Esports B92.net

Neverovatni Acend je šampion najvećeg Valorant turnira u Evropi

Možda i najveći autsajder VCT Valorant Masters turnira, Acend, je uspeo da napravi ogromno iznenađenje u velikom finalu savladavši favorizovanu ekipu Heretics sa 3-2.

Predrag Ciganović RUR
Podeli

Ekipa koja je sastavljena u januaru ove godine je za vrlo kratko vreme uspela da dokaže svoje kvalitete savladavši najbolje evropske Valorant ekipe, da bi na kraju bili krunisani titulom najvećeg turnira do sada održanog. Grupni deo takmičenja nisu započeli najsjajnije, pošto su poraženi od NIP-a u prvom kolu. Ipak, nakon toga su vezali dve pobede, zbog čega su završili na drugom mestu, što je bilo dovoljno za plasman u polufinale, gde ih je čekao odlični FPX.

Ne samo da su u finalu bili veliki autsajderi, već je to slučaj bio i u polufinalu, gde ih je iskusni ANGE1 sačekao sa svojom ekipom koja je bila u fantastičnoj formi. To se videlo i na prvoj mapi, koju je FPX uzeo sa 13-7, ali se Acend nije predao. Sjajnom igrom su izjednačili rezultat, da bi na trećoj mapi tek nakon produžetaka došli do pobede od 14-12.

U finalu ih je sačekala najbolje rangirana ekipa iz Evrope, Heretics, koja je kao i FPX povela u ovom okršaju. Zatim Acend ponovo izjednačuje, samo da bi Nukkye i Lowel još jednom vratili Hereticse u prednost. Tada je došao na red Icebox, koji je bio neizvestan do samog kraja, gde je Acend dokazao da nemaju problem da igraju produžetke, pa je rezultat ponovo bio izjednačen. Poslednja mapa je bio Ascent, gde se Heretics vrlo brzo našao u velikom problemu, pošto su bili u zaostatku od 11-3. Iako su dali sve od sebe da se vrate u meč, razlika je bila prevelika, zbog čega je Acend na kraju slavio sa 13-11.

Ovom pobedom ne samo da su postali jedna od najboljih ekipa u Evropi, već su uspeli i da se domognu velike novčane nagrade od $60,000. Valorant esport tek počinje da raste, zbog čega su do sada najbolje ekipe uglavnom bile popunjene bivšim CS:GO igračima, ali i to će uskoro promeniti, što nam je ova mlada ekipa i dokazala, naročito Mehmet “cNed” Ipek, koji je na kraju i nagrađen nagradom za najboljeg igrača na turniru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.