Esports B92.net

REVIEW: SteelSeries Nimbus+

Igranje video igara na mobilnim telefonima sve više uzima maha ali ono što je definitivno činjenica jeste da neki od naslova sa mobilnih telefona postaju malo previše komplikovani za igranje samo preko ekrana osetljivog na dodir. Zato sve više imamo mogućnosti da vidimo uređaje koji su zapravo kontroleri za mobilne telefone i tablete, konkretno u slučaju SteelSeries Nimbus+ namenjenih samo Apple uređajima.

Predrag Ciganović RUR
Podeli

Nimbus+

Nimbus+ na prvi pogled vrlo liči na Sony Dualshock 4 kontroler koji se koristi za Playstation 4 konzole – ima dva simetrična analogna kontrolera u donjem delu, u gornjem levom uglu D-pad, dok suu gornjem desnom smešteni tasteri za akcije. Kvalitet plastike na kontroleru je odličan ali se mora primetiti da je nešto malo većih dimenzija nego DS4, što je zapravo većini korisnika i dobra stvar. Takođe se može primetiti i da je solidno lakši od Playstation kontrolera dok je raspored akcijskih tastera sličan kao na XBOX One kontroleru. Sa zadnje strane se nalaze i takozvani triggeri preko kojih možete ostvarivati dodatne funkcionalnosti kao što je to slučaj i sa konzolama. Ipak fizički se Nimbus+ razlikuje po jednoj bitnoj karakteristici – uz njega se dobija nosač za telefon koji se pričvršćuje sa zadnje strane gamepada. Nosač je vrlo kvalitetan i neće biti problema da bilo koji iPhone drži jako čvrsto, ali je prosto premali za čak i iPad mini, tako da tablete morate koristiti posebno.

Uređaj je sertifikovan po Apple MFI standardu tako da radi sa svim iOS, Apple TV ili Mac uređajima bez ikakvih problema i dodatnih instalacija i aplikacija. Baterija traje do 50 sati što je svakako mnogo duže od onoga što se očekuje od baterije telefona ili tableta kada igrate igre tako da to isto ne bi trebalo da predstavlja problem. S druge strane Nimbus+ ne poseduje vibraciju kao što je to slučaj sa kontrolerima na konzolama, verovatno zato baterija duže i traje, ali to nije ni problem s obzirom da većina igara za iOS ovu funkcionalnost prosto ni ne koristi.

Ono što jeste malo čudno je činejnica da od iOS 13 verzije operativnog sistema svi uređaji podržavaju i Sony Dualshock 4 i Microsoft Xbox One kontrolere bez bilo kakvih problema. U tom smislu ako već imate konzolu ne postoji nikakva prepreka da taj kontroler koristite i na svom Apple uređaju, a pritom ti kontroleri koštaju značajno manje od Nimbus+ i imaju primenu i na konzolama.

Naravno ako vam je želja da se striktno igrate samo na iPhoneu ili iPadu Nimbus+ predstavlja vrlo dobar izbor, pogotovu i zato što ima integrisan jako kvalitetan nosač, a baterija traje značajno duže nego na konzolnim kontrolerima. Međutim ukoliko se igrate na više platformi verovatno je mnogo lakše samo da iskoristite neki od već postojećih kontrolera ili da kupite novi koji će vam biti i dodatak za konzolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.