Ishod novog rata u Gazi?

Prekid vatre koji je stupio na snagu u petak po svemu sudeći je zaustavio 11 dana sukoba Izraela i Hamasa, militantnih vladara Gaze.

Izvor: Glas Amerike
Pošaljite komentar
  1. niste vi dobro analizirali situaciju koja je dovela do prekida vatre: U Nju jorku je najveca koncentracija jevrejskog stanovnistva na svetu posle Izraela i tradicionalno su celnici NY podrzavali Izrael. Medjutim, ovog puta su celnicima NY povukli pozive za ramazan sto je veliki politicki udarac, koji americka administracija ne moze da priusti, pa su promenili preko noci retoriku i nalozili izraelu prekid vatre. Politicki Islama je porastao, hteli vi to da priznate ili ne, i vreme je da se religije izbace iz politike
    (sasa, 22. maj 2021 13:43)

    # Link komentara

  2. @(Berkut, 22. maj 2021 09:35)

    Izraelaca koji imaju nekog pretka iz bivšeg SSSR-a ima puno, pogoovo u nekim gradovima poput Haife, ali odakle ti ideja da 4 - 5 miliona Izraelaca ima RU državljansto ne znam... pogotovo što Izraelaca koji nisu Arapi Muslimani ima oko 6 miliona... zvuči kao da misliš da skoro svi koji nisu Arapi Muslimani imaju RU državljanstvo...

    Ako ukucaš "Russian Jews in Israel" piše da se procenjuje da Izraelaca Jevreja koji imaju nekog ko pretka iz bivšeg SSSR-a (znači, ne samo iz Rusije) ima oko 900 hiljada... koliko od njih ima RU državljansvo ne mogu sad da istražujem, ali i da neko ima nekog pretka iz bivšeg SSSR-a, to ne znači da i on ima RU državljanstvo.

    Što se tiče toga da li bi Rusija uvek podržavala Izrael

    SSSR je bio jedan od glavnh pokrovitelja Pan-Arapskog ultra-nacionalizma... omogućavali su Arapima da u UN izglasavaju apsurdne "rezolucije" koje kao "osuđuju" Izrael više nego bilo koju drugu državu na planti, sprčavali su izglasavanje rezolucja koje osuđuju Arapske države za razne stvari, naoružavali su Arapske države u ratovima protiv Izraela... a podržavali su i Arafata dok je Arafaov "pokret" bio nešto poput UČK.

    Današnja Rusija možda nije toliko u fazonu da baš toliko mnogo podržava "Palesince", ali ne izgleda baš ni da je Rusija potpuno raskinula sa politikom SSSR-a u svemu. Uređivačka politika Russia Today je još uvek izgleda u sličnom fazonu kao i AlJazeera i TRT kad njihovi "novinari" kao "izveštavaju" o Izraelu.
    (Minimax, 22. maj 2021 12:44)

    # Link komentara

  3. Rusi su vam protiv izraela, na strani Palestine su…
    (CcC, 22. maj 2021 08:49)

    Ovako nešto može da napiše samo neko ko pojma nema ni o Rusiji ni o Izraelu.

    Rusi su jedini saveznik Izraela koji ga nikad neće napustiti čak i ako im Amerika okrene leđa.
    Amerika ih pomaže samo zbog prebigatog Jevrejskog lobija u SAD sutra kad bi Arapi imali jači lobi Amerika bi njih podržala a pitanje je na čijoj bi strani bili kada bi S.Arabia ušla u rat sa Izraelom.

    Izrael je ruski projekat.
    Najmanje 4 - 5 Miliona stanovnika Izraela ima i Rusko državljanstvo.
    Izrael je naseljen stanovništvom iz Rusije najmanje 3/4 Izraelaca su ruski Jevreji.
    Staljin je prvi državnik koji je priznao Izrael.
    Prvo oružje koje je stiglo u Izrael je ono koje im je Staljin poslao.
    (Berkut, 22. maj 2021 09:35)

    # Link komentara

  4. Zašto je Izrael pristao da Hamas postoji i dalje?
    (Pecko, 22. maj 2021 09:34)

    # Link komentara

  5. SrbiJa uz Izrael
    (Proka, 22. maj 2021 08:53)

    # Link komentara

  6. Palestinski narod mora da se distancira od proiranskih gllavoseca iz Hamasa.
    (aha, 22. maj 2021 08:53)

    # Link komentara

  7. Palestinci slave povedu???Tako smo i mi onomad slavili povedu a imali ljudske zrtve,razrusenu drzavu ,vraceni 50 god unazad i izgubili teritoriju.
    (ovde, 22. maj 2021 08:52)

    # Link komentara

  8. Samo kopnena ofanziva je znacila odrađen posao.Ovo je poraz Izraela jer se borba zasnivala na kukavičluku i kao takva i obustavljena.
    (Bljuzgo Drpović, 22. maj 2021 08:51)

    # Link komentara

  9. Rusi su vam protiv izraela, na strani Palestine su…
    (CcC, 22. maj 2021 08:49)

    # Link komentara

  10. HAMAS pristao na primirje jer mu je izgleda ponestalo raketa.
    (Harwy, 22. maj 2021 08:38)

    # Link komentara