"Da su Srbi rimokatolici..." VIDEO

U emisiji "Dnveni red" tema je "Kome smeta spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu?", a gosti su slikar Miloš Šobajić i istoričar dr Aleksandar Raković.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Zato ja i volim Nikon a ne Kanon. Baš sam kupio jedan d3500.
    Šalim se. Svako ko misli da smo napravili pogrešan izbor, lako može da se pokrsti. Niko mu ne brani.
    (izhlapjeli starac, 20. oktobar 2020 18:17)

    # Link komentara

  2. Када је у 15.в. Турска освојила Балкан, Византија и остале православне земље нису биле у могућност да се Турцима одупру. Тражиле су помоћ од западних хришћана,а Ватикан их је дочекао уценом.Обећана им је помоћ од земаља западне католичке Европе под условом да потпишу унију са Католичком црквом тј.да Православна црква призна врховну власт Ватикана. Васељенски патријарх Јосиф други из Цариграда је подлегао том притиску. На заказан сабор у Фиренци 1439.г. су дошли сви православни патријарси осим српског,чак и Руски митрополит Кијевски Исидор. Владар Србије Деспот Ђурађ Бранковић рекао је српском Патријарху Никону да ће га обесити уколико оде у Фиренцу. Те 1439.г.у Фиренци, унију са Ватиканом су потписали сви,31 православни верски поглавар сем српског Никона. Сазнавши да се Србија супроставила моћном Ватикану,руски велики кнез Василије други упокојио је свог патријарха Исидора кијевског због срамоте коју је нанео Русији.Када се и у Цариграду сазнало да Срби нису потписали унију настали су нереди. На захтев народа васељенски Патријарх Јосиф други морао је да се повуче тако да се од срамоте није ни вратио у Цариград већ се исте године упокио и сахрањен је у Фиренци у доминиканском манастиру Санта Марија Равела.Ватикан то Србима никад није опростио те католицима вековима усaђивао срцемржњу према Србима. Ниједна Православна Патријаршија није никад ратификовала потписе својих птријарха,а чак 21 их је званично поништено,непосредно након сабора у Фиренци. Пише портал београд.ин
    (Зашто Ватикан не воли Србе., 20. oktobar 2020 17:46)

    # Link komentara

  3. Da su Srbi katolici, mnogo toga bi bilo drugačije. Vjerovatno bi se prije oslobodili Turaka, vjerovatno bi bili u sastavu Austrougarske pa bi bili više razvijeni i napredniji, sa ranijim otvaranjem škola i uređivanjem države. Vjerovatno bi bili jedan narod sa Hrvatima i Crnogorcima i Bošnjacima (iako ne znam kako bi se taj narod zvao, Hrvati?, Srbi?, Dalmatinci?, Slavonci?, Bosanci?, Crnogorci?, Jugoslaveni?) Sasvim sigurno ne bilo nasilja i ratova među tim jednim narodom, a ovako se u jednom vijeku ratovalo tri puta uz užasne posljedice. Bili bi jedna i velika drzava, sa velikom obalom i sa mnogo stanovnika i bili bi odavno dio Zapada i EU, mozda nikad ne bi imali epizodu komunizma i bili bi razvijeni skoro kao Italija ili Austrija. A ovako vidimo stanje, skoro 500 godina Osmanlija, zaostalost, neratvijenost, ratovi, žrtve, raseljavanje po svijetu, slave se dve Nove Godine, gasarbajteri su u raskoraku sa zemljom domaćinom po pitanju praznika. Bio bi jedan jezik, jedna vjera, jedan narod. Ali Nemanić kršteni katolik, donese odluku da se prikoni Istoku i pravoslavlju. Da nije bilo ratova ta jedna drava bi imala mozda i 40 mil. stanovnika. Respektabilna sila. Ovako? Svi niko i ništa.
    (Istok-Zapad, 19. oktobar 2020 22:54)

    Bili bi kao Poljaci, imali bi sa jedne strane nemce a sa druge strane ne bi bili rusi već turci i bugari. Ni poljaci nisu baš dobro prošli, da su I ili II svetski rat završeni malo drugačije danas ih ne bi bilo.
    (samovasgledam, 20. oktobar 2020 12:26)

    # Link komentara

  4. Nije toliki problem o nismo rimokatolici, nego što smo izigrali Vatikan, a on nam to nikad nije oprostio. Nemanjići su igrali svoju igru - 1217. su izvukli kraljevsku krunu od pape, sa idejom da budemo, poput Mađara, udarna pesnica katolicizma, a onda je 1219. Sava Nemanjić otišao kod carigradskog patrijarha (tada u izgnanstvu, jer su katolici držali i Carigrad), i uz dobru lovu isposlovao autokefalnost, što je tada u vizantijskom svetu značilo i državnu nezavisnost. Vatikan nas je onda stavio u fioku sa jereticima i ostalima koji ne treba da žive, i 800 godina nam radi o glavi svim sredstvima. A Nemanjići su prelomili na pravoslavlje sa samo jednom idejom - da jednog dana osvoje Carigrad i naslede Istočni Rim. ALi, istorija se drugačije odvijala. Dušan je, 140 godina kasnije, tražio od pape da bude imenovan za predvodnika hrišćanske koalicije koja bi Turke sasekla u Maloj Aziji i sprečila njihiov prodor na Balkan, i ubrzo izgubio život pod misterioznim okolnostima. Da smo bili katolici, cela Evropa bi nam pritekla u pomoć da se odrbanimo od osmanske najezde, kao što je poljski grof Sobjeski spasao Beč 1683. Ovako, na Kosovu su učestvovali samo lokalni vladari, u rođačkim vezama sa Lazarom i drugim vlastelinskim kućama.
    (cinik ovdašnji, 20. oktobar 2020 10:34)

    # Link komentara

  5. Da smo pre 1000 godina prihvatili budizam svašta bi danas bilo.
    (Pinki, 20. oktobar 2020 09:22)

    # Link komentara

  6. Smesni stee
    (mn, 20. oktobar 2020 00:57)

    # Link komentara

  7. Da smo Rimokatolici pljuvali bismo po Pravoslavlju, ovako pljujemo po katoličanstvu...
    (Saul Goodman, 20. oktobar 2020 00:08)

    # Link komentara

  8. Istok-Zapad

    tako je burazeru. al ajd ti to objasni ovim ratnicima ovde...
    (srbenda, 19. oktobar 2020 23:55)

    # Link komentara

  9. Cinjenica je da smo napravili pogresan izbor.

    (besna glista, 19. oktobar 2020 21:17)



    Zavi si iz kog ugla gledaš, ako imaš mentalitet sluge i roba onda si verovatno upravu, jer si kao rimokatolik sluga i rob Rimskog Imperatora Pape, bar je tako bilo tokom celog srednjeg veka, a nije mnogo drugačije ni danas, ali ako imaš mentalitet slobodnog i samosvesnog čoveka onda daleko da si od istine, druga stvar je to što sloboda ima svoju cenu i što može mnogo da košta, uglavnom nema mnogo izbora ili ćeš biti večiti pocepani kmet koji spava na sigurnom u toploj gospodarevoj štali ili ćeš biti nemirni progonjeni hajduk koji će spavati pod otvorenim nebom, ali kao sam svoj i pre svega kao slobodan čovek.
    (ban Kulin, 19. oktobar 2020 23:42)

    # Link komentara

  10. Spomenik smeta normalnim ljudina. Nije problem Nemanjic, nego vulgarno predimenzionisan spomenik. Jednostavno, izgleda smešno. Nazivanjem kriticara nekim vulgarnim nazivima ovu gospodu autonatski diskvalifikuje kao kompetentne komentatore.
    (miki, 19. oktobar 2020 23:26)

    # Link komentara

  11. Mutanti...
    (boss po trnju..., 19. oktobar 2020 23:21)

    # Link komentara

  12. Da su Srbi katolici, mnogo toga bi bilo drugačije. Vjerovatno bi se prije oslobodili Turaka, vjerovatno bi bili u sastavu Austrougarske pa bi bili više razvijeni i napredniji, sa ranijim otvaranjem škola i uređivanjem države. Vjerovatno bi bili jedan narod sa Hrvatima i Crnogorcima i Bošnjacima (iako ne znam kako bi se taj narod zvao, Hrvati?, Srbi?, Dalmatinci?, Slavonci?, Bosanci?, Crnogorci?, Jugoslaveni?) Sasvim sigurno ne bilo nasilja i ratova među tim jednim narodom, a ovako se u jednom vijeku ratovalo tri puta uz užasne posljedice. Bili bi jedna i velika drzava, sa velikom obalom i sa mnogo stanovnika i bili bi odavno dio Zapada i EU, mozda nikad ne bi imali epizodu komunizma i bili bi razvijeni skoro kao Italija ili Austrija. A ovako vidimo stanje, skoro 500 godina Osmanlija, zaostalost, neratvijenost, ratovi, žrtve, raseljavanje po svijetu, slave se dve Nove Godine, gasarbajteri su u raskoraku sa zemljom domaćinom po pitanju praznika. Bio bi jedan jezik, jedna vjera, jedan narod. Ali Nemanić kršteni katolik, donese odluku da se prikoni Istoku i pravoslavlju. Da nije bilo ratova ta jedna drava bi imala mozda i 40 mil. stanovnika. Respektabilna sila. Ovako? Svi niko i ništa.
    (Istok-Zapad, 19. oktobar 2020 22:54)

    # Link komentara

  13. Danas kad vidimo koliki je Svemir, iluzorno je da se neko ili nešto što stoji iza svega ovoga što vidimo, bavi pojedinačno nekim narodima na nekoj tamo maloj planeti.

    (Veliki brat, 19. oktobar 2020 21:28)

    Kako to vidimo koliki je Svemir?
    (Neplivač, 19. oktobar 2020 22:42)

    # Link komentara

  14. Tako je to izgledalo pre 5000 godina, pre 2000 godina, pre 1000 godina, a možda i pre 100 godina.

    Danas kad vidimo koliki je Svemir, iluzorno je da se neko ili nešto što stoji iza svega ovoga što vidimo, bavi pojedinačno nekim narodima na nekoj tamo maloj planeti.

    Kao što se programer ne bavi svakim detaljem u simulaciji koja evoluira, već samo napravi formule po kojima se simulacija odvija, tako i ovde, ceo Svemir se sastoji od ogromnog broja čestica, reda oko 10^80 atoma, koje često imaju statistička, tj. nepredvidiva ponašanja, čak je i eksperiment sa elektronima koji se ubrzavaju ka prepreci sa 2 uska proreza i zaslonom iza dokazao da se elementarne čestice ne ponašaju kao makro čestice, već da imaju čudne osobine, kao da su talasi, a u stvari nisu talasi, već samo imaju neku neodređenost koja nestaje onog momenta kad pokušamo tu česticu da detektujemo.

    Bukvalno kao da čestica ne postoji, ali možemo posmatrati efekte njenog postojanja s tim da ne znamo tačno njenu lokaciju, ali ako pokušamo da je detektujemo, kao da se iznenada pojavi i to na mestu koje ne možemo da predvidimo.
    Čak je još uvek nejasan eksepriment sa dvostrukim prorezom na prepreci prema kojoj se ispaljuju elektroni JEDAN po JEDAN, oni na zaslonu iza prepreke ostavljaju isti šablon kao kada se ispaljuju u velikom broju, što je potpuno neočekivano, jer kako jedan elektron može da prođe kroz oba proreza kao talas i da izazove interferenciju...
    (Veliki brat, 19. oktobar 2020 21:28)

    # Link komentara

  15. “ Odabir pravoslavlja bio je božja volja” reče “istoričar” - kakav naučni pristup
    (NS, 19. oktobar 2020 21:21)

    # Link komentara

  16. Da su Srbi rimokatolici, bilo bi im bolje.
    (Musa, 19. oktobar 2020 21:20)

    # Link komentara

  17. Grupa ludaka.
    (DanteSu, 19. oktobar 2020 21:19)

    # Link komentara

  18. Cinjenica je da smo napravili pogresan izbor.
    (besna glista, 19. oktobar 2020 21:17)

    # Link komentara

  19. Ovakve emisije su postale top. Zamisliš nekog protivnika, i onda svi gosti sa sve voditeljom se svađaju sa nekim tamo zamisljenim neistomisljenikom, i sve mu kažu...
    (Ajmo malo realno, 19. oktobar 2020 21:17)

    # Link komentara

  20. Meni je svaki spomenik nekom od Nemanjica ok. Cak i ako dolazi od Vuvica
    (Petar NS, 19. oktobar 2020 21:16)

    # Link komentara

  21. Ko će da vrati one milione i milione poginulih srpskih mladića, razorenih domova i uništenih porodica iz ratova u koje smo bez potrebe ulazili a sve pod huškačkim poklicima ovakvih vajnih rodoljuba za koje je patriotizam profesija i sportska disciplina? Bolje grob nego rob? I dobili smo grob, ima nas šaka jada i sve nas je manje, a sva pamet nam pobeže na Zapad. Pobeže nam pamet, a ostaše ovi sveugrudibusajući praznorečivi tipovi da nas vode u nove "pobede"...
    (monkey business, 19. oktobar 2020 21:16)

    # Link komentara

  22. Istoričar koji kaže da je nešto bilo "božja volja". Nazdravlje.
    (Srdjan, 19. oktobar 2020 21:06)

    # Link komentara

  23. Sobajicu, ne lupetaj.
    (Radoje Kontic, 19. oktobar 2020 20:57)

    # Link komentara