"Novi treći put" analizira: Da li će zapadne demokratije pobediti Kinu?

Pre nekoliko nedelja, britanski nosač aviona Kraljica Elizabeta, uputio se sa pratnjom ka Južnom kineskom moru. Njemu će uskoro podršku pružati australijska mornarica, ali i američki razarač. U istom periodu, francuska ministarka odbrane obavestila je javnost o patroliranju francuske nuklearne podmornice blizu Kine, a kanadski premijer Džastin Trudo uputio je borbeni brod blizu Tajvana. Prosečan građanin će se zapitati da li je na delu priprema za Treći svetski rat protiv Kine?

Novi treći put/ Dimitrije Milić
Pošaljite komentar
  1. Definišite prvo šta podrazumevate pod "Zapadne demokratije"...
    (Dragan, 27. mart 2021 23:09)

    # Link komentara

  2. mislite ona otrcana zapadna demokratija koja ne postoji niti je ikada postojala
    (Sve sama zamajavanja, 27. mart 2021 16:58)

    # Link komentara

  3. Западне назови демократије, немају шансе против Кине!!! Да је Кина хтела, ставила би под своју контролу и Тајван и Хонг Конг, и не би се ништа десило, јер са овом Кином нема зезања!!! Западни свет је мало зарибао у прошлост и од дрвета не види шуму!!!
    (Бојан, 14. mart 2021 00:32)

    # Link komentara

  4. Gde vi vidite demokratiju, pa veci su komunisti od Kineza.
    (trocki globalista, 13. mart 2021 22:03)

    # Link komentara

  5. Доказ да доминација западног модела губи трку је Г7 који ширењем на Г10 то признаје позивањем Индије у помоћ против Кине коју је немогуће обуздати - западни модел губи на глобалном плану, глобализација постаје његов највећи такмац, што значи да је тежиште на мултиполарном свету и новом односу снага..
    (Бранко, 13. mart 2021 21:27)

    # Link komentara

  6. Kina zna da nema šanse da dobije bilo kakav klasični rat sa zapadom, isto kao i Rusija. Iz tog razloga su zapravo puno opasnije, jer u momentu kada se pređe ivica njihovih interesa imaju samo jedan potez - nuklerni rat. Problem je da kod takve vrste rata nema pobede, svi izgube pa će i zapad pažljivo meriti do koje granice sme da pritiska. Sa druge strane - Kina nije agresivna da bi bilo koga izazvala.
    Predviđanja šta će biti sa Kinom za 20-30 godina treba da uključe i zapad, Šta će biti sa sve većom podelom društva u SAD, sa sve većim % stanovnika EU koji ne žele zvanično proklamovane vrednosti...Meni više liči na iscrpljivanje ko će pre da se sruši iznutra. A to je i jedini spas za svet
    (Milan, 13. mart 2021 20:31)

    # Link komentara

  7. koju Kinu? ona komunisticka odavno ne postoji, ova nova je globalistcka a globalistima se izuzetno dopada kineski model vlast, gde je pojedinac tu da slusa sta mu se kaze i radi i ne razmislja, svo razmisljanje se obavlja na nekom visem nivou ... pravo je pitanje hoce li normalni ljudi uspeti da se otrgnu globalistima da ne nametnu celom svetu kineski model drustva
    (marica, kriv, razumevanje..., 13. mart 2021 20:03)

    # Link komentara

  8. Најсмехотресније је што земље са друге стране планете шаљу бродове да некоме објасне како се “демократски” влада.

    И Јужна Кореја и Јапан су свесни да било какав сукоб завршава њиховим непостојањем а Индија је ту испипавања ситуације ради.

    Наведених 10 чини 60% економије која је углавном виртуелна и у сфери услуга.

    Не чачкајте змаја.
    (Неко из масе, 13. mart 2021 20:02)

    # Link komentara

  9. "Novi Treci Put" duboko analiticki izbegva, koliko got je moguce, da pominj
    jednu zemlju koja je bila prava velika sila do 90-tih?
    Interesantan nacin analitickog posmatranja koji ustvari daje prednost toj "trecoj" sili koja ne haje ni za "Zapad" ni za Kinu i radi vredno na svom
    sporom putu povratka staroj slavi velike sile nastale posle drugog svetskog rata.
    Za koga ovako vesto navija "Novi Treci Put" . . pogodite?
    (Stamen, 13. mart 2021 20:01)

    # Link komentara

  10. Jako lepo napisana analiza.Uzivao sam citajuci.
    (Nista ni od svega, 13. mart 2021 19:50)

    # Link komentara

  11. Podrska zapadnom svetu protiv hegemonije iz Azije. Ne dao nam Bog da oni postanu vodeca sila. Tek tada bi videli sta znaci ropstvo, jer oni milosti nemaju ni prema svome narodu, a da ne pricamo o drugima.
    (M. Radosavljevic, 13. mart 2021 19:42)

    # Link komentara

  12. Opijumski ratovi su mnogo potresli Kinu.Kinezi to pamte i nece dozvoliti takvo ponizavanje.Izgleda da se na Zapadu javljaju iste ideje kao u proslosti.Jednostavno Ameri ne podnose jaku konkurenciju.
    (PAOK, 13. mart 2021 19:37)

    # Link komentara

  13. Rikse im slede. Nadamo se da ce barem prestati sa jezivim zagadjenjem.
    (Esi mi dobar !, 13. mart 2021 19:09)

    # Link komentara

  14. ,,Udariti,, na Kinu sada ili u nekom buducem vremenu ne bi bilo ,,pametno,, jer nije Kina mala slaba drzava,Kinezi bi tako ,,odgovorili,, na napad da bi se sve ,,pusilo,,
    Ko god bi to pokusao makar i u ,,koaliciji,, bio bi ,,osudjen,, na pakleni odgovor Kine.
    (humanista, 13. mart 2021 19:06)

    # Link komentara

  15. Ovi su totalno pogubili končiće. Nadaju se da će Kina usporiti demografski između 2040 i 2050. Pa gde će SAD biti tada sa ovakvom stopom uvećanja duga. Bajden kupuje buduće glasove i socijalni mir sa trilionom dolara pomoći zbog korone. Kada počnete štampati dolare gotovi ste i to je neminovno.
    (Kina je nova sila br. 1, 13. mart 2021 19:05)

    # Link komentara

  16. Poenta teksta - Zapadne "demokratije" su dobri momci koji zele da obuzdaju kinu ( lošeg momka) zbog represije nad svojim stanovništvom, a ne zbog toga sto Kina koristeći pravila igre koje je postavio zapad postaje najveća sila na svetu...
    (Aco, 13. mart 2021 19:04)

    # Link komentara