Esports B92.net

PGL Major: Vitality, Virtus Pro i NIP osigurali plasman u četvrtfinale

Juče se odigrao poslednji dan druge faze CS:GO Majora, nakon koje smo se oprostili još od tri ekipe, dok su Vitality, Virtus Pro i Ninjas in Pyjamas uspeli da zauzmu poslednja tri preostala mesta u četvrtfinalu!

Predrag Ciganović RUR
Podeli
Foto: PGL
Foto: PGL

Sva tri meča su donela neverovatnu zabavu, pošto smo u sva tri navrata gledali po pune tri mape. Prvi su na servere izašli Vitality i Entropiq, jedan od favorita za osvajanje turnira i ekipa koja je iznenadila mnoge samim plasmanom na Major, a kamoli što su dogurali ovako daleko. Iako bi neki rekli da je ovo trebalo da bude laka pobeda za francusku ekipu, Entropiq je bio tako blizu velikom iznenađenja.

Na prvoj mapi su imali prednost od 14-10, a onda je usledio neverovatan potez Apex-a, koji je pobedio u situaciji 1v3, kako bi zadržao svoju ekipu u meču. Nakon toga su vezali 5 uzastopnih rundi, što je bilo dovoljno da otmu pobedu ruskoj ekipi, koja je verovatno pomislila da je završila posao. To ih nije mnogo poremetilo, jer su na drugoj mapi uspeli da završe ono što nisu malopre, te je rezultat bio 1-1. Tada su verovatno tek shvatili da su u tom trenutku mogli već da slave prolaz u četvrtfinale.

Ipak, kako to obično biva, iskustvo je prelomilo kada je bilo najvažnije, ili jednostavno neverovatni Zywoo, koji po ko zna koji put nosi svoju ekipu na leđima. Samim tim je Vitality uspeo da se vrati sa 0-2 i da se plasira u četvrtfinale, gde će se sastati sa Na’Vi-em.

Pitali smo se da li može da budu uzbudljive od toga. Odgovor je bio jasan. Može! Već na Infernu smo dobili užasno neizvesnu završnicu, pošto je malo falilo da FaZe Clan ne iskoristi četiri meč poena. Virtus Pro je dao sve od sebe da se vrati u meč, ali je neverovatno Broky uspeo da napravi razliku, kako bi njegova ekipa slavila sa 16-13.

Zatim je usledio Anceint na kojem je FaZe trebao da privede ovaj okršaj kraju, pošto su poveli sa 13-8, ali je onda usledio čuveni ”Faze Choke”. VP osvaja 8 od poslednjih 9 rundi i tako uspeva da se vrati u ovaj meč i ostane na turniru.

Videlo se da je ovaj poraz ostavio uticaj na igru Karriganove ekipe, ali se oni i pored toga nisu dali. Bilo je zabavno do 11-11, ali je onda ruska ekipa napravila važnu seriju od 5 uzastopnih rundi, što je značilo da ćemo morati da se oprostimo od Faze-a, koji je dao sve od sebe da se vrati na sam vrh.

Na samom kraju smo dobili priliku da gledamo sličan okršaj kao i prvi. Jedna vrlo mlada ekipa koja je već nadmašila sva očekivanja i jedna ekipa koja je svoje mesto u četvrtfinalu već trebala da osigura. Kao i već pomenutom duelu, imali smo priliku da vidimo kako je Copenhagen Flames došao nadomak velikog iznenađenje, samo da bi se Device i momci izvukli u poslednjem trenutku.

Vatrice su dobile prvu mapu, vodile na drugoj, ali je onda usledio veliki preokret. NIP je nadoknadio zaostatak od 11-5, a najzaslužniji za to je bio kapiten ekipe, Hampus, koji je uspeo da zabeleži i 31 frag. Odlučujuća mapa bio je Ancient, a ovoga puta je NIP imao prednost od 14-8, samo da bi CHF osigurao produžetke. Nažalost po njih, nisu imali više snage, pa je NIP konačno priveo meč kraju i tako uspeo da obezbedi plasman u četvrtfinale, gde će se sastati sa G2-om.

Osam ekipe ja preostalo! Ko je po vama glavni favorit za osvajanje? Skočite na naš Instagram, gde možete glasati za vaše favorite!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.