Vesti - US Open 2020

U ponoć počinje izborna tišina

Beograd -- Predizborna tišina, uoči parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, počinje večeras u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mesta 21. juna u 20 sati.

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli

Izborne liste, ukupno 21 sa zbirne liste Republičke izborne komisije (RIK), tako imaju još oko 12 sati mogućnost da ubede birače da im daju glas.

Izborna tišina znači da liste neće moći da se oglašavaju u tradicionalnim medijima, niti da organizuju predizborne skupove, ali tim ograničenjima ne podležu društvene mreže, na kojima mogu nesmetano da nastave svoje izborne aktivnosti.

Takođe, za vreme predizborne tišine, u danu za glasanje, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izbornoj trci.

Tokom predizborne tišine dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

U nedelju, na izborni dan, od 7.00 do 20.00 sati, koliko su otvorena biračka mesta, mogu se objavljivati izveštaji o tome gde su kandidati sa lista glasali, ali ne i njihove izjave.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.583.665 građana Srbije, koji će svoje biračko pravo moći da iskoriste na 8.385 biračkih mesta.

Koordinatori RIK-a u četvrtak su preuzeli sav izborni materijal u sedištu "Službenog glasnika" koji je uz pratnju policije predat radnim telima.

Radna tela materijal dalje prosleđuju biračkim odborima, a nakon toga se u petak i subotu vrši samo uređenje biračkog mesta i priprema za glasanje.

Izbore će pratiti 3.341 domaći i 111 stranih posmatrača.

Na parlamentarnim izborima učestvovaće 21 izborna lista. Prva na glasačkom listiću je lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu", pod rednim brojem dva je "Ivica Dačić - SPS - JS - Dragan Marković Palma", a zatim slede, "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", "Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju".

Za njima će pred biračima biti liste "Za Kraljevinu Srbiju - Žika Gojković", "Ujedinjena demokratska Srbija", "Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca", "Metla 2020".

Deseti na glasačkom listiću naći će se "Milan Stamatović - Zdravo do pobede - Dragan Jovanović - Bolja Srbija - Zdrava Srbija", zatim sledi "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin", "Milica Đurdević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici". Slede liste "Narodni blok - Velimir Ilić - general Momir Stojanović", "Sergej Trifunović - Pokret slobodnih gradjana", "Suverenisti", "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina", "Grupa gradjana: 1 od 5 miliona", "Nek maske padnu - Zelena stranka - Nova stranka", "Čedomir Jovanović - Koalicija za mir", "Ruska stranka - Slobodan Nikolić" i "Pokret Levijatan - Živim za Srbiju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 63 idi na stranu