Esports B92.net

Pregled: Logitech G815 i G915

Gejming industrija stalno ide napred i to znači da stalno pokušava i da pronađe nove i inovativne načine kako se ljudi igraju. Tako je neko došao na ideju da bi bilo dobro napraviti mehaničku gejming tastaturu sa low profile – niskim tasterima kakve obično viđamo na laptopovima ili recimo na Apple proizvodima. Logitech je tu implementirao i svoje potpuno nove svičeve tako da smo dobili izuzetno zanimljiv rezultat.

Predrag Ciganović RUR
Podeli

Izvor: RUR Esports

GL Mehanički tasteri

Logitech je krenuo u razvoj nove generacije kako standardnih mehaničkih Romer-G tastera pod oznakom GX koji su još brži nego ranije, tako i low-profile varijante pod oznakom GL koja bi trebalo da obezbedi slične performanse ali uz 50% uštede u visini tastera. Iskren da budem s obzirom da nisam preveliki ljubitelj mehaničkih tastatura meni je ova low-profile varijanta dosta bolja i za igranje i za neke svakodnevne poslove. GL tasteri postoje u tri varijante – linear (crveni), tactile (braon) i clicky (beli, ali zapravo u standardnoj postavci bi trebalo da budu plavi). Linearni su najujednačeniji što se tiče sile pritiska, i meni najpogodniji, tactile imaju onaj tačan osećaj kada je taster pritisnut, dok clicky rade isto tako ali je i zvuk klika samog tastera vrlo primetan.

Zanimljivo je da Logitech i dalje insistira na svojim svičevima iako mnogi koriste Cherry MX, koji čak sada postoje i u low-profile varijanti, što je sa jedne strane dobro jer podstiče konkurenciju, ali može biti nezgodno ako hoćete recimo da zamenite kapice ili tako nešto jer su mnogo manje standardni delovi. Ostaje da se vidi kako će na ove tastere reagovati tvrdokorna publika ljubitelja mehaničkih tastatura ali su naši prvi utisci s njima vrlo pozitivni.

Logitech G815 – varijanta sa kablom

Dve tastature koje smo testirali su fizički skoro identične osim ključne razlike da su G815 povezuje na računar standardnim USB kablom, dok je G915 bežični model i nosi neke dodatne pogodnosti. Tako da ćemo krenuti sa opisom G815 jer skoro sve isto važi i za G915, a kasnije ćemo samo dodati razlike koje se tiču bežičnog modela.

Odmah po otvaranju kutije se vidi da se radi o premium modelu – sve je na najvišem nivou kvaliteta izrade, počev od metalne konstrukcije preko interesantno gumenih dodatnih tastera, samih kapica i osvetljenja glavnih tastera, zaključno sa volume točkićem u gornjem desnom uglu koji je zaista fenomenalno izveden. Druga stvar koja takođe upada u oči jeste koliko je tastatura tanka, ne samo u domenu mehaničkih, već i membranskih tastatura – prosto kada je potpuno položena na podlogu deluje da je visoka manje od santimetra, iako je zapravo nešto malo viša. To je sa jedne strane i problem – čak i kada je podignete uz pomoć držača sa donje strane ne dobijete baš previše nagnutu tastaturu što nekim ljudima može biti problem.

Na G815 modelu koji smo dobili su bili linearni svičevi koji su meni zaista idealni za ovakav tip tastature, praktično imam udobnost skoro na nivou membranske tastature dok je preciznost na nivou mehaničke, odlična kombinacija! Pritom činjenica da je tastatura niža doprinosi ne samo vizuelno da izgleda lepše već zaista može nekome odgovarati ovaj vid korišćenja tastature. Sve u svemu privikavanje je minimalno i ide vrlo brzo nakon čega možete uživati u potpunoj preciznosti. Jedino što može donekle zahtevati privikavanje jeste red makro „G“ tastera sa leve strane na koje možete staviti određene funkcije preko softvera, ali sa druge strane mogu biti malo nezgodni dok ne shvatite da Ctrl na primer nije prvi taster sa leve strane. Kad smo već kod softvera sve se podešava preko njega, od makro komandi, do ponašanja određenih tastera, pa do osvetljenja koje uz LightSync funkciju možete uskladiti sa svim Logitech uređajima koji to podržavaju.

Kabl kojim se tastatura povezuje deluje izuzetno robusno i izdržljivo, a opet dovoljno fleksibilno, tako da sa te strane ne bi trebalo da bude problema. Ono što je dodatna pogodnost, i to je jedina prednost G815 u odnosu na bežični G915 model, jeste postojanje USB pass-through porta na koji možete povezati miša ili neku drugu periferiju, jako korisno.

G915 – oslobođenje!

Model G915 je praktično identičan sa prethodnim osim što omogućava bežično povezivanje pa u skladu sa tim ima i par tastera više, dok nema naravno mogućnost USB pass-through funkcije. Bežično povezivanje se vrši preko posebnog USB Lightspeed adaptera, kada imate punu brzinu kao i preko kabla, ili čak i preko Bluetooth konekcije, kada nemate tako veliku brzinu odziva ali je sa druge strane tastatura kompatibilna sa velikim brojem uređaja od laptopova pa do telefona. Malo je čudno što Logitech za svaku Lightspeed periferiju donosi drugačiji USB dongle što može biti zamorno ako imate i sličnog miša (istovremeno nam je u poseti bio i G502 Wireless) pa je zauzeto više USB portova ili prosto sami adapteri štrče iz laptopa. U suštini da je u pitanju verovatno bilo koji drugi proizvođač ovo ne bi bilo pitanje i pomirio bih se sa činjenicom da ima više adaptera, ali s obzirom da nas je Logitech razmazio sa svojim Unify adapterima za standardne bežične uređaje red je da zahtevamo nešto slično i za Lightspeed!

Druga bitna stvar kod bežične tastature je baterija i ona je deklarisana na 30 sati korišćenja pri punom RGB osvetljenju. U praksi sam tastaturu testirao desetak dana sa po 2-3 sata aktivnog korišćenja za igranje i uključenim osvetljenjem i pri kraju testa je ostala na oko 30% prema tvrdnji softvera što je sasvim pristojan rezultat. Treba imati u vidu da ja desktop računar zapravo nikad ni ne gasim ali tastatura vrlo brzo uđe u neki mod hibernacije gde se isključi osvetljenje (taj period se može podešavati) pa verovatno tako dosta štedi bateriju. Zanimljivo je da pri ponovnom pokretanju tastatura prvo zasvetli svojim default obrascem osvetljenja a onda brzo promeni na onaj koji sam ja definisao u opcijama, ali je to verovatno pitanje samo ažuriranja softvera u nekom budućem momentu. Kada se baterija isprazni dovoljno je priključiti priloženi micro USB kabl i nastaviti sa korišćenjem preko kabla dok se ugrađena baterija ne napuni. Dobra stvar je što stanje baterije osim softvera, koji će vas obavestiti ukoliko je baterija pri kraju, prati i jedan mali indikator na samoj tastaturi koji će krenuti da svetli drugačije kad se baterija potroši. Interesantno je da je na G815 taj isti indikator iskorišćen za NumLock, pa bežična verzija zapravo i nema Numlock indikator.

Bitna napomena je i da nam je G915 stigla sa GL clicky svičevima i oni definitivno daju mnogo više povratne informacije na pritisak, kako taktilne tako i poprilično zvučne. Naravno nekima će se to baš i svideti ali je meni taj tip tastera malo besmislen na ovakvoj low-profile tastaturi. Ono što je sigurno jeste da kupci imaju mogućnost da biraju između sva tri rešenja pa svako treba da se odluči za ono što mu najviše odgovara.

Zaključak

Da li nam u životu trebaju low-profile mehaničke tastature jeste pitanje koje svako sebi mora da postavi, ali moram priznati da sam ja bio poprilično oduševljen iskustvom tokom testiranja. Nekako je i elegantno i gejemerski i komforno i praktično, sve u jednom! Plus neke dodatne funkcije kao što je odličan volume točkić koje daju baš akcenat na kvalitetu izrade. S druge strane problem je što ovi modeli koštaju preko 200 i 250 evra respektivno što znači da su ograničeni na one sa baš dubljim džepom, čak i kada govorimo o gejmerima koji načelno daju velike pare za mehaničke tastature. Opet moram priznati da mi je u tom smislu mnogo bliži G915 model jer sa Lightspeed konekcijom dobijate identične performanse a rešavate se kablova po stolu, pogotovu ako ga uparite i sa bežičnim mišem. Moj izbor bi među tipovima tastera definitivno bili crveni linearni jer sam već video kako ukućani negoduju nakon dugotrajnog korišćenja clicky tastera.

Model Logitech G815
Tip Mehanička tastatura
Tasteri GL Clikcy
Povezivanje Lightspeed wireless, Bluetoot, USB
Dodatno 30 sati trajanje baterije, Makro tasteri, LightSync
Model Logitech G915
Tip Mehanička bežična tastatura
Tasteri GL Linear
Povezivanje USB
Dodatno USB Hub (1-port), Makro tasteri, LightSync

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.