Esports B92.net

Zavirite u kreativni svet gejminga – Intervju sa našim 3D umetnikom Vladimirom Lepotićem

Ako volite igre, velike si šanse da ste nekada maštali da ostavite svoj lični pečat na ovu industriju, bilo to u gameplay ili vizuelnom smislu. Ako ste sa ovih prostora, možda će vam ovo delovati kao sizifovski podvig. Jedan naš 3D umetnik će vam putem ovog intervjua dati smernice bazirane na njegovom dugogodišnjem iskustvu, i pokušati da dokaže da vrednim radom i trudom možete doći do bilo kog cilja. Vladimir je od malih nogu bio zaljubljenik u najraznovrsnije igre, a ova ljubav se tokom njegovih studentskih godina transformisala u želju umetničke ekspresije. U ovom tekstu ćete dobiti uvid u njegovu karijeru, koja je tekla od skromnih početaka na Steam Workshop-u, gde je prezentovao svoje Meepo i Abaddon setove, do ambicioznih projekata i rada na modernim AAA igrama. O njegovom Abaddon setu smo već pričali u prošlosti, ali smo sada odlučili da zaronimo malo dublje u njegov rad.

Božidar Radovanović RUR
Podeli

RUR: Pozdrav Vladimire. Za početak nam reci nešto o sebi. Čime se baviš?

Vladimir: Zdravo svima, zovem se Vladimir Lepotić, iz Srbije sam, i radim kao Senior 3D Artist. Za ljude koji nisu upoznati sa ovim zanatom, 3D modelovanje je tehnika kojom se u određenom programu pravi digitalna predstava nekog objekta. To može biti bilo šta, stvarno ili izmišljeno, a nakon izrade se kasnije taj 3D model koristi za različite potrebe. Može da ima primenu u auto industriji, mašinstvu, arhitekturi, marketingu, filmu, industriji video igara itd. Ja sam se fokusirao na ovu poslednju, mada sam imao iskustva i u drugim granama.

Put koji me je doveo do ovoga čime se sada bavim je bio miks različitih interesovanja i traženje onog pravog, dok na kraju nisam pronašao nešto što će biti kreativno, fleksibilno i zanimljivo kao što je 3D svet. Ta potraga i kombinacija različitih znanja, koje sam usput stekao, mi je svakako od koristi. Naučio sam mnogo raznih veština koje primenjujem i dan danas, i “istrenirao oko”, kako bih u radu sagledao stvari iz više uglova.

RUR: Šta te je inspirisalo da počneš da se baviš 3D modelingom? Kako je izgledao početak tvoje karijere u ovoj industriji?

Vladimir: Završio sam studije na Arhitektonskom Fakultetu u Beogradu. Iako je moj prvi susret sa 3D-om bio još u srednjoj školi, kad sam se u slobodno vreme petljao sa raznim programima, na fakultetu sam imao prvu ozbiljniju upotrebu 3D modelovanja za potrebe prikazivanja zgrada i objekata.

Posle fakulteta sam jedno vreme radio kao grafički dizajner za Fnatic, jednu od većih esports organizacija. Tu mi se ukazala prilika da kreiram svoj prvi 3D model koji je ubačen u igru. U to vreme sam već bio upoznat sa modelovanjem, čak i sa samim postupkom izrade modela za Dota 2 heroje. Sa svojim tadašnjim kolegom i prijateljem Matejom Mahovićem sam započeo rad na setu za heroja. Pošto je tada Johan ”N0tail” Sundstain igrao za Fnatic, pala je odluka da se radi set za Meepo-a, jednog od njegovih omiljenih heroja. To je bila i odlična prilika da vidim kako funkcioniše Workshop scena, kao i gejming industrija u globalu, pogotovo jer je set na kraju i bio odobren za igru. Nakon toga sam se skroz pronašao u 3D-u i gejming industriji, tako da sam nastavio tim putem i počeo da gradim svoju karijeru u tom pravcu.

Ostatak intervjua pročitajte na sajtu RUR Esports

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.