Nove nagrade kampanji protiv nasilja nad novinarima

Na prestižnom evropskom festivalu kreativnosti Eurobest u Helsinkiju, agencija Saatchi&Saatchi Beograd osvojila je dve nagrade za kampanju ’’Hronike pretnji’’ realizovanoj u saradnji sa Komisijom za istraživanje ubistava novinara i OEBS-om (Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju).

Podeli

Kampanja je nagrađena srebrom u okviru kategorije Use of Print in a Media Campaign, dok je bronzano priznanje dodeljeno za Public Awareness.

Do sada su ''Hronike pretnji'' osvojile Bronzanog lava na najvećem svetskom festivalu kreativnosti u Kanu, kao i Silver Drum nagradu na regionalnom festivalu u Portorožu.

Međunarodni projekat ''Hronike pretnji'' iniciran je sa ciljem podsticanja javne debate i definisanja metoda efikasne zaštite novinara koji su gotovo svakodnevno izloženi različitim vidovima diskriminacije, agresije i nasilja.

U svrhu kampanje, jedna od 100 autentičnih pretnji novinarima odabrana je i postala javna tako što je anonimno pismo objavljeno u 70.000 primeraka u dnevnim listovima Blic, Politika i Danas. U isto vreme, video poruka povezana sa pretnjama upućenim istraživačkim novinarima postavljena je na vebsajtove. Pretnje ubačene u novine i postavljene na internet, imale su za cilj da stave čitaoca u poziciju novinara koji svakodnevno primaju pretnje. Pored skretanja pažnje na problem nasilja nad novinarima, ova kampanja je trebalo da podstakne debatu o ovom pitanju i pruži okvir za definisanje metoda njihove efikasne zaštite.

„Veliki uspeh ove kampanje i na globalnom nivou govori o potrebi da na sve moguće načine svi zajedno radimo na povećanju bezbednosti medijskih radnika, na smanjivanju nekažnjivosti kada je reč o nasilju nad novinarima i na rešavanju svih nerešenih slučajeva nasilja i ubistava novinara", rekao je ovim povodom Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i glavni i odgovorni urednik informativnog programa B92.

strana 1 od 3 idi na stranu