1. Dovoljno je da se pogleda grb Makedonije. Pravi, ne ovaj sto su ostavili iz SFRJ, jer svoj nisu smeli posto je isti kao bugarski. Mi smo Vardarsku Makedoniju osvojili u ratu i kasnije izgubili kroz Jugoslaviju, danas je ta teritorija relikt komunizma i vremenom se ovako ili onako, a najbolje kroz eu, treba razdvojiti na albanski i bugarski deo. Slicno kao Moldavija.
    (sasa, 28. novembar 2020 00:17)

    # Link komentara

  2. Uvreženo mišljenje, koje se i ovde širi u velikoj većini komentara, da makedonska, hrvatska, slovenačka, pa i crnogorska nacija nisu postojale pre komunista i da su ovi to sve napravili da bi napakostili Srbima je samo pokazatelj koliko Srbi vole da žive u zabludama i mitovima. Posebno se to odnosi na crnogorsku naciju jer je CG postala nacionalna država u istom trenutku kao i Srbija - na Berlinskom kongresu. Što se tiče Makedonaca, Hrvata i Slovenaca, oni nisu ni mogli tada da postanu nacije jer su bili u sklopu Otomanskog carstva, odnosno Austrougarske. Izlaskom iz tih državnih zajednica ulaze u Kraljevinu SHS, pa onda u Jugoslaviju. Jesu Srbi njima pomogli da izađu iz tih država i postanu samostalni ali slušajući Srbe, ispada da niko sem Srba nije postojao i da su svi nastali od Srba. To što se srednjovekovna Srbija, Dušanovo carstvo ili kako god tako zvala ne znači da u njoj nije bilo i drugih naroda, među njima i Makedonaca, Grka itd. Nisu svi oni bili Srbi kao što ograničeni mozgovi vole da misle.
    (Bojan, 27. novembar 2020 21:47)

    # Link komentara

  3. Па човек је једноставно Бугарин. Презива се Заев и из Струмице је.
    Има много Македонаца који воле Србе, али сепаратна линија која је на власти од почетка `90-их темељи своје постојање на антисрпским ставовима. Надаље, то је припрост, добродушан и врло слабо образован свет, и отуда, могуће им је продавати свашта.
    До Другог свтеског рата тамо је било много људи оји су се осећали као Срби (и део мојих предака). Али је било и много Бугара. Долазак комуниста је створио ово што имамо сада, а распад Југославије то запечатио. Тај несрећни народ ће сигурно на крају платити то што је слушао Загреб уместо Београда. Баш као што ће Срби даљих стотину година плаћати подршку Милошевићу.
    У суштини све је то један народ, али историја је довела до овог, односно интереси великих сила.
    (НБ, 27. novembar 2020 21:31)

    # Link komentara

  4. Apsolutno je tačno da današnji nacionalni Makedonci postoje iz spleta istorijskih okolnosti,jer je taj prostor prvo potpao pod Srbiju krajem balkanskih ratova,a ne pod Bugarsku,kasnije unešen u kraljevinu SHS/Jugoslaviju i konačno uobličen kao socijalistička republika unutar SFRJ.Srbi su naravno imali aspiracije da posrbe taj narod koji je jezički i nacionalno više inklinirao Bugarima,a i istorijski su Bugari na tom području vršili dužu vlast i uticaj,ali Srbima ta politika posrbljavanja nije pošla za rukom.Na kraju im komunisti dodjeljuju makedonski nacionalni predznak i otuda se rađaju današnji nacionalni Makedonci.Nije da ih Srbi nisu htjeli posrbiti,a kao što vidite u komentarima i danas najveći broj nacionalista smatra da su oni južni Srbi (iako taj prostor u srednjem vijeku nije bio pod srpskom državom ni 100 godina),a termin južna Srbija je nastao kao plod asimilacionih aspiracija početkom 20 vijeka,ali je činjenica da igrom po njih srećnih istorijskih okolnosti oni danas postoje kao Makedonci isključivo iz razloga jer su bili u svim državotvornim oblicima pod kojima su bili i Srbi,a ne pod Bugarima,jer da su bili pod njima oni bi danas bili isključivo i samo Bugari,kako ih dotični nacionalisti i smatraju,a od Makedonaca bi postojao samo istorijski antički i geografski kontekst.
    (PeruN, 27. novembar 2020 21:17)

    # Link komentara

  5. To uopšte nije tačno. Bugarska je trebalo da bude jedna od država Balkanske Federacije koju su stvarali Tito i Dimitrov i kada je Staljin rekao ono čuveno "istorijsko NE".
    Bugari su oduvek bili favoriti Rusa na Balkanu, Staljin je mogao da podnese i da izgubi Jugosaviju (i Albaniju), ali nije smeo da izgubi Bugarsku. Rusi mu to ne bi oprostili.

    Kakvi bi bili odnosi Makedonije i Bugarske u Balkanskoj Federaciji, to ne može da se zna unapred, za početak je izvesno da bi bile dve konstitutivne jedinice. Jasno, nakon što je Dimitrov ubijen u Moskvi, Bugari su postali veći Rusi od Rusa, kao što su sada veći Nemci od Nemaca. To je narod sa izgubljenim (tatarskim) identitetom, kukavičje jaje Rusa u južnoslovenskom gnezdu. Bugari uopšte nisu slovenski narod, oni su ukrali jezik, folklor... ceo identitet pre svega Makedonaca i Srba, kao što su ukrali od Francuza "mersi" pa onda proglasili da su Francuzi ukrali "merci" od njih.😄

    Šta da kažeš za narod koji nema svoju reč za "hvala", koji u svojoj tradiciji nikome nije ni rekao hvala ni za šta. Čak ni Rusima koji su im napravili državu, ali ne mogu da im naprave i narod.
    (Cinique, 27. novembar 2020 19:50)

    # Link komentara

  6. Ma ti su istoričari neznalice. Istorija ne počinje sa stvaranjem Jugoslavije. Niti ovi istoričari razdvajaju pitanje makedonske države i nacije. Za vreme Otomanskog Carstva, Sloveni u Solunu, Sofiji ili Bitolju su bili etnički identični, kao što su bili i pre Turaka. Govorili su istim jezikom i praktikovali iste običaje.

    Kad je u 19. veku počela nacionalna samoidentifikacija, u Makedoniji se jedan mali deo počeo razlikovati od Bugara, ali samo u smislu regionalne pripadnosti. To bi bilo otprilike isto kao da danas Vojvođani kažu da su osim što su Srbi, oni su i Vojvođani, a retko koji bi rekao da je samo Vojvođanin, kao što je tada retko ko mislio da je samo Makedonac.

    U komunizmu su pak, lingvisti odabrali za makedonski standard govor koji se najviše razlikovao od bugarskog standarda i odabrali slova srpske ćirilice kako bi barem u tom segmentu stvorili identitetsku razliku.

    Ali čini mi se da su današnji Makedonci svesni svog bugarskog porekla. 2/3 njih ima bugarsko državljanstvo, a jedan je makedonski premijer predlagao i ujedinjenje sa Bugarskom kako bi Makedonija direktno postala članom NATO saveza i EU, a pritom je ustvrdio da su Makedonci najveći falsifikatori sopstvene istorije na Balkanu.
    (Cosmo, 27. novembar 2020 19:48)

    # Link komentara

  7. Svim Makedoncima čija sam politička razmišljanja imao priliku slušat u životu zajednička je jedna stvar , mržnja prema Srbiji, tj. srpskoj politici. Čitajući komentare i omjere plus-minus vidim da ni razmišljanja "običnog naroda" nisu daleko od službenih politika, "svojim sunarodnicima Srbima", "makedonske granice su srpske granice"...i naravno majka sveg zla na ovim prostorima "da nije bilo Srba, ne bi bilo ni Slovenaca, Hrvata, Bosanaca, Makedonaca..."Na prvu je sve to smiješno lupetanje, ali onda se sjetim novih generacija Srba odgajanih na ovakvim tvrdnjama, a znamo šta to znaći u budućnosti za sve srpske susjede.
    (Brko, 27. novembar 2020 19:29)

    # Link komentara

  8. komunisti su u drugom svetskom ratu stvorili danasnju makedonsku "naciju" - pre toga su su bili Srbi, i kao i svi Srbi hteli su da budu vlast, a kako nisu mogli na celoj teritoriji izmislili su novu naciju kojom bi vladali, na osnovu identiteta teritorije koju su nastanjivali, a uz svesrdnu pomoc bugara to su i ostvarili uz vmro i slicne terirosticke organizacije pozajmljujuci bugarski identitet da se razlikuje od srpskog uz malo istorijske fantazije naslonjene na Aleksandra makedonskog, koja im je prespanskim sporazumom konacno zabranjena... tako da izjava da im bugari nisu okupatori je verovatno i tacna za odredjeni deo tog naroda tamo, jer im je to ostalo kao jedini cinilac tog izmisljenog identiteta
    (marica, kriv, razumevanje..., 27. novembar 2020 19:25)

    # Link komentara

  9. Tako je!!!
    (Marko, 27. novembar 2020 19:24)

    # Link komentara

  10. Da, to je tačno. Samo neznalice i pokvareni ljudi ne vide tu činjenicu. da nije bilo JUGOSLAVIJE ne bi bilo ni ostalih država, Slovenije, pogotovo Hrvatske, BiH, KiM. Sve su to napravili Srbi i u temelje te države ugradili svoje žrtve koje su na kraju bile uzaludne. Srušili tu zajednicu oni koji su je trebali braniti, a Makednonci i njihov vođa Kiro Gligorov je rušio. Sad Makednonci imaju samo JEDAN izbor, biti ili Bugari i Albanci. Makedonska nacija je propala, ako ne sad, onda dugoroćno. Neće biti njih kao što nema ni Jugoslovena.
    (prellee, 27. novembar 2020 19:13)

    # Link komentara

  11. Strašno je koliko se makedonski političari blamiraju u poslednjih 20 i više godina. Umesto da su se jednostavno držali onoga što su činjenice, da su nastali od nekoliko plemena Južnih Slovena koja su se tu nastanila (naravno, pomešani sa starosedeocima, kao i sa srpskim i bugarskim plemenima koja su osvajala i gubila to područje kroz istoriju) i da im se identitet pod tim imenom "Makedonci" počeo ozbiljnije izgrađivati tek posle II svetskog rata, prvo su se uhvatili one kič-megalomanije, gde su tvrdili da im je predak lično Aleksandar Makedonski, preko šamarčine od strane Grka koji su im objasnili da neće moći da se kite tuđim perjem, pa sve do ovog ponižavanja na koje pristaju od strane Bugara koji ih samo smatraju svojom zapadnom pokrajinom.
    (Ljubi bata, 27. novembar 2020 19:08)

    # Link komentara

  12. budite sad bugari. ko vam brani
    (miki ns, 27. novembar 2020 19:02)

    # Link komentara

  13. Nije mi drago zbog ovog intervjua, ali iz njega možemo izvući bitne pouke.
    (Dušan, 27. novembar 2020 19:01)

    # Link komentara

  14. Kad je ruski car Nikolaj uoči Balkanskih ratova poslao delegaciju da utvrdi liniju razgraničenja između Srba i Bugara u Vardarskoj Makedoniji, oni su utvrdili da linija ide pravcem jugozapad-severoistok, ali su to naravno pametni Karađorđevići i Pašić odbili i tako nas zavadili sa Bugarima i uvalili nam milion Bugara da se sa njima ganjamo po Vardarskoj kotlini. Kasnije su dobili šansu da to isprave, ali su opet odbili da te Bugare vratimo njihovoj matici u zamenu za Bosnu, Slavoniju, Krajinui pola Dalmaciji. Sami smo krivi što smo uopšte došli u situaciju da nam austrijski kaplar pravi nove nacije i republike po srpskoj teritoriji, on je samo sprovodio austrougarsku strategiju slabljenja pravoslavaca kao ruskih saveznika na Balkanu.
    (Armata, 27. novembar 2020 18:57)

    # Link komentara

  15. Pametni makedonci. Samo klimajte glavom dok ne udjete u EU, kao hrvati. Kada udjete, vi opet po vasem i svi mirni.
    A mi cemo i dalje da pricamo kako su svi nastali od nas i pokazujemo neke komplekse, dok ce drugi da napreduju i zive. Pritom nikada mi nije bilo jasno kako bi se mi osecali da sutra hrvati, muslimani, makedonci, crngoroci , rumuni, bugari itd dodju i kaze: "evo jeste , mi smo svi bili srbi"? I? Sta mi tacno imamo od toga? Ne kapiram.
    (ok, 27. novembar 2020 18:57)

    # Link komentara

  16. Nemate pravo da mu zamerite na ovakvu izjavu Zaevu. Pravo kaze covek.Nema makedonske nacije, to su Bugari, ali jugoslovenska okupacija je stvorila vestacki makedonsku naciju. U Makedoniji zive Bugari i Albanci, malo Srba, Roma, Turaka.
    (Julius, 27. novembar 2020 18:43)

    # Link komentara

  17. Vi srbi ste veoma interesantan narod, pljujete Tita i Jugoslaviju jer niste mogli svoje srpstvo da izrazite.Sada imate drzavu zvanu Srbija,srbujete non stop a niste sposobni da je ekonomski i kulturno dovrsite.Robujete nacionalizmu,crkvi,mrzite sve koji vam nisu po volji..posle vam je svako kriv za sve sto vam se dogadja.
    (Lala, 27. novembar 2020 18:38)

    # Link komentara

  18. U najavi ostaće od BJRM = 1/3 Bugarska + 2/3 Albanija. A imali lepu priliku da sa iskrenim prijateljima - svojim sunarodnicima Srbima, nastave neku zajednicu, da sarađuju ekonomski u miru, a da se štite i brane kad je portebno, a na Balkanu je to uvek potrebno. Videli smo Mk 2001. godine kada im je došla Ushtria Çlirimtare Kombëtare. NATO u tom smislu, ne znači ništa - ni kratkoročno, ni dugoročno gledajući. Ali svako ima svoj izbor.
    (Johnson, 27. novembar 2020 18:22)

    # Link komentara

  19. Na neki način ih i razumem...
    Grci im ne daju ime, Bugari im ne daju jezik i naciju, Srbi im ne daju crkvu, Albanci... oni nije da ne daju, oni bi da uzmu šta god mogu...
    Nemaju gde da se okrenu, sa svih strana ih neko bije po glavi (ko više, ko manje)
    Ipak, ništa od nabrojanog nije razlog za ovoliko uvlačenje jednom Boojku Borisovu...
    (John, 27. novembar 2020 18:21)

    # Link komentara

  20. Где на Балкану, осим на земљама које су биле српске, има Македонаца?
    (Јабучило, 27. novembar 2020 18:14)

    # Link komentara

  21. Sad i ovi preteruju. Nesto nije bilo puno "partizana" u Makedoniji. Ljudi sedeli kuci gledali svoja posla. Svi ratni zarobljenici Kraljevine iz zarobljenickih logora u Nemackoj su pusteni kucama, ako se izjasne kao Bugari, sto je 95% Makedonaca uradilo. Tu opciju nisu imali zarobljeni vojnici Kraljevine Srbi s juga Srbije (Vranje, Leskovac). Na zalost i ovi istoricari robuju Titoistickom narativu.
    (Jovan, 27. novembar 2020 18:13)

    # Link komentara

  22. Ako su Bugari bili administratori, sta su onda Nemci bili? Au, na sta Vi severnomakedonci spadoste....
    (domi, 27. novembar 2020 18:13)

    # Link komentara

  23. Makeonske granice su srpske granice iz 1913, egejska makedonija - grčka, nema više Makedonaca, pirinska makedonija bugarska - nema više Makedonaca. Pravi naslov treba da bude "Da nije bilo SRBIJE, ne bi bilo Makdonije". Dokle više da se stidimo toga?
    (Milun, 27. novembar 2020 18:09)

    # Link komentara

  24. Da nije bilo Komunisticke Jugoslavije Veci deo makedonaca bi bili Srbi to jes nebi ih Komunisti prekrstili u Makedonce.
    (?, 27. novembar 2020 18:07)

    # Link komentara

  25. nije Zaev neznalica, zna on to dobro. Zaev je prva liga političara, sve će reći ako je to politički oportuno.
    (multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši, 27. novembar 2020 18:03)

    # Link komentara

  26. Jel' ono Strumica treba da se vrati Bugarskoj???
    Prošlo je 100 godina.
    Pa i Britanci su vratili Hong Kong.
    (Dušan, 27. novembar 2020 17:57)

    # Link komentara

  27. makedonija je republika srpska bugarskog naroda.
    (kiki, 27. novembar 2020 17:55)

    # Link komentara

  28. Cim su nemci napali 1941 bugari nisu cekali, napali su nasu kraljevinu a kako su prosli poznato je, i jeste istina da je ovaj Zaev pokusao da to uvije u "oblandu" nazvavsi ih "administratorima" a bugari su bili okupatori i agresori.
    U svakom ratu.
    Sto se mne tice sev Mk mogu da se od sutra zovu bugarima, to nce da promeni stvari ali po ovoj izjavi tog nesretnika Zaeva, on izgleda zali i to bas, za vremenima iz 1941/43?
    Tada sev Mk nisu ni postojali inace..
    (C i n i k, 27. novembar 2020 17:39)

    # Link komentara

  29. Mnogi bi se dugačije zvali da nije bilo Jugoslavije, a pitanje i ko bi koje granice imao i kako bi se ekonomski kotirao. Zna se ko je najgore prošao i koga su svi očerupali.
    (Zoso, 27. novembar 2020 17:35)

    # Link komentara

  30. Danas alternativna istorija vlada svuda..
    (Uros, 27. novembar 2020 17:35)

    # Link komentara

  31. Makedonija je derivat Avnoja i izvorno ne postoji u danasnjim granicama. To je srpska teritorija koja je Srbiji uzeta posle balkanskih ratova. Grcka i Srbija se prirodno granice linijom Demir kapija, Kajmakcalan, Drac.
    (prof istorije, 27. novembar 2020 17:34)

    # Link komentara

  32. Ko im brani da se sada spoje. Ako su voljni.
    (Zema, 27. novembar 2020 17:34)

    # Link komentara

  33. Kakav je ovaj Zaev jadnik, nula od političara, bez integriteta. Pa da im one Jugoslavije nije bilo, nikada ne bi ni znali šta je sloboda, pa makar njih tamo niko nije dirao, po prvi put u istoriji imali su neki oblik državnosti. U suštini, stvarno mislim da zaista ne treba da se mešamo u neke stvari, neke oni i Bugari vade oči međusobno, možda tako neke komplekse smire.
    (TuTa, 27. novembar 2020 17:33)

    # Link komentara

  34. Кога брига. Тражили сте, еве вам га.
    (Све најбоље..., 27. novembar 2020 17:28)

    # Link komentara

  35. Da nije bilo Jugoslavije, ne bi bilo ni Makedonije, ni Hrvatske, ni Bosne, ni Slovenije, ni tkz. Kosova. Jedine države koje su postojale pre ovog katastrofalnog projekta su bile dve države srpskog naroda: Srbija i CG. Srbija kao nosilac jugoslovenskog projekta je na kraju bila i najveći gubitnik kao i Srbi na prostoru te proklete tvorevine. Ne ponovilo se!
    (Nikada više, a tu grešku još plaćamo., 27. novembar 2020 17:28)

    # Link komentara

  36. Naravno kao i uvijek svi su u krivu osim Srba. Samo srpska verzija je istinita,a svi ostali su ludi. Jadno li je.
    (Zodiac, 27. novembar 2020 17:26)

    # Link komentara

  37. Bilo kako bilo, sve govori u prilog tome da je Makedonija kao samostalna država prosto neodrživa, obična veštačka tvorevina. A ima toga na Balkanu još.
    (Ivan Š., 27. novembar 2020 17:26)

    # Link komentara

  38. Svako je neznalica.
    (dfdfgh, 27. novembar 2020 17:21)

    # Link komentara

  39. Храбра македонска дивизија " Гоце Делчев" основана 1946. године. У македонији није било покрета отпора пре капитулације Бугарске, односно промене стране у другом светском рату. Они су своје највеће битке водили у партизанским филмовима. ( Северна ) Македонија је била, јесте и биће стара Србија.
    (Штилцована катаболцна, 27. novembar 2020 17:14)

    # Link komentara

  40. А шта је било ту пре 1941? Краљевина Југославија.
    А пре тога? Краљевина Србија.
    А пре? Отоманска Турска, Византијска Србија, Византија, Римско царство али само у утврђеним градовима и војним постајама. Становништво су чинила словенска, грчка, илирска и друга племена и њихове мешавине, које куде.
    (Стрелац, 27. novembar 2020 17:14)

    # Link komentara