Esports B92.net

REVIEW: Steelseries Apex Pro

Steelseries je kod modela Apex Pro hteo da ponudi najviše što može da se trenutno ubaci u jednu mehaničku tastaturu za gejming. Ali da li to zaista pravi razliku u odnosu na konkurenciju? Rekli bismo da je odgovor pozitivan!

Klanrur.rs, Milos Hetlerovic
Podeli
Foto: Klanrur.rs
Foto: Klanrur.rs

Apex Pro Apex Pro se sasvim uklapa u novu Apex gamu i vizuelno je vrlo teško razdvojiti je od Apex 5 ili Apex 7 modela, mislim da stavim sve tastature bih morao da pogledam sa zadnje strane nalepnicu da vidim koja je koja. To je naravno odlična stvar jer se uspostavlja jak vizuelni identitet, a i kvalitet izrade je stvarno na vrhunskom nivou. Sam ram je od aluminijuma koji se koristi u avionskoj industriji i deluje apsolutno prelepo a na njega se preko magneta kači odmorište za dlanove koje je vrlo prijatno na dodir. Tu je i OLED ekran i dalje deluje više kao šminka nego kao stvarna potreba, ali ovde ima nešto malo više primene pošto može pokazivati status tastera. Postoji i USB pass-through port a zbog njega je opet račvasti kabl koji ide do računara debljine kao da ćete na njega priključiti hilti bušilicu. Međutim dobra stvar je što su ispod tastature žljebovi za sprovođenje kabla pa nećete imati problema na stolu kako god da vam je orijentisan radni prostor. Na gornjoj desnoj strani je volume točkić sa kojim smo se već susretali pa možemo samo opet da konstatujemo da je odlično odrađen i da je praktično idealan za svoju funkciju. Drugih dodatnih tastera nema ali možete preko softvera napraviti svoje makro komande za bilo šta.

Foto: Klanrur.rs
Foto: Klanrur.rs

Posebna pohvala ide na RGB osvetljenje koje je i ovog puta fenomenalno i zaista jako lepo izgleda kako svetlost izbija ispod kapica a i efekti koje možete dodeliti iz softvera su izuzetno zanimljivi. Pa ko voli malo da se igra može zaista sa RGB osvetljenjem napraviti odličan posao, a pri tome podržava i PrismSync opciju pa ga možete upariti sa drugim SteelSeries uređajima koji je takođe podržavaju.

Prilagodljivi tasteri

Foto: Steelseries
Foto: Steelseries

Glavna razlika Apex Pro u odnosu na Apex 7 je ipak u tasterima koje koristi – u pitanju je evolucija mehaničkog tastera. Naime on je mehanički po svojoj prirodi ali ima i elektronsku komponentu koja registruje kada je taster pritisnut. Naime u igrama je najbitnije da možete što brže pritisnuti taster i da taj pritisak bude registrovan u računaru, to se naziva tačka aktuacije tastera. I ta tačka se s godinama sve više i više smanjivala kako bi tastature bile „brže“. Međutim to ima i svoju itekako negativnu stranu – tasteri postanu toliko osetljivi da je teško s njima raditi bilo šta drugo, recimo kucati normalan tekst. Upravo s tim problemom je SteelSeries odlučio da se pozabavi s ovim novim tasterima pa sada imate mogućnost da u softveru podešavate tačku aktuacije. Ako hoćete da igrate neku recimo RTS strategiju kao što je Starcraft 2 možete staviti najosetljivije moguće tastere pa kad bukvalno samo preletite rukom preko njih oni će već registrovati pritisak. Međutim to nije baš zgodno kada hoćete na primer da kucate tekst kao što je ovaj pa tu možete staviti najveću moguću tačku aktuacije što znači da taster morate praktično da nabodete do dna da bi registrovao pritisak. Naravno i sve opcije između su sasvim legitimne zavisno od primene i preferencija samog korisnika. Ono što je takođe bitno jeste da svih 62 tastera koji su obuhvaćeni ovom opcijom (nisu funkcijski taster, kursorske strelice i numerički deo) možete podešavati pojedinačno. Tako na primer možete staviti da su vam WASD tasteri osetljiviji ako igrate FPS igre i slično a izmena režima rada je vrlo lagana. Ovde i dolazi do izražaja OLED ekran više nego na drugim modelima jer možete podesiti da na njemu vidite koje vam je podešavanje trenutno uključeno a ne da pokušavate da shvatite po osećaju. Mala zamerka je što nisu obuhvaćene kursorske strelice jer znam ljude koji i dalje njih koriste za neke igre ali dobro, verovatno nije baš toliko bitno. Potrebno je vreme za navikavanje na određenu osetljivost tastera pa sam ja na primer primetio da je na skali od 1 do 10 (1 je najmanja aktuacija, najveća osetljivost) za igranje sasvim lepo paše nekih 2-3 nivo, dok mi je za kucanje ok neki nivo od 5 ili 6, kada bih baš stavio na 10 shvatam da ne pritisnem taster uvek do kraja pa se neko slovo ne registruje. Ali je sve to dosta individualno.

Zaključak

Foto: Klanrur.rs
Foto: Klanrur.rs

Apex Pro zaista donosi nešto novo na polju mehaničkih tastatura i mogućnost podešavanja mesta gde se registruje pritisak tastera je zaista velika i zanimljiva novina. To ide u paru sa izuzetnim dizajnom i estetikom uređaja i vrhunskim kvalitetom izrade, ali naravno i sa solidno visokom cenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.