Saatchi & Saatchi Beograd osvojio "Bronzanog lava"

Na najvećem svetskom festivalu kreativnosti Cannes Lions, agencija Saatchi & Saatchi nagrađena je ''Bronzanim lavom'' za kampanju “Hronike pretnji” realizovanoj u saradnji sa Komisijom za istraživanje ubistava novinara i OEBS-om (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju)

Podeli

''Ovo je veliki uspeh za Saatchi & Saatchi Beograd. Osvojiti Kanskog lava u najvećoj svetskoj konkurenciji je pravi podvig i graniči se sa nemogućim. Ali filozofija naše agencije da „ništa nije nemoguće“ sada je potvrđena na najlepši način. Na projektu su radili vrhunski kreativci i još jednom pokazali zašto su među najboljima u svetu”, izjavio je ovim povodom Veljko Golubović, Executive Creative Director agencije Saatchi & Saatchi.

Komisija za istraživanje ubistava novinara i Kancelarija za slobodu medija (OEBS) inicirali su međunarodni projekat ''Hronike pretnji'' u cilju podsticanja javne debate i definisanja metoda efikasne zaštite novinara koji su gotovo svakodnevno izloženi različitim vidovima diskriminacije, agresije i nasilja. Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, izjavio je povodom ove vredne nagrade: „Komisija za istraživanje ubistava novinara koju je na inicijativu novinara formirala Vlada Republike Srbije, pored rada na utvrđivanju ko je naredio i izvršio ubistva novinara u Srbiji, želela je i da podigne svest o tome da je apsolutno nedopustivo nasilje nad novinarima i da je eliminisanje principa nekažnjivosti ubica i nalogodavaca, prvi korak ka zaštiti slobode govora, slobode novinara i medija. Srećni smo što su rezultati koji su postignuti podizanjem prve optužnice za ubistvo Slavka Ćuruvije opravdali ideju formiranja Komisije, kao i zbog toga što je nagrada “Bronzani lav” pokazala punu posvećenost i kreativnost u tretiranju ove teme i kada je reč o medijskoj prezentaciji ovog važnog globalnog pitanja”.

Dunja Mijatovic, predstavnica OEBS-a za slobodu medija, izjavila je povodom ovog prestižnog priznanja: Ovo je predivna vijest i veliko priznanje za rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i inventivni pristup rješavanja ovog problema. Najveća nagrada će biti konačno rješenje svih ubistava i privođenje pravdi njihovih počinilaca i naređivalaca. Ova komisija je jedan od najboljih primjera suradnje vlade, novinara i državnih službi u regiji OEBS-a. Ponosna sam što je moja kancelarija bila dio tih napora. Svakako ćemo nastaviti podržavati rad komisije i isto tako koristiti uspjeh kampanje kao primjer za druge zemlje članice OEBS-a koje se bore sa problemima nekažnjavanja nasilja nad novinarima”.

U svrhu kampanje, jedna od 100 autentičnih pretnji novinarima odabrana je i postala javna tako što je anonimno pismo objavljeno u 70.000 primeraka u dnevnim listovima Blic, Politika i Danas. U isto vreme, video poruka povezana sa pretnjama upućenim istraživačkim novinarima postavljena je na vebsajtove. Pretnje ubačene u novine i postavljene na internet imale su za cilj da stave čitaoca u poziciju novinara koji svakodnevno primaju pretnje.

Projekat ’’Hronike pretnji’’ ocenjen je kao jedan od najuspešnijih u kategoriji kreativnog korišćenja medija (Creative Use of Media). Manifestacija Cannes Lions tradicionalno okuplja vodeće svetske marketinške stručnjake i predstavlja sveobuhvatan uvid u svet komunikacija i medija. Ovom nagradom, Saatchi & Saatchi Beograd nastavlja višegodišnji niz uspeha na internacionalnoj sceni, među koje spadaju nagrade New York Festival, Clio, Eurobest, Cresta, Epica, Cristal, Golden Drum, Ad Stars i druge.

strana 1 od 3 idi na stranu