Međunarodni dan nestalih

Beograd, Banjaluka, Priština -- Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih. Nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije, skoro 17.000 ljudi i dalje se vodi kao nestalo.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Toliki broj nestalih (sumnja se da je vecina ubijena i pretvorena u rezervne delove za bogatase sa Zapada)i stalna strepnja i razarajuca neizvesnost, za rodbine nestalih je pogubna. Na tom aspektu, i zbog moralne odgovornosti do svojih gradjana bi morala insistirati svaka vlast dok se svi slucajevi ne razjasne. Na prostorima onih koji najvise napadaju Srbe i Srbiju se nalaze brojna stratista za Srbe koja nisu istrazena, a upravo bi mogla menjati sliku o "zlim momcima Srbima" i smanjiti pritisak na nas zbog svega sto se dogadjalo na prostorima bivse YU. Shvatilo bi se da su najvece zrtve Srbi. Zbog cega se na ovom planu malo radi, pitanje je za vlast? Zbog cega na tom pitanju nisu insistirale "nevladine", pitanje je za njih? Ocigledno, neki interesi, CIJI, stoje iza i jednih i drugih.
    (Aleksandar, 30. avgust 2008 06:27)

    # Link komentara

  2. Neverovatno je da nema komentara na ovakvu vest, tuzno.Zar smo toliko oguglali na zlo, bar mi rodjeni u SFRJ. Sve su to bili nasi sugradjani, zasto se toliko godina posle ratova vladari novih drzava jos uvek poigravaju sa osecanjima najblizih. Zar iko misli da se na muci drugih mogu praviti napredna i sretna drustva?
    (Preziveli, 30. avgust 2008 14:23)

    # Link komentara

  3. Da li se dan nestalih odnosi i na sve one bebe koje su bez trage nestale iz bolnica u Srbiji i za čiju sudbinu se niko više ne interesuje?
    Šta je na primer sa blizancima iz Kragujevca čiji je slučaj izašao u javnost prošle godine? Te dve bebe je tamošnji sud (pogađajmo gde su i kako sudije i tužioci stekli diplome tamo) proglasio mrtvima bez ijednog dokaza o smrti ili čak pokušaja rekonstrukcije događaja i nestanka. Počinioci krivičnog dela nisu u zatvoru a uz sve to nadležna ministartstva policije i pravosuđa u Srbiji ćute i ne bave se svojim poslom niti žele da izvrše reviziju ovog ili drugih sličnih slučajeva za koje se i ne zna tačno koliko ih ima.
    (Kanađanin iz Toronta, 30. avgust 2008 14:55)

    # Link komentara

  4. Vise o ovome mozete saznati na [link]
    (lazar, 30. avgust 2008 17:20)

    # Link komentara

  5. tuzno je kada ne znate ljude koji su nestali, i za kojima se godinama tragalo, ili se jos uvijek traga, a kada znate nekoga od njih onda je tuga jos veca, ako se moze mjeriti kolicina tuge...
    Cedinog sina, mladog Marica sam poznavala, i sjedila sa njim tog dana, do nekih 17 sati i on je izisao...otisao...
    kasnije sam cula da je nestao, da ga traze...
    i hiljade pitanja su me mucila, a sve se svodilo na jedno, zasto ga nisam pokusala zadrzati...
    blag, miran, i sada vidim njegov lik, i proganja me savjest, zasto to nisam uradila, zasto bar nisam pokusala da ga sprecim da se odvaja od nas...
    (maja, 30. avgust 2008 22:30)

    # Link komentara