Ilić: Vlada Koštunice ponudila cenu

Beograd -- Prethodna Vlada Vojislava Koštunice sama je predložila ruskom Gaspromnjeftu cenu za Naftnu industriju Srbije u visini od 400 miliona evra, izjavio Velimir Ilić.

Izvor: B92, Politika, Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Ovo objašnjenje bi delovalo logično da nije poklonjeno 51% (pravi razlog je politička podrške koju su kombi stranke očekivale), pa baćuške mogu (ako uopšte naprave magistralni gasovod) ne samo da nam zavrnu slavinu nego mogu i uši na dam zavrću, ako budemo neposlušni.

    Mi njima, i ko zna još koliko budućih generacija, možemo da pljunemo pod prozor, jer smo ovim štetočinskim potezom, jednom u nizu koje je V.dr.K. napravio, stavljeni u ponizan i podredjen položaj!

    Prosto rečeno, od gotovog je napravljena veresija jer je debelo plaćeno da budemo sluge u svojoj sopstvenoj zemlji!
    (bezimena, 30. septembar 2008 05:20)

    # Link komentara

  2. A skok cena nafte, nashe bushotine po svetu!? razdelite ih u vishe firmi pa onda dajte rusima NIS na poklon... ocemo i mi svoj deo, vidish da bi narod bio zadovoljan da dobije 1000 Evra,vi im nudite 600E, a vama vasi milioni ocigledno nisu dovoljni... Svi ste nechije marionete, nema ni jednog pravog Srbina u tom pralamentu i oko njega... Na kosovo je izginulu sve sto je valjalo u Srbiji, a preziveli su samo starci i kukavice ciji su potomci danas u politici... sta znachi 1 greska u istoriji, posle su nas karali generacijama... i dan danas nemamo mira...
    (Sandro, 30. septembar 2008 06:54)

    # Link komentara

  3. Budalastina! Taj gasovod po ugovoru nije nase nego Rusko vlasnistvo. Znaci mi smo umanjili cenu onoga sto je nase za onoliko koliko vredi ono sto nije nase, i u isto vreme pravno potvrdili da to sto nije nase nece ni postati nase, bez obzira na popust? Zivim za dan kada ce ovaj da zavrsi iza resetaka.
    (VladimirNI, 30. septembar 2008 07:15)

    # Link komentara

  4. Gluposti! Koliko je vremena trebalo Iliću da smisli ovo objašnjenje? Kako to da se tek sad ovoga setio?
    Nije Srbija jedina zemlja kroz koju će proći gasovod (ako uopšte ovde ikada prođe ikakav gasovod), ali ni jedna druga zemlja, osim Srbije, nije Rusima ništa poklanjala zauzvrat. A kamoli celu privrednu granu.
    Uostalom, NIS je prodat nezakonito. Za to će kad-tad neko morati da odgovara
    (Novinar, 30. septembar 2008 07:25)

    # Link komentara

  5. Evo sad lepo znate: konacno, Velja lepo objasni kako su nasi strucnjaci lepo seli i lepo izracunali. Ne rece samo koji to strucnjaci, ko ih je angazovao i pod kojim uslovima, jer danas se strucnjaci samo tako angazuju. Osim ako on i onaj njegov strucnjak za zeleznicu, ugostitelj li bese, nisu posle one matematike sa cuvenim svedskim vozovima uvezenim preko strucno angazovanog nadaleko cuvenog butika za zeleznice i ostalu bofl robu, seli i malo se pozabavili i tom racunicom. A i konobari spori, brate, pa dok se ceka sledeca tura, da se ubije vreme….
    (fender_bender, 30. septembar 2008 08:00)

    # Link komentara

  6. zapravo, trampili smo nis za 20 miliona evra velji u dzep.
    (urke, 30. septembar 2008 09:11)

    # Link komentara

  7. Samo zar Rusi nemaju 51% udela u firmi u cijem je vlasnistvu gasovod?
    (Bojan, 30. septembar 2008 09:25)

    # Link komentara

  8. " Cena po kojoj NIS treba da bude prodat Rusima umanjena je za vrednost koju će Rusi uložiti u gradnju gasovoda kroz Srbiju, izjavio je Velimir Ilić."

    I za pare koje si ulozio u kliniku...
    (Krakatau, 30. septembar 2008 09:39)

    # Link komentara

  9. Ovo je da ne poveruješ.Vrednost NIS-a je umanjena za iznos koji Rusi ulažu u gasovod.To znači da Srbija praktično sama gradi gasovod i ostaje bez jednog od najvažnijih energetskih resursa,pa Ruska federacija postaje vlasnik i gasovoda i NIS-a besplatno.Vojvodjani odavno znaju da su opljačkani od ovog bivše Ministra za KAPITALNE PROVIZIJE,ali ovo prevazilazi i naše najcrnje slutnje.Rusija verovatno u svojoj istoriji nije napravila bolji posao,čak ni u vreme SSSR-a,podanici Varšavskog ugovora nisu poklanjale svoje resurse baćuškama.Ono u čemu se moram složiti sa Seljom kapitalcem je činjenica da su svoj potpis na ovu nečuvenu transakciju stavili pored Koštunice i Boris Tadić i Mladjan Dinkić.Ovaj poslednji se nešto pobunio i to mnogo kasnije,ali pred Baćuška Šojguom nije smeo ni da spomene da je cena NIS-a u najmanju ruku nerealna,a kamoli da povuče svoj potpis.Kad se Vojvodina pobuni da joj se otima imovina,onda je to separatizam,a Kad Srbija otetu imovinu poklanja drugoj državi u vlasništvo kako se to zove?
    (Subotičanin, 30. septembar 2008 09:49)

    # Link komentara

  10. E moj Ilicu,nije NIS krava koja se prodaje na pijaci po pogodbi.Uostalom NIS je vecinski vojvodjanska imovina pa mu dodje da ste prodali "tudju" kravu,a onda cijena nije ni bitna.Salu na stranu,sa takvim ministrima i strucnjacima nemate sto traziti u Europi.Nada postoji jer Srbija sigurno ima sposobnih ljudi,koji su ocito daleko od politike i centara moci,ali sposobnost kad tad dolazi do izrazaja i nadati se da ce sposobni kad tad voditi Srbiju.
    (Miki EU, 30. septembar 2008 10:03)

    # Link komentara

  11. Sve ovo bilo razumljivo, ne znam da li i prihvatljivo, ali razumljivo da je receno onda kada je trebalo... ovako standardno ministar KAPITALNIH investicija objasnjava neobjasnjivo.Drugo nikako da saznamo KO je o procenjivao NIS?Jer NIS je tajno procenjen, a to je potvrdio i ruski ministar.Prema tome za pocetak na listi osoba koje su se tajno time bavile, svakako je Velimir Ilic, sad da vidimo ko jos...
    (Zorana Z. Mihajlovic Milanovic, 30. septembar 2008 10:21)

    # Link komentara

  12. Prvo treba preispitati na koji je koruptivni nacin bez procitane knjige ovaj covek posto magistar! Zatim za sve mahinacije [u pijanom stanju] sprovesti kompletnu istragu! Zatim uporediti imovinu [pre i posle bavljenja politikom]i doneti odredjene sudske odluke.
    (Studenkinja, 30. septembar 2008 10:23)

    # Link komentara

  13. Posle ove izjav je valjda svima jasno za cije interese su radili sve vreme Ilic i Kostunica i po cijim komandama. Biti ruska marioneta i dati im 51% za 1/3 trzsine cene NIS-a je ekonomsko samoubistvo za svaku zemlju i niko takav ugovor iz okruzenja nije napravio. Red bi bio da se ovaj ''kapitalni'' investitor izvede pred sud i zavrsi u zatvoru za veleizdaju nacionalnih interesa zemlje, kao ruski placenik. Ocigledno da je sada poceo da se pravda jer istina polako izlazi na videlo sta je Ilic sa Kostunicom narpavio, a sto se tice gasa i da ga imaju samo Rusi, nije istina Ilicu, gas imaju takodje i Norvezani, Skoti........u Evropi.
    (Realno!!, 30. septembar 2008 10:50)

    # Link komentara

  14. HAHAHA jel to tretman "bratske Rusije" prema Srbiji i "poklon" Rusije Srbiji ? Samo i jedino od nas im je trebalo da dobiju nešto da bi gradili gasovod. Kao drugo i pored toga niste dobili magistralni gasovod. Kao treće godišnji prihod 200 miliona eura od tranzita je čista laž. Tranzit celokupne godišnje proizvodnje gasa Rusije košta 400 miliona eura. Da bi mi dobili 200 miliona godišnje treba da kroz našu zemlju prođe sav gas koji Rusi proizvedu za jednu godinu, a to je oko 400 milijardi kubika gasa godišnje (pa od toga pola ide nama pola Rusima 49-51 % u zajedničkom preduzeću), a ti si Veljo ugovorio samo 10 milijrdi.
    Zato prestani već jednom da lažeš ovaj narod bolje će biti i po tebe sutra, a i pametniji si kad ćutiš jer s vremena na vreme sam otkriješ svoje budalaštine. Rulultat tvog ministrovanja su dva najkatastrofalnija posla u Srbiji: koncesija Horgoš-Požega i gasno-naftni aranžman sa Rusijom. Dovoljno smo dobili od tebe. Hvala lepo ne treba ništa više. Nije nam potrebno još plus tvoje “pametovanje”. Sami ćemo da se vadimo kako i koliko možemo.
    (04sale82, 30. septembar 2008 11:10)

    # Link komentara

  15. Zbog ovakvih izjava zelimo Vojvodinu sa totalnom i posebnom autonomijom! Nedamo NIS! Prodaj svoje po selu ako nemas para Ilicu!
    (Vosa, 30. septembar 2008 11:14)

    # Link komentara

  16. Dragi narodnjaci,zasto nam ne date da vas zaboravimo?Vi ste,bre, nocna mora i kad lazete i kad,u retkim prilikama govorite istinu.
    A za ovu masnu laz trebalo vam je jako dugo da je smislite jer da je istina rekli bi to onda kad ste kretali na noge onima koji kriju nase zlikovce i kojima ste nas prodali,a provizije spakovali u svoje dzepove.
    ((Vlast)a, 30. septembar 2008 11:14)

    # Link komentara

  17. Našim parama pravimo ruski gasovod,zbog koga će Rusi proglasiti svoj strateški interes nad Srbijom i sprečiti njene dalje integracije u NATO,a samim tim i u EU.A Velja proviziju već potrošio!
    (Naprednjak, 30. septembar 2008 11:39)

    # Link komentara

  18. Alo bre, pa nije ti ovo dedovina pa da pravis dil-ove sa kim ti hoces. Postoji zakon o privatizaciji i svi koji ga krse moraju da odgovaraju krivicno (pogotovo sto je u pitanju korupcija, podmicivanje i zloupotreba sluzbenog polozaja). Javni medjunarodni tender je JEDINI nacin da se privatizuje NIS - ne zelim da slusam bilo kakva objasnjenja da je to "dobro za Srbiju", da je "ugovor najbolji moguci" i sl.
    JAVNI TENDER, svi uslovi tendera na Internetu i pre objavljivanja, javno otvaranje ponuda, javna diskusija o ponudama, javno odlucivanje...
    Fight The Power
    (mpavlo, 30. septembar 2008 12:28)

    # Link komentara

  19. Kostunici nije bio problem da preda strateske firme Rusima jer je i onako i ovako zavisio od njih, i morao je da ih slusa. Svaka druga Vlada ce ukoliko se prihvati ovaj nesrtecni sporazum, biti potcinjena i ucenjena da slusa. Jer ako one budu slusali diktat iz Rusije, bice zavrtanje slavina!I dokle ce vise da pricaju o magistralnom gasovodu, kada je jasno da ce to biti samo jedan krak do Srbije. Velja prica o investiciji Gasproma, kao da Oni nece nista zaradjivati na tom gasu?! Pa Oni ce svoje investicije povratiti za par godina!Pa ko je jos video korist od ruskih kompanija, sem Oni sami?!
    (sasa jokic, 30. septembar 2008 13:43)

    # Link komentara

  20. Sada bi svi koji ovo pročitaju, trebali da tuže gospodina zbog vređanja inteligencije, obrazloženje krađe milenijuma je neverovatno.Svaka čast.
    (s., 30. septembar 2008 14:21)

    # Link komentara

  21. Ilicu bivsi ministre, gasa i nafte ima i norveska i to u velikim kolicinama
    (sada, 30. septembar 2008 14:21)

    # Link komentara

  22. Ukoliko nisu imali para da uloze u gradnju 50% gasovoda, mogli su da prodaju NIS, OMV-u ili Mol-u za minimum 2,5-3 milijarde $, od tih para mogli su sagrade 50% gasovoda i jos bi ostalo 1milijarda $.
    Ovako kako su uradili, ispada da su to uradili zbog provizija. Inace vrednost NIS-a bice mnogo manja kad se ukine monopol. Zasto cela Srbija mora da placa harac za gradnju "karingtonki" u NS i odrzavanje u zivotu nerentabilnih i zastarelih vojvodjanskih rafinerija, zbog kojih i oni sami kukaju jer ima zagadjuju sredinu. Zbog tog monopola cena goriva u Srbiji je skuplja od cena u regionu.
    (Radoljub Kanjevac, 30. septembar 2008 14:35)

    # Link komentara

  23. Kod nas se zna sta je cilj bilo kog posla: ubiranje politickih poena za trenutnu vlast. Zato se i dilovi sklapaju bez tendera, direktnim pogodbama uz slikanje politicara koji objasne da je bas njihova zasluga sto smo eto uspeli da dil napravimo. Pri tome "eksperti" koji dilove ugovaraju vise misle na PR nego da naprave nesto korisno za Srbiju. I tako je vazda bilo: i sa Duvanskom, i sa Satridom, i sa NISom, i sa Fiatom. I verovatno planiraju tako i da nastave. A sto i ne bi, nasa politokratija je tako sve centralizovala, da su se ljudi vec navikli, niko vise ni da se pobuni.
    (bene_geserit, 30. septembar 2008 16:41)

    # Link komentara

  24. Slab je to posao u kom se posluje po principu"trebalo bi".
    (Djuro P., 30. septembar 2008 17:06)

    # Link komentara

  25. Jedno jednostavno pitanje za ministra Dinkica: ako treba pitati Kostunicu, zasto prodaju NIS-a nije sprecila vecina u Vladi Srbije? Da podsetim, DS i G17 + su tada imali vecinu u vladi.
    (Ivan - Toronto, 30. septembar 2008 18:20)

    # Link komentara

  26. Nije mi jasno kako to da ljudi koji pisu komentare na ovu temu znaju o cemu se ovde radi, a Republicki javni tuzilac je neobavesten. Valjda zato sto je V.D. vec osam godina.
    (petar, 30. septembar 2008 18:39)

    # Link komentara

  27. U svakom preduzecu postoje krivicna gonjenja za ugovore na štetu firme. Tako i ovde! Mi, kao zemlja, ne smemo da se brukamo, ali možemo krivicno da gonimo one koji su NIS ponudili po tako maloj ceni- a ulaganje mora biti cista kompenzacija. Ako je ušlo u obracun, onda gasovod pripada Srbiji.
    (Mima, 30. septembar 2008 18:45)

    # Link komentara

  28. Kapitalizam ne poznaje granice! Nije bitno kome cemo NIS prodati, jer kad ga prodamo nece biti nas.Tj, madjari, bugari, rusi, amerikanci ili austrijanci meni je sve jedno.
    A Rusi(vlada Rusije) nam nude gasovod koji nije bio u planu Gasproma, a za uzvrat niza cena NIS-a.
    Inace cena gasovoda je 2 miliarde + 400mil u cashu + 500mil i vishe za investicije (i takse za tranzit gasa).
    Pitam koliko je to?
    A Dinkic oce 2.2 miliarde evra u cashu. Tj ako bi mi sami gradili taj gasovod koji ne bi bio magistralan, ostalo bi nam 200 mil, i to bi pojela maca.
    Nisam stranacka licnost, sve ovo gledam kao gradjanin koji ce imati koristi ili ne od poteza vlasti.
    Neki strucnjaci procenjuju da je ovaj sporazum losh, kao i sa Fijatom za Srbiju, ja u oba slucaja mislim pozitivno.
    (Dosije X, 30. septembar 2008 19:27)

    # Link komentara

  29. Mala cena koju je ponudila vlada Koštunice, je bila izraz, naseg vecnog, komleksa manje vrednosti spram Rusa. Kad veliki brat, kod malog brata kupuje, moze i za manje. Svakom se mi divimo, samo nama najmanje. A posledica je: vidi Kostunicin prodajni ugovor!
    (Prevodilac, 30. septembar 2008 20:11)

    # Link komentara

  30. nedostaje mi velja...
    pustajte ga malo cesce...
    (martin, 30. septembar 2008 20:29)

    # Link komentara

  31. Nekako mi se cini da Velja ovoga puta govori istinu...
    (U-prolazu, 30. septembar 2008 20:43)

    # Link komentara

  32. Aham,na pomolu je znaci odbacivanje socijalista i ulazak u vladu Velje i Nikolica:)
    (D.Savic,Paris, 30. septembar 2008 20:46)

    # Link komentara

  33. Nije NIS "Vojvodjanska" imovina,toliko je Vojvodjanska koliko i Pirotska!Svi smo ucestvovali kolektivno u gradnji toga i prava imaju mozda ne samo svi Srbi nego mozda i mnogi iz bivsih republika SFRJ,nemojte da budete smesni vi gore u autonomnoj provinciji,pardon,pokrajini:)
    (Martin,Pirot, 30. septembar 2008 20:50)

    # Link komentara

  34. Rusi ulažu 2 milijarde evra, Srbija dobija gasovod, sigurni profit od 200 mil.evra godišnje, sigurnije snabdevanje gasom ubuduće i otvaranje novih radnih mesta.
    Zauzvrat dajemo „NIS“ sa zardjalom i prevazidjenom tehnologijom za 400 miliona evra.
    I to ne valja i nije dobro.
    „Fijatu“ dajemo besplatno zemljište, većinski paket od 67% po nepoznatoj ceni, subvenciju od 300 mil.evra i ko zna šta još, a dobijamo radna mesta i proizvodnju automobila za koje niko nije siguran da li će se i kome uspešno prodavati (osim da mi narednih 50 godina vozimo „punta“, umesto stojadina i juga).
    I euforično tvrdimo, kako je to posao stoleća.

    ... pitam se da li umemo da budemo promućurni i sami da prosudimo šta je za budućnost Srbije i buduću generaciju stvarni i dugoročni interes.
    (RG, 30. septembar 2008 20:59)

    # Link komentara