Slavimir Stojanović dobitnik UEPS nagrade za životno delo

Na sinoćnoj svečanosti u hotelu Radisson Blu u prisustvu velikog broja profesionalaca iz oblasti tržišnog komunciranja, uručeno je tradicionalno priznanje Udruženja za tržišne komunikacije - Nagrada za životno delo koje se dodeljuje za ukupan stvaralački opus i doprinos unapređenju struke.

Podeli
Foto: UEPS
Foto: UEPS

Na predlog UEPS-ovog Kluba laureata sačinjenog od svih dobitnika ove prestižne nagrade, dobitnik priznanja za životno delo je Slavimir Stojanović, poznati dizajner, od onih koji “sa malo poteza kažu mnogo” i čija su dela “vrhunske poruke bez reči", kako je navedeno u obrazloženju.

U UEPS-ovom obrazloženju, između ostalog, piše:

“UEPS dodeljuje Nagradu za životno delo Slavimiru Stojanoviću za njegov švedski minimalizam, njegovu balkansku senzibilnost, za univerzalnost vizuelnog jezika, bogatstvo poruke siromašnih, jednostavnih slika, njegovu montipajtonovsku duhovitost, njegov duškoradovićevski pogled na svakodnevno. Multitalentovanom umetniku koji, u vremenu u kome su mnoga oglasna rešenja ustvari poruke bez reči, kreira vrhunske poruke – bez reči. Sa malo poteza – kaže mnogo”

Pored nagrade za životno delo, na svečanosti su uručena priznanja Young Lions Srbija u kategoriji Print koja su pripala kreativnom tandemu Katarina Zaharijev i Milica Radović iz agencije Leo Burnett.

Foto: UEPS
Foto: UEPS

Nagradu za životno delo uručio je Vladimir Čeh, a priznanja Young Lions Srbija – Veran Matić. U ime žirija Veljko Golubović, regionalni kreativni direktor FCB Afirma osvrnuo se na prispele i ocenjivane radove, obrazloživši odluku žirija u vezi nagrađenog rada.

Dobitnice priznanja Young Lions Srbija zahvalile su na mogućnosti da na ovakav način iskažu svoje kreativne potencijale, a novi UEPS-ov laureat Slavimir Stojanović u svom obraćanju kroz retrospektivu svojih profesionalnih aktivnosti, spomenuo je mnoga imena i ličnosti koje su uticale na njegov stvaralački rad.

U prepunoj sali hotela Radisson Blu u atmosferi koja je odisala dobrom energijom, struka je na najlepši način podržala one koji tek počinju i odala priznanje stvaraocu u zenitu karijere.

Biografija novog UEPS-ovog laureata

Slavimir Stojanović, grafički dizajner rođen 1969. u Beogradu.

Posle završene srednje dizajnerske škole u Beogradu studirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Vizuelne Komunikacije kao i na HDK (Visokoj školi za dizajn) u Geteborgu, u Švedskoj, u klasi profesora HC Eriksona.

Profesionalnim radom počeo je da se bavi već sa 16 godina. Radio je u agencijama Saatchi & Saatchi, Kompas Design, Arih Advertising, Communis DDB kao i u sopstvenom studiju Futro Design.

Radio je na komercijalnim projektima za mnoge domaće i inostrane klijente, uključujući: Sony, Michelin, Mercedes-Benz, Coca-Cola, Allied Domecque, Abanka, Zavarovalnica Triglav, Ljubljanski Kinematografi, Studio Moderna, Delo Revije, Lisca, Gorenje, Europlakat, DrogaKolinska, MPC Holding, Entrix, Kozmo, Voda Vrnjci, Polimark, Idea, Atlantik Grupa, Knjaz Miloš, Plazma, Aqua Viva, Kabinet...

Takođe, napravio je veliki broj projekata za kulturne institucije, kao što su: Jugoslovensko dramsko pozorište, New Moment magazin, Muzej primenjene umetnosti, Muzej savremene umetnosti, Moderna galerija Ljubljana, Kulturni centar Beograda, Zvezdrara teatar i mnogi drugi.

Radovi Slavimira Stojanovića osvojili su više od 300 svetskih nagrada i priznanja, uključujući: Epica, Cresta, Eurobest, Clio, Cannes Advertising Festival, London Advertising Festival Award, New York Advertising Festival Award, Portorose Golden Drum, Montreux Gold, Art Directors Club Annual Award, Type Directors Club Annual Award, Communication Arts Award, European Design Excellence Award, Global Award, Zgraf i mnoge druge.

Dobitnik je nagrade Brumen Grand Prix za najbolji grafički dizajn u Sloveniji.

Dobitnik je velike nagrade Grifon za najbolji dizajn u Srbiji i Crnoj Gori.

Njegovi radovi su u kolekcijama Centra Pompidu u Parizu, Muzeju umetnosti i reklame u Hamburgu, Muzeju Plakata u Varšavi, Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu.

O njegovom kreativnom opusu pisali su brojni svetski i domaći časopisi, uključujući: Graphis, Communication Arts, Print, Creative Review, Novum, Computer Arts, Web Design, CMYK, M-Real, MM, Inside, Kvadart, Before After, Vizkultura, Supervizuelna...

  • Uvršten je u knjigu Contemporary Graphic Design u izdanju Tachena.
  • Uvršten je u knjigu New Masters Of Poster Design u izdanju Rockport Publishers iz USA.
  • Njegov studio Futro Design uvršten je u izbor 100 najboljih dizajn studija u svetu.
  • Učestvovao je na preko 20 samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
  • Kao autor izlaže pod pseudomimom Slavimir Futro.
  • Kreator je Futro lifestyle brenda, kao i serije slikovnica za decu Avanture Singi Lumbe.
  • Redovno drži predavanja i radionice na međunarodnim festivalima i konferencijama.
  • Radio je kao gostujući profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Singidunum, kao i na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu.

strana 1 od 3 idi na stranu