1. @milan_pt
    Holanđani su i otkazali NATO udare 11.jula oko 12:00 zato što su u prethodna dva dana snage VRS pregazile osmatracnice holandskog bataljona i njihove vojnike odveli u Bratunac. Holandsko ministarstvo odbrane je te ljude smatralo taocima i direktno kao članica NATOa je od Južne komande NATO, mimo UN procedura, tražila obustavu vazduznih napada. VRS je u tom momentu držala oko holandskih vojnika u svojim rukama.
    (Redoubt, 19. jul 2019 13:53)

    Ne znam za taj podatak, da sam znao naveo bih i njega. Ali to ne menja situaciju. Vojnici holandskog bataljona su vrhunski vojnici te Kraljevine. Vrlo dobro su znali gde idu i šta se od njih očekuje još 1992. Uzeli im nekoliko taoca i to je razlog da kapituliraju? Ma hajde, kakva je to vojska koja se predaje, a da im nijedan vojnik nije poginuo? Šta bi se desilo da su oni odbili da predaju Srebreničane iz baze? Mladić bi pobio zarobljene UNPROFOR-ce? Koliko je zarobljenih vojnika UNPROFOR-a pre pada Srebrenice pobijeno? Koliko ja znam, nijedan. I pre pada i posle pada.
    Lepo sam objasnio zašto su ti vojnici-Holanđani krivi, tj njihova komanda. Vrlo dobro su znali zašto su poslati tamo, a njih je interesovalo samo da što duže primaju dobre plate i da ništa ne rade. Niti da demilitarizuju zonu, tj spreče naoružavanje muslimana iz Srebrenice, niti da ih kasnije zaštite od masakra. Opravdano se postavlja pitanje: -Šta ste tamo radili 3 godine?
    Zato sam predložio njihovo kažnjavanje sa naglaskom na njihovu komandu...
    (Milan_PT, 19. jul 2019 15:35)

    # Link komentara

  2. Mislim da je sad kasno da se bilo sta kaze. Zbog bezumlja politicara pobise se ljudi i zamrzese za sva vremena. Nema teorije da se ovo ikad oprosti i zaboravi, ova sramota,tragedija ...
    (sasa, 19. jul 2019 15:25)

    # Link komentara

  3. (Deca, 19. jul 2019 13:38)
    Интересантно да ту своју логику ниси применио и на Хрватску и Босну. Јел они нису бирали власт која је рецимо одговорна за убиства војника ЈНА који су се повлачили, или српских цивила у Западној Славонији а то су само два од низа великих злочина хрватсих и бошњачких снага.
     (Бата Стојковић, 19. jul 2019 15:02)

    # Link komentara

  4. (Low Key Lyesmith, 19. jul 2019 14:15)

    Prema podacima već pomenutog Odjeljenja za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije:
    "1992. godine poginulo je 1.489 Srba (273 civila, 1.201 vojnika, a za 15 se vode kao nepoznat status), dok je u ostalim godinama rata (od 1993. do 1995.) poginulo 896 Srba. Interesantano je vidjeti i to da je 1992. godine ubijeno Srba civila 273, dok je u ostalim godinama rata (od 1993. do 1995.) poginulo 114 srpskih civila.
    Ova dva podatka su veoma važna jer pokazuju da su srpski civili najviše stradali na početku rata tj. dok Srebrenica još nije bila proglašena „zaštićenom zonom“ (april 1993. godine).
    Prema podacima Odjeljenja za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije od trenutka kada je Srebrenica proglašena „zaštićenom zonom“ (april 1993. godine do 1995. godine) desila su se napadi na tri srpska sela Osmače, Srebrenica i Tamburića Kosa u kojima je stradalo troje ili više ljudi."
    (John, 19. jul 2019 14:58)

    # Link komentara

  5. Holandija treba da bude kriva jer su njene snage dozvolile da se muslimani u zasticenoj zoni naoruzaju te da vrse kaznene ekspedicije izvan zasticene zone. treba da budu krivi jer su davali logisticku I obavestajnu podrsku muslimanima u zasticenoj zoni.
     (Dusan, 19. jul 2019 14:57)

    # Link komentara

  6. @Kosmopolita, 19. jul 2019 11:08
    Teritorija pod zaštitom UN, koja je pritom trebala biti demilitarized, a opet su u njoj sve vreme sukoba bile naoružane "regularne" trupe Armije BiH (šta god to zaista značilo), i dapače, iz Srebrenice kao baze operacija učestvovale u borbama protiv snaga RS, te organizovale i činile zločine nad srpskim stanovništvom u Podrinju. Mislim, kad već pominjete nelogičnosti, zašto ne poći od one najočiglednije, one koja najviše bode oči...
    (Low Key Lyesmith, 19. jul 2019 14:15)

    # Link komentara

  7. Kako 350, zar nije ubijeno 7000 ?
     (Aleksandar, 19. jul 2019 14:01)

    # Link komentara

  8. @milan_pt
    Holanđani su i otkazali NATO udare 11.jula oko 12:00 zato što su u prethodna dva dana snage VRS pregazile osmatracnice holandskog bataljona i njihove vojnike odveli u Bratunac. Holandsko ministarstvo odbrane je te ljude smatralo taocima i direktno kao članica NATOa je od Južne komande NATO, mimo UN procedura, tražila obustavu vazduznih napada. VRS je u tom momentu držala oko holandskih vojnika u svojim rukama.
    (Redoubt, 19. jul 2019 13:53)

    # Link komentara

  9. (Milan_PT, 19. jul 2019 13:15)

    Tu se krije i mnogo veći problem i pitanje - Da li su tražili bilo kakvu asistenciju/podršku od više komande? Ako nisu, zašto nisu? A ako jesu - zašto je nisu dobili? Nije holandski bataljon bio jedina jedinica UNPROFOR-a u Bosni. I koliko treba borbenim avionima da iz Italije stignu do Bosne?
    Ako je ovo prvo u pitanju, onda su još krivlji. A ako je ovo drugo, onda su, bojim se, pušteni niz vodu i ostavljeni da se sami snalaze kako znaju i umeju.

    Trebalo bi tu i generala Bernarda Janviera (komandant Unprofora) propitati neke stvari. Pošto je Francuz, pitam se da li je nešto ispregovarano "ispod žita" kada su oslobađana ona dva zarobljena francuska pilota?
    (John, 19. jul 2019 13:52)

    # Link komentara

  10. Sta je tu cudno sto su delimicno krivi. Placeni su za taj posao i omanuli su. Glavni krivac se zna naravno. Maloumni ludaci koji ubijaju civile. A bilo ih je sa svih strana.
     (strendzer, 19. jul 2019 13:52)

    # Link komentara

  11. Krivi su oni koji su pobili sve te nesrećne ljude.
    (Srba, 19. jul 2019 13:49)

    # Link komentara

  12. Naravno da Srbi nisu krivi.Ja sam Srbin i nisam kriv.Krivi su pojedinci i oni su za to osudjeni.Ne moze se ceo narod kriviti za zlocine pojedinaca. 
     (Hipohonder, 19. jul 2019 12:28) 

    Presuda kaze, da taj genocid ili zlocin nije mogla da organizuje jedna osoba. To je morala da bude logistika, nekakav plan.
    Kao drugo, Milosevic je javno u Hagu rekao da su pomagali srbe u Bosni. Bez pomoci majke Srbije, Srbi ni u Hr ni U BIH ne bi dobili niti jedan dan rata.
    Kao trece, rat strahovito mnogo kosta i to je jedino bilo moguce uz svesrdnu podrsku srbije, sto kroz pare sto kroz naoruzanje. Znaci da je i Srbija odgovorna, zato je bila pod sankcijama. Kao sto je npr odgovorna amerika sto je naoruzavala ISIL u siriji, pa ISIL rasturio tu zemlju.
    Isto tako, pa tko je glasao za Milosevica koji je rekao da je pomagao Srbe, pa je samim time i on kao predstavnik Srbije odgovoran.
    Kako su holandski vojnici odgovorni i njihovi staresine i cela vlada, a srpski politicari koji su slali oruzje, pare i vojsku, nisu?
    (Deca, 19. jul 2019 13:38)

    # Link komentara

  13. NAJ VECA krivica (ili ajde odgovornost) holandskog bataljona u Srebrenici je to sto nije adekvatno RAZORUZALA Oriceve snage, da bi Srebtrenica uopste i bila zasticana zona.
    Pogotovo u svetlu nedavno objavljenih saznanja o pronalasku oruzija u okolini Srebrenice koju su Oriceve snaga dobile.

    Svu kopnenu humanitarnu pomoc koja je dolazila iz Sarajeva (preko aerodroma), je kontrolisana od strane UMPROFORa. Ali "Humanitarnu pomoc" SADa koja je izbacivana nocu od strane transportnih aviona SADa 1993 NIJE NIKO.
    Sve drugo je posledica toga.
    (Petar S., 19. jul 2019 13:28)

    # Link komentara

  14. 1) Odštetu neće dobiti Federacija BiH, već članovi porodica ubijenih.
    2) Neko reče da holandski vojnici nisu krivi, jer bi to značilo rat sa VRS, za šta oni nisu imali sredstava. To je netačno, oni su krivi što nisu zaštitili te ljude, koji su bili na teritoriji holandske baze. A ako je pritom moralo i da dođe do sukoba sa Mladićevim vojnicima, morali su da to učine. Prvo: sukoba verovatno ne bi ni bilo, jer Mladiću nije bilo do rata sa UNPROFOR-om, a i da je došlo do njega, Holanđani ne bi smeli da ustuknu. Oni su profesionalni vojnici, koji su debelo plaćeni da se bore, a ne da sede u bazi i broje guldene. Nisu poslati u Bosnu da 3 godine slažu pare i ništa ne rade. Eto, mi kao branimo Srebrenicu, ali ako Srbi zatraže bilo koga iz naše baze, mi ćemo ga isporučiti. Što se tiče sredstava, koje "nisu imali", ne treba zaboraviti NATO avione koji bi za 15 minuta već bili iznad njih.
    3) Oni su trebali da znaju da tim osobama, koje su isporučili iz baze, nijedno pravo nije zagarantovano, uključujući i pravo na život. Tu je njihova krivica. Mogli su da kažu da su oni odgovorni za te vojnike, i da će ih oni transportovati van teritorije Srebrenice.
    4) Ono što mi se ne sviđa je da će odštetu platiti država Holandija. Pare bi trebalo da budu uzete sa računa svih vojnika koji su tog dana bili u bazi, a njihove starešine, koje su donele ovakvu kukavičku odluku, da zaglave i u zatvor.
    5) Ali po svoj prilici, mnogima je odgovaralo da do masakra i dođe...
    (Milan_PT, 19. jul 2019 13:15)

    # Link komentara

  15. @ (joj, 19. jul 2019 10:55)

    Naši sudovi su doneli ne jednu, već više destina presuda protiv imenom-i-prezimenom fizičkih lica koja su osuđena na višegodišnje zatvorske kazne i sada leže na robiji. Holandski sud je, prvo, prihvatio samo delimičnu odgovornost, za mali deo onih koji su ubijeni, a zatim je krivce sakrio iza leđa Države. Sada porodice ubijenih treba da skupe ogroman novac za višegodišnje sudske sporove protiv Holandije, koje mogu, ali i ne moraju da dobiju. A, i ako dobiju, pitanje je koliko će novca dobiti, jer ne postoji cena za ljudski život, već će odšteta biti utvrđivana u svakom pojedinačnom slučaju, na osnovu prihoda ubijenog... I, šta je bolje za porodicu - to što će, možda, nekada, da dobije neki novac ili da su saznali ko je, kada i kako ubio njima blisku osobu i saznanja da će taj narednih 10, 15, 30 godina provesti u zatvoru, zbog toga što je učinio?
     (ja, 19. jul 2019 13:04)

    # Link komentara

  16. @Molim objavite

    Kako vrijeme prolazi tako se izmišljaju novi brojevi. Otkud nađe 10000 ubijenih Srba ? Zvanični podaci :
    Prema podacima Odjeljenja za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije od početka do kraja rata u BiH (1992-1995) godine na teritoriji opština Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Vlasenica sa opštinom Milići, Kalesija sa opštinom Osmaci i Šekovići pogunulo je 2.385 Srba. Žrtve su selektovane prema mjestu stradanja, a ne prema trenutnom prebivalištu, mjestu boravka, rođenja ili mjestu ukopa.
    Od ukupnog broja Srba (2.385) koji su stradali u ovih 6 opština (plus opštine Milići i Osmaci) 1.974 su vojnici, 387 civili, a 24 su svrstani u kategoriju „nepoznat status“.
    (Molim obavite 2, 19. jul 2019 12:46)

    # Link komentara

  17. Holanđani su djelomično krivi za genocid u Srebrenici a eto Srbi nisu krivi?
    (Moj stav, 19. jul 2019 10:47)
    Naravno da Srbi nisu krivi.Ja sam Srbin i nisam kriv.Krivi su pojedinci i oni su za to osudjeni.Ne moze se ceo narod kriviti za zlocine pojedinaca.
    I na kraju pitanje.Ko je odgovarao za tolike pobijene i proterane Srbe?Ko je osudjen?Takvi se slave kao heroji i to cela EU prihvata.Zlocinci treba da odgovaraju,ali sa svih strana.
     (Hipohonder, 19. jul 2019 12:28)

    # Link komentara

  18. Sada lepo odšteta, u milijardama dolara, BH Federaciji.
    (Smuleco, 19. jul 2019 10:38)

    Zašto odšteta BH federaciji? Pa nije u Srebrenici ubijena BH federacija.
     (Čemu članstvo, 19. jul 2019 12:27)

    # Link komentara

  19. Možda Holandija o plati milijarde odštete. Ali će iste milijarde da čekaju i Srbiju. A onda, šta mislite, kad će Srbija u EU. Ne treba vam, hoćete Rusiju, hvala dovidjenja i dodjite nam opet.
    (Sloba, 19. jul 2019 11:55)
    A kakve veze ima Srbija sa vojskom Republike Srpske?Koliko je svima poznato to je BIH.
     (Hipohonder, 19. jul 2019 12:22)

    # Link komentara

  20. (vladimir, 19. jul 2019 10:56)

    Loš prevod. Ne "delimično kriv" (kriv se može biti samo u krivičnom postupku, a protiv država se ne može voditi krivični postupak), nego "delimično odgovoran".
    Inače, nema mesta iščuđavanje, to i kod nas postoji u obligacionom pravu i zove se "doprinos nastanku štete" (Primer: pešak koji po mraku pretrčava kolovoz van pešačkog prelaza. Naiđe auto i udari ga. Ko je kriv? Vozač, naravno i sleduje mu kazna zbog toga. Ali kada se kasnije budu sudili oko naknade štete tu ima da se odmerava koliko je i pešak svojim ponašanjem doprineo nastanku štete)
    (John, 19. jul 2019 12:08)

    # Link komentara

  21. Prema medjunarodnom zakonu genocid se definise kao organizovano istrebljenje civilnog stanovnistva od strane vlasti jedne drzave nad delom populacije jedne etnicke grupe na podrucju te drzave. Nigde se ne pominje broj ljudi, ali je jasno da se mora raditi o civilima a ne ratnim zarobljenicima. Prema naduvanim ciframa u srebrenici je stradalo 8000 muslimana, zasto kazem naduvanim, zato sto je pola tih ljudi stradalo pre 95 od kojih mnogi u borbama ili prirodnom smrcu. Nekadasnja opstina srebrenica je bila jedna od povrsinski najvecih opstina u sfrj. Na istom tom podruciju podrinja je stradalo 10 000 srba, i to uglavnom civila u istom periodu. E sad neka mi neko objasni kako je jedno genocid a drugo nije? Licno smatram da su sve drzave sazdane na zlocinu pa tako i federacija bh, oni nemaj kosovski boj ili neko drugo stradanje pa prave srebrenicu u to. U bih po meni nije bilo genocida ni sa jedne strane vec je koriscena pretnja genocida da se izvrsi etnicko ciscenje, i to su sve tri grupe naroda cinile. I opet ako je genocid bio u srebrenici sta je sa srbima iz sarajeva? Koliko hiljada njih je sahranjeno u jamama pa ih sad iskopavaju po skolksim dvoristima?
    (Molim objavite, 19. jul 2019 11:56)

    # Link komentara

  22. Možda Holandija o plati milijarde odštete. Ali će iste milijarde da čekaju i Srbiju. A onda, šta mislite, kad će Srbija u EU. Ne treba vam, hoćete Rusiju, hvala dovidjenja i dodjite nam opet.
     (Sloba, 19. jul 2019 11:55)

    # Link komentara

  23. Zlocin da.. Genocid ne..
    (Milo Sevic, 19. jul 2019 11:43)

    # Link komentara

  24. Hoce li biti odgovornosti ikoga za zlocine nad Srbima u Srebrenici i okolo
     (Aco, 19. jul 2019 11:41)

    # Link komentara

  25. Nije kriv onaj ko je zločin počinio već onaj koji nije imao hrabrosti da ga spreči.... bruka..
    (San snova, 19. jul 2019 11:36)

    # Link komentara

  26. U razmeri 30%? Blago demokratiji...
     (prosto ko pasulj, 19. jul 2019 11:24)

    # Link komentara

  27. Poznato je to odavno.Nego ko pobi te nesretnike?
     (Dr.Mr., 19. jul 2019 11:24)

    # Link komentara

  28. Da li se neko nekada zapitao zašto su napravljene "demilitarizovane zone"? I zašto nisu štićene kada su već napravljene? Kada sebi odgovorite na ta pitanja shvatićete ko je odgovoran za tragediju.
    (Ofca, 19. jul 2019 11:22)

    # Link komentara

  29. Krki

    Znaci nisu krivi Srbi nego ovi sto ih nisu sprijecili ahaha
    (drago, 19. jul 2019 11:20)

    # Link komentara

  30. To je pravna država kad vrhovni sud neke zemlje donese odluku da je njegova država kriva!
     (dusandrugj, 19. jul 2019 11:11)

    # Link komentara

  31. Znam da ce sendvic brigada nelogicnim komentarima da ospe paljbu po holandjanima bez osnove.
    Nisu Holandjani ubili srebrenicke muslimane, nisu imali ni sredstva da ih kao plavi slemovi zastite, da su imali to bi znacio rat izmedju VRS i mirovnih snaga UN....NATO je tek kasnije intervenisao po VRS nakon pada Srebrenice, kako bi podrzali mirovne snage, muslimane i hrvate.

    Pravo pitanje je zasto je protiv medjunarodnog prava VRS napala teritoriju pod zastitom UN, plavih slemova? Zasto su napali i pobili civile kad su se muslimanske snage vec povukle?

    Tu je krivac a ne Holandija. A sendvic brigadi porucujem da im je etika dno dna, inteligencija na nivou grama parizera na sendvicu koji gutaju na racun gradjana Srbije.
    (Kosmopolita, 19. jul 2019 11:08)

    # Link komentara

  32. Koliko nas Holanđani ne vole zbog ovoga, što su im vojnici ispali slabići! I doveka će tako biti
     (Lakica, 19. jul 2019 11:07)

    # Link komentara

  33. trebamo se zapitati ako je holandija delimicno kriva sto je ljude predala zločincima, dali i koliko je srbija kriva sto je zločince pomagala, sto ih je skrivala i na kraju ih penzionisala?! srbija se skrivalice ne moze igrati večito. čim pre se suoči sa presudjenim ratnim zločincima i distancira od njih, tim bolje za sve. nedopustivo je da sin presudjenog ratnog zločinca ne silazi sa medija sa nacionalnom frekvencijom, kao i nekoliko desetina visokih oficira, a da naš predsednik govori o pomirenju.
    (salemm, 19. jul 2019 11:02)

    # Link komentara

  34. Drugim rečima, krivi su što nisu spasili tih 350 (iako realno nisu mogli znati da će biti pobijeni).
    To nikako ne oslobađa krivice naredbodavca i izvršioce zlocina!
     (Drakče, 19. jul 2019 11:02)

    # Link komentara

  35. шта тачно значи "правна категорија" - "ДЕЛИМИЧНО КРИВ"!?!???...
     (vladimir, 19. jul 2019 10:56)

    # Link komentara

  36. Zamislite kad bi neki nas sud doneo ovakvu presudu
    (joj, 19. jul 2019 10:55)

    # Link komentara

  37. Holanđani su djelomično krivi za genocid u Srebrenici a eto Srbi nisu krivi?
     (Moj stav, 19. jul 2019 10:47)

    # Link komentara

  38. delimicno kriv, wtf, mozes da budes kriv ili nevin, ne moze malo jesi malo nisi.
     (sorosevmali, 19. jul 2019 10:41)

    # Link komentara

  39. Genocid počinjen nad muslimanima na srebrenicu zato polu odgovrnost snosi i holanđani.
     (klisura, 19. jul 2019 10:40)

    # Link komentara

  40. krivi su oni i njima slicni za sve zrtve..
    mogli su sve da sprece. ali nekog moras da okrivis na kraju rata tako to ide
     (krki, 19. jul 2019 10:40)

    # Link komentara

  41. Delimicno? Ili si kriv, ili nisi... a dobro svi znate da jeste, i da jesu.
    (dr np, 19. jul 2019 10:40)

    # Link komentara

  42. Sada lepo odšteta, u milijardama dolara, BH Federaciji.
     (Smuleco, 19. jul 2019 10:38)

    # Link komentara