Esports B92.net

Aleksandar ”Alexxo” Diklić: ”Jedva čekam meč protiv EG-ja!”

Danas smo razgovarali sa Aleksandrom ”Alexxo” Diklićem, domaćim Dota 2 profesionalcem koji trenutno igra za američku ekipu Wildcard Gaming. Alexxo nam je ispričao o njegovim počecima na profesionalnoj sceni, kao i njegovom iskustvu sa trenutnom DPC sezonom. Kasnije je dao komentar i na stanje esporta na našim prostorima. Uživajte!

Božidar Radovanović RUR
Podeli

RUR: Za početak nam reci nešto o sebi. Koliko dugo već igraš Dotu/Dotu 2?

Alexxo: Dotu igram već nekih 15 godina, sve je počelo sa Dotom 1 u lokalnoj igraonici. Tada sam imao svega 11-12 godina.

RUR: Kada si počeo da se takmičiš na profesionalnom nivou? Koja ti je bila prva ekipa?

Alexxo: U poslednjih nekoliko godina igrao sam na poluprofesionalnom nivou. Rekao bih da je upravo ova 2021, ta prva godina kada sam igrao protiv najboljih ekipa na svetu. Za prvu amatersku ekipu igrao sam još davne 2009. godine, u eri Dote 1. U pitanju je čuveni “BANS” – “TEAM BANS”. Prvi pravi profesionalni tim je upravo bio ovogodišnji “CreepWave”.

RUR: Posle CreepWave-a prešao si u NA region i tim Wildcard Gaming, bivši D2 Hustlers. Kakvo je tvoje sveukupno iskustvo sa DPC-jem?

Alexxo: DPC je nešto najbolje što se desilo za Dotu 2 u poslednjih 10 i više godina, pogotovo za nove igrače. Sam sistem je solidan, ali čekamo da Valve zasuče rukave i da se potrudi mnogo više, prostora za napredak ima na pretek.

RUR: Reci nam nešto o tvojoj trenutnoj ekipi i novoj organizaciji. Kako si postao deo D2 Hustlers/Wildcard Gaming-a? Da li si ciljano prešao u NA region ili je samo bila najbolja opcija u tom trenutku?

Alexxo: Dota “roster shuffle” je dosta haotičan i nikad se ne zna do poslednjeg dana ”ko će s kim”, a tako je bilo i u mom slučaju. Ciljano sam prešao u NA region, bilo je nekoliko ponuda ali ovo je bila najbolja moguća opcija.

Wildcard Gaming je novija NA organizacija. Neočekivano smo dobili njihovu ponudu na samom početku DPC-ja, i za kratko vreme smo se vrlo lako dogovorili i našli zajedničke interese. Ekipu čine tri NA igrača i nas dvojica “Evropljana”, od kojih sam jedan JA, a drugi je Belgijanac “Davai Lama” koji me je i pozvao u samu ekipu.

RUR: Kakva je dinamika i atmosfera u timu? Reci nam nešto o tvojim saigračima, da li si ih znao od ranije? Da li igraš iz Amerike ili iz Srbije? Ako igraš iz Amerike, da li su bolji EU ili NA pubs?

Alexxo: Atmosfera i dinamika u timu je odlična, ceo tim je organizovan i svi su spremni da rade i da daju 100%. Poznavao sam samo jednog igrača “Davai Lamu” iz tima, ostatak ekipe sam upoznao na prvom scrim meču.

Igram iz Srbije, već sam odigrao popriličan broj NA pub mečeva. NA pubovi su vrlo zanimljivi ali ne mogu da se porede po kvalitetu sa EU pubovima.

RUR: Tvoj support partner i kapiten ekipe ako se ne varam je Sammyboy, neko koga smo navikli da gledamo na carry poziciji. Da li on najviše priča ili si i ti dosta vokalan i uključen u shotcalling? Ko draftuje za ekipu?

Alexxo: Tako je, Sammyboy je kapiten i najviše je zadužen što se tiče pripreme mečeva i draftovanja, on ima poslednju reč. Rekao bih da je ceo tim u stvari dosta uključen u sam draft kao i pripremu mečeva. Svaki igrač ima svoje nove lude ideje, tako da na kraju uzimamo od svakog po malo i pravimo finalni “proizvod”.

RUR: Igrati u upper diviziji je velika stvar. Rezultat vam je trenutno 1:1, a pre neki dan ste ubedljivo savladali Arkosh Gaming. Kakvi su ti utisci do sada i kakva su ti očekivanja za ostatak sezone? Koji meč najviše iščekuješ?

Alexxo: Utisci su dosta pozitivni, kao tim imamo velika očekivanja. Imamo još dosta prostora za napredovanje tako da je sve na nama. Meč koji najviše iščekujem bi verovatno bio protiv najzvučnije ekipe EG-ja.

RUR: Sledeći protivnik vam je upravo EG. Kakva su tvoja očekivanja za ovaj meč? Da li si se iznenadio što su izgubili od BnY?

Alexxo: Nisam previse iznenađen njihovim porazom, EG je pretrpeo velike izmene za ovaj DPC i trenutna forma im nije na najvećem mogućem nivou, vidim velike šanse za nas!

RUR: Šta misliš o ”no Razes” Shadow Fiend build-u koji je Arteezy praktikovao u poslednjem meču?

Alexxo: Vreme će pokazati, dosta carry igrača upravo koristi isti šablon koji je u stvari i doneo pobede drugim timovima.

Alexxo-dota2-turnirFoto: Games.con

RUR: Bez da otkriješ previše, da li imate neku skrivenu strategiju ili heroja koga ste spremili? Ili smatraš da u ovom slučaju nema mnogo smisla čuvati strategije?

Alexxo: Trenutni patch je već dosta predvidiv. Nemamo neke neočekivane i lude strategije, ali imamo nekoliko heroja oko kojih volimo najviše da igramo i upravo nam oni daju najveću prednost.

RUR: Hajde da se vratimo na kontroverzu sa trenerima iz prošle sezone. Ako zanemarimo nedostatak komunikacije među ekipama, nepročitane e-mailove i ispade na twitter-u, da li smatraš da bi Dota 2 treneri ikada trebalo da budu prisutni i pomažu svom timu u toku mečeva?

Alexxo: Smatram da bi trebalo, najveći profesionalni sportovi koriste trenere, pomoćne trenere, analitičare i ostale stvari koji će upravo podići sam sport na najviši mogući nivo, tako da ne vidim čemu tolika polemika.

RUR: Koji igrač ti je bio najveći uzor na putu ka pro sceni? Sa kim bi najviše voleo da igraš?

Alexxo: Rekao bih da su mi uzori Puppey i N0tail. Upravo bih sa njima i najviše voleo da igram.

RUR: Kakvo je tvoje iskustvo sa igračima sa naših prostora u odnosu na igrače iz drugih regiona? Da li održavaš kontakt sa nekim igračima iz Srbije?

Alexxo: Nemam mnogo iskustva sa našim igračima, ali ono što imam svakako je pozitivno. Nekako me je moj Dota put uvek vodio ka timovima i igračima iz Evrope. Kontakt održavam jako slabo, uglavnom to bude javljanje i komunikacija u pub partijama.

RUR: U poslednjih nekoliko godina sve više igrača iz Srbije i Balkana uopšte se pojavilo na internacionalnoj sceni. Ipak, ima nas malo u poređenju sa drugim zemljama. Zašto? Šta misliš da treba da se uradi da bi se ovo promenilo?

Alexxo: Živimo u zemlji gde se tek u poslednjih nekoliko godina priča o profesionalnom esportu. Jedan od većih problema je što ne postoji dovoljan broj esports organizacija i turnira, kao ni sam sistem koji bi pružio podršku mladim igračima. Takođe je potrebna velika požrtvovanost i upornost samih igrača, ali i podrška porodice kako bi dostigli najviši nivo.

RUR: Da li u Srbiji može da se živi od esporta?

Alexxo: Jako teško, odnosno praktično nemoguće, osim ako niste igrač tier 1 ekipe ili poneke tier 2 ekipe. Potrebno je dodatno snalaženje i ostvarivanje prihoda putem drugih načina.

RUR: Hoćemo li te videti na narednim IRL kvalifikacijama za IeSF?

Alexxo: Naravno, poslednjih 13 godina se trudim da budem prisutan i odazovem se na svaki Dota turnir u našoj zemlji i regionu.

RUR: Kako ti se dopada meta? Kog heroja trenutno najviše voliš da igraš?

Alexxo: Ne mogu da kažem da sam previše oduševljen trenutnom “metom”, poprilično je zastarela i dosadna. Jedva čekam novi patch! Od heroja trenutno su mi omiljeni Weaver, Snapfire i Rubick.

RUR: Kada bi imao mogućnost da neku mehaniku iz igri promeniš, izbaciš ili vratiš, šta bi uradio?

Alexxo: Nisam siguran za mehaniku, ali bih svakako možda vratio side shop-ove ili dodao neke veće novine na samu mapu.

RUR: Da li imaš neke želje za novog heroja?

Alexxo: Mislim da Valve radi dobar posao kada je reč o novim herojima. Većina novih heroja su dosta mobilni i mogu da se igraju na više pozicija, i to je nešto sto bi svakako želeo da ima i naredni heroj.

RUR: Hvala ti na odličnom intervjuu! RUR ekipa ti želi mnogo sreće u tvom sutrašnjem meču protiv EG-ja i ostatku sezone!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.