Esports B92.net

Astralis savladao Team Liquid u finalu ESC-a

Sinoć smo imali priliku da odgledamo veliko finale osme sezone ESC-a, u kojem je Astralis uspeo da nadigra Team Liquid rezultatom 2-1, iako je severnoamerička ekipa povela u ovom okršaju. U devetom duelu dve najbolje CS:GO ekipe 2019. godine, Astralis je još jednom dokazao zašto su najbolja petorka svih vremena.

Predrag Ciganović RUR
Podeli

Izvor: RUR Esports

Prva na redu bila je jedna od najomraženijih mapa na profesionalnom nivou – Vertigo. To je bio izbor američke ekipe, koja je fantastično startovala osvojivši 11 rundi u prvom poluvremenu. Mislili smo da neće imati previše problema da ovu mapu privedu kraju, ali Danci su u drugom delu spremili podjednako dobru odbranu, pa je po završetku prvih 30 rundi rezultat bio izjednačen. Za razliku od regularnog toka, u prodžecima Team Liquid je znao kako da odigra dobru ofanzivu sa T strane, a sjajni Kit ”Naf-fly” Marković, predvodio je svoju ekipu do pobede od 19-15.

Sledeći na redu bio je Nuke, mapa na kojoj je Astralis poznat kao ekipa koja nikada ne gubi. Iako je sam start bio veoma uzbudljiv, a ni jedna ekipa nije uspela da veže nekoliko rundi zaredom, Liquid je imao prednost od 8-7 na kraju prvom dela. Ipak, za CT stranu na Nuku, to često ne bude dovoljno, pa je takav slučaj bio i ovoga puta. Naf je ponovo bio najbolji u svojoj ekipi, ali 3 runde na startu drugog dela su bile sve što su oni uradili na ovoj mapi, te je Astralis besprekoronom serijom došao do pobede od 16-11.

Za sam kraj preostala je Dast dvojka. Za razliku od prethodne dve mape, na kojima je Liquid imao bolji start, ovoga puta je Astralis igrao bez greške. Počeli su na T strani i svaki njihov napad izgledao perfketno, dok Amerikanci nikako nisu uspevali da uspostave stabilnu ekonomiju, kako bi mogli da se vrate u meč. Prednost od 12-3 bila je prevelika, a Team Liquid nije imao dovoljno snage da se povrati u meč. Na kraju, mapa je završena rezultatom 16-8 za Dance, koji su osvojili 5 veliki trofej u 2019. godini.

Pored velike novčane nagrade od $225,000, Astralis je ovom pobedom još jednom utvrdio svoj status u ovoj igri. Pored toga, Nikolai ”device” Reedtz je nastavio da postavlja rekorde kada su u ptianju MVP nagrade, osvojiši svoju 15-u, što je za 5 više od sledećih konkurenata, KennyS-a i GeT_RiGhTa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.