimo, gde ce uzimati 10x vise od premija koje su uspesni zaradili a budzet od toga nece videti nista. Na kraju ce svi koji valjaju da rade za strance jer su samo oni ocigledno spremni da ih plate kako treba. Drugovi i drugarice, komunizam je mrtav, nismo svi jednaki i podjednako uspesni pomirimo se sa time i pocnimo da vrednujemo one koji mogu jer ca nam samo tako svima biti bolje.
    (Igor, 26. novembar 2008 11:30)

    # Link komentara

  77. Čovek navikao na premije u "Narodnoj lutriji"
    (DrnZvrc, 26. novembar 2008 11:28)

    # Link komentara

  78. A to sto po sletanju van aerodromske zgrade nas doceka autobus koji je gori nego gradski 90tih ... za te bonuse su mogli da kupe ljudski autobus.
    (Petar, 26. novembar 2008 11:24)

    # Link komentara

  79. Hm. Da su svi politicari lopovi - to se zna oduvek i u svakom drzavnom uredjenju, pa tako i u nasoj Srbijici. Medjutim, da su 11 000 evra neke pare - nisu nigde, pa cak ni u nasoj Srbijici. Najlakse je dakle vikati po novinama na jednog politicki postavljenog direktora, dok se iza ledja tog skandala maznjavaju MILIONI! Neka je dao ostavku, ali trebalo bi takva hajka da se dize malo cesce i na malo siri krig ljudi!
    (aleks, 26. novembar 2008 11:16)

    # Link komentara

  80. I pored toga što je otkriveno još jedno leglo "bezobrazno visokih plata" nikome iz Vlade ne pada napamet da makar najavi njihovo značajno smanjenje. Verovatno računaju da tamo postave nekog novog "sposobnog" kad se slegne prašina. Pored toga, Krišto u svom hvalospevu ne pominje koliko puta je povećao aerodromske takse i time oterao desetine niskotarifnih evropskih prevoznika sa Beogradskog aerodroms. Zahvaljujući tome naši građani će i narednih godina plaćati preko 300 evra povratne karte za većinu evropskih destinacija, umesto da ih to košta ispod 100. Šta ćemo sa ovim problemčićem, gospodine Krišto?
    (bt, 26. novembar 2008 11:13)

    # Link komentara

  81. Predlazem da se ti prihodi ubuduce usmeravaju na Svratiste za decu koje grad Beograd zeli da zatvori, kako bi se deca sa ulice bar privremeno zbrinula, a ne ostavila prirodnoj selekciji, tj. opstanku.
    (Vana, 26. novembar 2008 11:09)

    # Link komentara

  82. Услуге на Аеродрому Никола Тесла су се битно погоршале у последњих годину дана. То је сада један од најгорих аеродрома у Европи и срамота за Србију.
    (Курчубић, 26. novembar 2008 11:07)

    # Link komentara

  83. Ovo je vrhunac licemerja. Bojan Kristo je u budzet republike Srbije dok je bio direktor Lutrija Srbije, doneo milione evra, od jednog potpuno mrtvog preduzeca napravio je jedno od najjacih javnih preduzeca u zemlji. Bojan Kristo je za godinu dana na Aerodromu popravio sve ono sto je uspesno pokvario DS, SPO i SPS tokom prethodnih godina. I na kraju Bojan Kristo je sebi isplatio bonus od 11000 evra. Tako je treba da podnese ostavku. Treba da ga razapnemo. Treba da bude persona non grata. Treba da se stidi. Kad je bio toliko glup da nije namestio vise milionski posao firmi svog kuma, brata, snaje, zeta, komsije ili babe, poput njegovih stranackih i koalicionih kolega. I tako ce mladog, intelektualca sa Americkog fakulteta smeniti prosecni nastavnik psihologije... Dno dna.
    (aleksa, 26. novembar 2008 11:05)

    # Link komentara

  84. Ja smatram da menadzment Aerodroma zasluzuje i vece nagrade od navedenih, ali i zaposleni. Aerodrom zaista izgleda sredjen i uredjen i uspesno prizemljenje aviona je dokaz ne samo dobre organizacije, vec i ugleda pouzdanosti koji nas aerodrom uziva, kao i sertifikat za rad pod maglom. Pa avioni inostranih kompanija su se odvazili da bas na njemu prinudno slete, iako je Nis npr. 20tak minuta leta a i Budimpesta nije daleko.
    Uz to, ako hocemo u Evropu, i menadzment uspesnih kompanija mora se barem u evropskom duhu nagradjivati, ako ne i u evropskom iznosu. Inace nece biti uspesnih kompanija, jer ce uspesne menadzere pokupiti neke druge (evropske) kompanije. Pa znate li vi samo koliki su bonusi propalih americkih bankara - radi se o desetinama miliona dolara. A da ne govorimo o uspesnim kompanijama. Ulazak u Evropu znaci takmicenje sa kompanijama takvog kalibra. Koliko biste nagradili menadzera koji pobedjuje u tom takmicenju i to na celu domace kompanije? (A koji je pri tom jos i castan covek jer je evo i sam odmah podneo ostavku i vratio novac - retki su takvi ljudi)
    (Vlada, 26. novembar 2008 11:05)

    # Link komentara

  85. Znaci drugi radnici ne rade dobro svoj posao pa im je dovoljno i 200-300 evra, a jedino monopolisti sto rade svima na ponos..
    (W., 26. novembar 2008 11:02)

    # Link komentara

  86. Krišto nije jedini u ovome, šta je sa njegovim zamenikom, fin. direktorom, teh. direktorom...i što je najbitnije, šta će biti sa upravnim odborom koji je bonus dozvolio. A podsetiću, u upravnom odboru sede i članovi DS-a i SPS-a, možda i još neke stranke. Njihovu odgovornost niko ne pominje, a oni su jednako krivi kao i menadžment Aerodroma. Nije fer da se sve svali na Krištova leđa. A ni pošteno.
    (Hoću pravnu državu!, 26. novembar 2008 11:00)

    # Link komentara

  87. Na trenutak sam se osetio ao da živim u normalnoj zemlji, gde funkcioniše princip "uticaj javnog mnjenja". Da se nekad i neštko konkretno desi,a ne samo "tresla se gora,rodio se miš". Da političari osete da postoji taj uzročno-posledični mehanizam. Plašim se ća se najverovanije završiti samo na ovom slučaju. Krišta će malo povući iz javnosti, i posle će opet biti nagrađen nekim javnim preduzećem,uz iskustvo da "ne preteruje" u bonusima.
    Dok sam čitao SLovenačkoj abasadorki BIH, koja je povučena, jer je njen vozač povredio taksistu, dokazano je da nije kriva,ali je bila u alkoholisanom stanju u kolima, i zarad interesa države i dobrih odnosa, morala je biti povučena.E takav mehanizam mi se sviđa.
    (Pilot, 26. novembar 2008 10:59)

    # Link komentara

  88. vas greh je g.kristo sto ne shvatate da to sto kazete da ste dobro uradili, to je i trebalo da se uradi, to vam je u opisu radnog mesta i za to dobijate i platu, koja nije mala. kad ste se prihvatali tog posla, jel ste mislili da nista i ne radite,a da plata stize...greh je sto kao svi srpski politicari smatrate da ste bogom dani i da ste iznad obicnih ljudi, koji vas iz svog dzepa finansiraju...
    (gordana t, 26. novembar 2008 10:58)

    # Link komentara

  89. Uopšte nije problem u ljudima... problem je u zakonima koji im dopuštaju takve stvari. Dotični gospodin je sve to uradio po trenutno važećim zakonima. Da neće, ne bi morali vratiti pare, a mogli su još i više da podele međusobno. Takođe, vlasti je potrebno malo zamagljivanja očiju građanima, pa im ovakva afera dobro dođe da ljudima malo skrenu misli da li će danas ručati ili neće... Kao i uvek, problem je u sistemu. Aj!
    (borko, 26. novembar 2008 10:56)

    # Link komentara

  90. Na žalost, ovo je Srbija. Krišto je kriv što je podelio "bezobrazno" visoke bonuse. Pa šta?!!! Ako je podelio, a nije zaradio onda je kriv. U suprotnom, NIJE KRIV. Kada ćemo se naučiti da se vrhunski rezultati moraju platiti visokim cenama? Šta tu nije nenormalno i pogrešno? Kako ćete vratiti najsposobnije iz sveta ako se ovako ponašamo? Pa neće najsposobniji da rade za šaku dinara kada ih na zapadu plaćaju mnogo bolje. Da li je bolje regularno podeliti zarađeni novac ili se baviti kriminalom. Razlika je što se ovo prvo vidi odmah i nije kriminal, a od kriminalnih pljaćki pravimo po potrebi afere i nijednom se pravi lopov (organizator) ne nađe iza brave.
    (Aleksej, 26. novembar 2008 10:55)

    # Link komentara

  91. Srbija nije toliko bogata drzava gde bi direktori mogli imati tako velike plate.Sve je to u redu sto je direktor osposobio aerodrom i radio svoj posao,ali cena tog rada je prevelika,isto vazi i za sve ostale direktore.Ovaj problem se mora resiti globalno za citavu Srbiju,a ne tek kad se putem medija digne velika prasina pa nemoze da se slegne onda "drz nedaj,povuci potegni".Odnos ovih naduvanih plata i obicnih radnickih je prevelik,ocigledno da nam je srednjevekovni bivsi Turski ekonomski sistem ostavi trajne posledice,pa iz toga proizlazi da smo za feudalizam vezani pupcanom vrpcom.Zato i ima toliko u politici antievropskog stava,ali to je vec druga prica.
    (Djuro P., 26. novembar 2008 10:53)

    # Link komentara

  92. Pa nije valjda jedina kazna za Krista, Jasnica, Sarancica... privremeni odlazak sa javne funkcije? Da, da, Borise, tebe pitamo.
    (Marko (Dorcol), 26. novembar 2008 10:52)

    # Link komentara

  93. Mozda jednog dana u Srbiji postane normalno nagradjivati ljude za dobar rad. Cinjenica je da nije direktor i njegovih par saradnika, prizemljio avione sa ozbiljnim problemima. Kao i ostale promene na bolje koje su evidentne i sve vise nas aerodrom lici na savremene svetske. Ako je covek nagradio ceo kolektiv koji je ucestvovao, onda kapa dole i treba ga ostaviti da rukovodi. U suprotnom ako je uyeo za sebe i jos par saradnika od kojih nije mogao da drzi u tajnosti, znase Zabela ima mesta za takve.
    (Joakim, 26. novembar 2008 10:50)

    # Link komentara

  94. Baš dirljivo pismo, umalo nisam zaplakao. Jadan Krišto, baš mi ga je žao.... Strašno! Pa umesto da zabije glavu u pesak kao noj i da ćuti, on još izlazi u javnost sa ovakvim saopštenjem?! U ovoj zemlji ljudi nemaju šta da jedu, ne računajući Beograd ljudi u Srbiji žive od 10 hiljada dinara. To je prosečna plata van Beograda, i on ima obraza da se još oglašava sa ovakvim pismom?! Bolnice se raspadaju, deca u pojedinim školama nemaju toalete nego na minusu moraju u poljski WC... Nadam se da će se konačno u Srbiji ovakvim ljudima stati na put!
    (Vladimir N., 26. novembar 2008 10:50)

    # Link komentara

  95. Pa da uspešna kompanija, uspešan direktor... Ima se puno pa su i bonusi ogromni...kako da ne. A jedino je kod nas aerodromska taksa toliko visoka da je u rangu cena nekih avio karata. Pa zbog te takse je putovanje avionom u Srbiji luksuz.
    (ssaassaa, 26. novembar 2008 10:49)

    # Link komentara

  96. prosto je neverovatno sta ovaj covek prica. Aerodrom, Lutrija, Parking Servis... su kompanije koje imaju ogroman priliv novca. Ako je toliko dobar menadzer, hajde da ga posaljemo u neku propoalu fabriku, a mene postavite da budem direktor Aerodroma. I ja cu uspesno prizemljiti avion koji je bio u plamenu
    (prijatelj, 26. novembar 2008 10:47)

    # Link komentara

  97. Ne vidim nista pogrešno u njegovom pismu, i sigurno nije jedini koji vrlo dobro zarađuje po principu zasluga. Hteli smo kapitalizam - evo nam ga.
    (Jači tlači, 26. novembar 2008 10:46)

    # Link komentara

  98. A ja mislio da za sve to što su uradili već dobijaju platu...
    (Dragan, 26. novembar 2008 10:45)

    # Link komentara

  99. Krišto uspeh prizemljenja aviona u plamenu pripisuje sebi. Jel to on bio u pilotskoj kabini?
    (čarapan, 26. novembar 2008 10:45)

    # Link komentara

  100. Nisam skoro koristio usluge aerodroma "Nikola Tesla" ali mi poznanici, koji cesto putuju, kazu da su im usluge neobicno skupe i da pri tom nisu na nekom narocito visokom nivou. Verovatno se naplacuju visoke takse a da se pri tom ne ulaze puno. Mozda otud dobri poslovni rezultati menadzmenta.
    (S.M., 26. novembar 2008 10:43)

    # Link komentara

  101. Nije samo pitanje vraćanja novca,nek vrate al sa kamatom,kad su novce uzeli,evro je vredeo znatno manje.Ovo nije bio posao za Skupštinu,već za Finansijsku policiju,pa da se odgovara.Žalosno je što u Srbiji ima još mnogo sledbenika dotičnog gospodina,sve to se takodje dešava i u javnim,a i javnim komunalnim preduzećima.Stranački interes pre svega.
    (lalosh, 26. novembar 2008 10:42)

    # Link komentara

  102. Ako je ovako kao sto kaze bivsi direktor aerodroma, onda se radi samo o moralnoj odgovornosti prema gradjanima Srbije, a nikako krivicnoj! Ispada da ako dobro poslujes, ne mozes da racunas na bonuse? Na taj nacin, NIKADA necemo iskoreniti korupciju!
    (ZA bonuse, PROTIV korupcije, 26. novembar 2008 10:41)

    # Link komentara

  103. Ovo pismo je potpuno u suprotnosti sa realnoscu i zdravim razumom. Ne mogu da shvatim da je ljudima u Srbiji logicno i pravicno da u upravnom odboru firme treba i mora da sede predstavnici stranaka!! Kakva je to neprofesionalnost? Nije to ratni plen! Nije im od dedova ostalo! Ostvarili su cetri puta vecu dobit od ocekivane. Zasto? Zasto imaju monopol? Zasto niski aerodrom iako ima jasnu perspektivu stoji prazan? Dokle?
    (Marko, 26. novembar 2008 10:39)

    # Link komentara

  104. Gospodin Kristo prica kako su oni spustili zapaljeni avion, kako su oni prizemljili drugi avion, kako su oni... Hmmm, bas me zanima da li su i mehanicari dobili par hiljada eura kao gosn' Bojan, koji je, pretpostavljam, sam prizemljivao i ucestvovao u akcijama spasavanja?nije mi tesko dati odgovor na ovo pitanje...
    (Anna, 26. novembar 2008 10:35)

    # Link komentara

  105. U odnosu na nase ekonomske uslove, isplaceni bonusi su zaista visoki. Medjutim, nikako ne treba zaboraviti kakav je aerodrom danas u odnosu na ono sto je bio u ne tako davnoj proslosti. Cesto putujem i vidim! Kao drugo, Vlada je odobrila plan budzeta, zar ne? Pa u cemu je onda problem? Ako vec pitate, pa da li znate kolike su plate clanovima UO kompanija kao NIS, EPS? I to kompanija koje imaju vise-milionske (EUR) gubitke? Zao mi je gosn Krista, mlad, ambiciozan menadzer koji je barem nesto uradio dobro u odnosu na mnoge ostale koji nisu.....ali je morao da racuna i na visinu iznosa koji je izazvao celu ovu hajku....
    (Miki Bak, 26. novembar 2008 10:35)

    # Link komentara

  106. ...a oglasava li se MUP,tuzilac,neko...ili da ja probam da opljackam banku,pa ako me uhvate vratim pare i dostavim pismo javnosti..."sa zaljenjem Vas sugradjanin,necu vise nikad,cica mica i gotova prica"
    (Nikola, 26. novembar 2008 10:33)

    # Link komentara

  107. Možda je i radio po zakonu. Ali valjda postoje i neke moralne i etičke norme.
    (Maca, 26. novembar 2008 10:32)

    # Link komentara

  108. Draga gospodo, da li znate koliko zaradjuje generalni direktor svajcarskih zeleznica (drzavana kompanija). Gospodin zaradjuje 1 000 000 Fr godisnje! Ovde se ne postavlja mnogo pitanje astronomskih zarada, ako sistem funkcionise. Ko zeli da zaradi, moze, pokazite da ste kreativni i sposobni da stvarate nove vrednosti. Ako ste nezadovoljni vasom situacijom izvolite poceti prvo da zavrsavate neke skole...zao mi je ali nabildovani momci vise nisu u modi...Pozdrav
    (Neven, 26. novembar 2008 10:31)

    # Link komentara

  109. Sad mi je jos zao ovog coveka.Pa kako ce sad da prezivi ovu finansijsku krizu??Jos ce morati nesto i da radi....
    (Slobodan, 26. novembar 2008 10:30)

    # Link komentara

  110. Tvoj greh je sto si, zarad licnog interesa, drzao aerodromske takse na astronomskom nivou cime si onemogucio hiljade gradjana Srbije da putuju kao ljudi.sramota.
    (zivko, 26. novembar 2008 10:30)

    # Link komentara

  111. Ne mogu da se otmem utisku da je ova ostavka direktna posledica nedavne afere sa Montenegro Airlines-om, kada je Kristo zahtevao da ta kompanija placa takse kao i druge strane kompanije, a ne vise kao domaca. Crnogorski lobi, izgleda, i dalje upravlja Srbijom.
    (Dejan HH, 26. novembar 2008 10:30)

    # Link komentara

  112. A vi ne biste podelili bonuse da ste ih zaradili? Jedino sto Javno preduzece ne radi za sebe vec za budzet, svi profiti (ako ih ima) vracaju se u drzavnu kasu. Tako da profita nema, nikad.
    (Jovan, 26. novembar 2008 10:25)

    # Link komentara

  113. Bojan Kristo se malo zaigrao. Nije njegova zasluga sto je postavljen sistem za uzletanje i sletanje aviona u uslovima smanjenje vidljivosti. Oprema je kupljena pre njegovog dolaska na mesto direktora Aerodroma. Pa nije on isao po pisti i postavljao uredjaje! To rade ljudi ciji je to i posao. Po njegovoj logici, nagradjuje se menadzement za nesto sto je po logici stvari i obaveza aerodroma. Pa bili smo jedina zemlja u Evropi koja nije imala ovaj sistem!Podigli su aerodromske takse (kao za bezbednost putnika!!!), a to su predstavili kao IZUZETNE REZULTATE. Ostavka se podrazumeva, ali je nejasno da li ce i krivicno odgovarati. A danas se jos i pojavila vest da Aerodrom placa mesecno 180.000 din da bi se "gospodin" vozio u A6!!! A sta je sa clanstvom u Upravnom odboru Galenike.... Pa ovo je ludilo kome se ne vidi kraj!!!
    (ovo je ludilo, 26. novembar 2008 10:25)

    # Link komentara

  114. Dragi Bojane, sposobni i pametni su najveca prepreka ovoj političkoj eliti. Nastupila je uravnilovka i ko se u to ne uklapa kao ti....taj doživi ovu ragikomediju "Držte lopova!". Sigurna sam da je ovo dobro i za tebe i za porodicu a ima i onih koji plaćaju po rezulta tima rada. Glavu gore i napred. gađenje prema partijskim drugovima koji, takođe, ne praštaju uspeh i različitost. A i zaslužili smo da nam o moralu pričaju oni koji su potpisali pomirenje.
    (iva, 26. novembar 2008 10:25)

    # Link komentara

  115. Zaista bezobrazno. Kao on je uveo sistem za sletanje u magli! To je vec bilo u zavrsnoj fazi pre nego sto je dosao na polozaj.
    (Hristodulu, 26. novembar 2008 10:20)

    # Link komentara

  116. Podneo je ostavku, a pare? Morao bi da ih vrati i to sa kamatom kao da je podigao kredit! U suprotnom morao bi neko da ga tuzi u ime drzave. Nije problem ove zemlje samo taj gospodin. Ima takvih tipova i u EPS-u, NIS-i, Kontroli leta, JAT-u i u svim ostalim javnim preduzecima. Kad bi ti ljudi stvarno bili sposobni, konkurisali bi odavno za direktorska mesta u IMR-u, DMB-u, Zmaju ili IMT-u za platu od 60-70 hiljada dinara, tamo pokrenuli proizvodnju do recimo izvoza od po 200.000 traktora godisnje i to na trziste EU. Prosecna plata u tim preduzecima bi bila preko 2000 eura, pa onda nebih imao nista protiv da i oni primaju tih 5+ hiljada eura koliko su primali u ovim monopolskim kompanijama.
    (Goran, 26. novembar 2008 10:19)

    # Link komentara

  117. Ako je bonus 'samo' 4500,sto se mene tice 'halal' im bilo.Nego ja mislim da su to samo sumice koje su slucajno'isceprkane',a sta je sa onim sto je dobro zataskano,te cifre mene interesuju
    (Dr_Dzekil, 26. novembar 2008 10:18)

    # Link komentara

  118. Ma ovo je ništa! Neka zavire malo u ministarstvo za KIM. Bas me zanima da li i oni mogu da nam ponude ovako "uspesnu" statistiku? Riba mora da se očisti do glave!
    (Machine, 26. novembar 2008 10:17)

    # Link komentara

  119. "Međutim, moraće i ostala javna preduzeća da prođu kroz isti postupak transparentnosti kao i Aerodrom, kao i da se objavi kolike su plate i bonusi direktora ostalih preduzeća", saopšteno je iz G17". znaci da su svi u igri, samo da vidimo koliko su i drugi uzimali, a sigurno da jesu.
    (Posten ali SRECAN !!!, 26. novembar 2008 09:59)

    # Link komentara

  120. Licemerije Mladjana Dinkica je bezgranicno! On je bio vrlo upucen u sve radnje njegovog direktora Aerodroma kao i u visinu plata i bonusa. Politika G17 je da se zaposli sto vise "nasih" i tako isisaju pare iz firme. Slag na tortu Dinkica i Krishta je trebalo da bude davanje "ground handling" usluga nemackom partneru, za masnu proviziju. Transparentnost o kojoj pricaju je prinudna a ne dobrovoljna.
    (Dragan, 26. novembar 2008 09:56)

    # Link komentara

  121. Divota je ziveti na visokoj nozi kao Grof Monte Krišto!
    (Branislav Zekic Zeka, 26. novembar 2008 09:42)

    # Link komentara

  122. Samo me interesuje koliko će biti surovi državni organi prilikom odmeravanja kazne odgovornima a pogotovo B.K. Kladio bih se da će biti surovo kažnjen smenom sa sadašnje pozicije i dokusuren postavljanjem na neko mesto savetnika a ako ne bude sarađivao u istrazi možda zaglavi na neko ambasadorsko mesto. Ipak je on stručnjak za implementaciju kvalitetnog načina poslovanja.
    (milion$, 26. novembar 2008 09:38)

    # Link komentara

  123. Nije samo problem u tome da se pare vrate, nego i da li zbog toga neko morao i krivično da odgovara. Za g. Krišta pitanje: Gde ti je moral i saosećajnost zemljače. Da nisi možda skapirao avion da leti na vodu. I najbitnije: Šta bi bilo da cifre nisu provaljene u javnost. Ko zna koliko se para od gradjana lapa. Nije ni čudo što tapkamo u mestu. Zabela + borski rudnik su za vas, da vidite malo kako je lep život običnih smrtnika u ovoj napaćenoj zemlji
    (FC MILLWALL, 26. novembar 2008 09:27)

    # Link komentara