Veljko Golubović: BalCannes je pravo mesto da se razmene iskustva

„Zajedno pravimo hrabre izbore, donosimo hrabre odluke i stvaramo hrabre ideje“, to je odnos prema poslu kojeg neguje FCB Afirma. Kako se to odražava na njihovo poslovanje i koliko im je u tom kontekstu važan BalCannes ispričao je Veljko Golubović, regionalni kreativni direktor.

Podeli

Izvor: Balcannes.com

Sami za sebe kažete da niste najmnogoljudnija agencija u Srbiji, ali da ste svakako najšarenija ekipa profesionalaca. Uz to i sam logo agencije vam je u skladu s duginim bojama. Šta podrazumevate pod tim „najšareniji“?

FCB mreža ima globalnu filozofiju koja glasi „Brave Together“ i odnosi se na zajednički pristup svemu što radimo bez obzira ko smo, odakle dolazimo ili s koje strane posla se nalazimo. Šarenilo je samo metafora za spoj različitosti koji donosi harmoniju spektra. U praksi to znači da imamo i početnike i začetnike modernog advertajzinga kod nas, da dajemo prednost posmatranju stvari iz različitih uglova, da volimo da čujemo drugačija mišljenja, da negujemo multikulturalnost koju kao regionalna mreža imamo i da nam je svaki čovek bitan i da nikad nije sam u onome što radi. Zajedno pravimo hrabre izbore, donosimo hrabre odluke i stvaramo hrabre ideje.

Da sami možete odabrati boju BalCanneskog lava koja bi to bila?

Verovatno crna. Možda zato što je kontradiktorna u svojoj suštini, što može predstavljati i sve i ništa. U isto vreme je i apstraktna i intenzivna, kao neki „ulazak u prazninu“ iza kojeg vas čekaju ogromna prostranstva. Čini mi se da bi Crni lav nekako više privlačio pažnju od zlatnog ili belog ili šarenog i da bi se na polici odmah izdvojio. Ali to su već neke moje preferencije i ukusi. Kanski festival je nekada imao jednog Crnog lava, ako se dobro sećam.

U poslednje dve godine na BalCannes ste prijavili dve kampanje za banke. Na koje ste još radove posebno ponosni?

Ne znam da li je reč „ponos“ baš prava, možda bi pre trebalo reći čime smo zadovoljni. A takvih radova ima dosta od Grand kafe, Nivea projekata, Jelen piva, BKT Banke pa do Eucerin projekta „Pregled za sve“ i „Bitke za znanje“. Svi ti radovi, pored kreativnosti, imali su i ono najvažnije a to je efektivnost. I to je, u stvari, ono na šta možemo biti ponosni. Taj deo projekta, koji se najteže ostvaruje i koji je jedino merilo stvari u našem poslu, a to je rezultat. Sve naše kampanje uvek su imale izuzetan rezultat. Po tome se FCB Afirma i FCB mreža prilično izdvajaju od konkurencije.

Sa kancelarijama u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Albaniji prava ste regionalna agencija. Kako te kancelarije međusobno sarađuju?

Imamo fantastičnu saradnju i još bolje međuljudske odnose, što je velika retkost danas. I to nije neko pitanje nacionalnosti ili religije, već je jedno obično pitanje biznisa – šta je čije, ko je nadležan i kome ide profit. I tu počinju nesuglasice, a potom i sve ostalo. Za razliku od drugih, mi se često viđamo i sarađujemo ili pomažemo kad treba. To je jedna velika zajednička priča, kakva i treba da bude.

S obzirom na kancelarije širom regiona, da li ove godine na BalCannesu od vas možemo očekivati neku kampanju u konkurenciji za „Najbolji regionalni projekat“ nagradu koja se dodeljuje najboljem regionalnom projektu unutar TOP25, a koji je realiziran na najmanje tri regionalna tržišta?

Regionalni projekti u najvećoj meri zavise od regionalnih klijenata. Ako s njihove strane postoji takav brif, naravno da ćemo to i raditi. Ali sve dok se to ne desi, teško je očekivati da bi proaktivnost agencijske mreže uspela da ubedi klijenta da se na našu inicijativu odluči za projekat tog obima.

U kontekstu novih klijenata i vašeg nastupa na regionalnom tržištu, koliko vam je važan BalCannes?

Veoma je važan, moglo bi se reći važniji od svega drugog. Mislim da je to pravo mesto gde se možemo najbolje predstaviti regiji, upoznati nove partnere i uopšte razmeniti iskustva. U ovom trenutku, ne postoji bolji način za agencije sa regionalnim mrežama da izađu iz lokalnog okvira i dođu u priliku da podignu svoj rad na viši nivo saradnje. Pozicija definiše perspektivu, a sa balkanskih vrhova se mnogo bolji pogled pruža pa zašto onda ne bismo uživali u tom pogledu.

S kojim projektima je agencija FCB Afirma ušla u TOP25 na prošlogodišnjem BalCannesu pogledajte ovdje: www.balcannes.com/top-25/, a više o agenciji saznajte na: www.balcannes.com/agency/fcb-afirma/.

strana 1 od 3 idi na stranu