Veljko Golubović: Čovek koji je osvojio kanskog lava

Evo još jedne priče o kanskom lavu koji je stigao u Adriatic regiju. Prošle godine ga je osvojila agencija Saatchi&Saatchi Beograd za rad Hronika prijetnji

Podeli

Izvor: Ekrem Dupanović, Media Marketing

Veljko Golubović je izvršni kreativni direktor agencije Saatchi&Saatchi Beograd i najbolji sagovornik o tome kako je Saatchi Beograd u Kanu prošle godine osvojio bronzanog lava, zašto niko nije bio prisutan na dodeli nagrada i može li se agenciji posrećiti da ove godine osvoji nagradu u jednoj od najtežih kategorija.

Saatchi&Saatchi Beograd je prošle godine osvojio bronzanog lava u Kanu za kampanju Hronike pretnji koju ste radili za Komisiju za istraživanje ubistava novinara i OEBS-om Vi za i B92 već nekoliko godina radite kampanje koje listom osvajaju nacionalne, regionalne i međunarodne nagrade. Jedna nagrada se može nazvati srećom, ali ovoliko nagrada…

Srećom se jedino može nazvati što smo imali takvog klijenta, koji je imao potpuno poverenje u naše ideje i poštovao ono što radimo. Za četiri godine, od kada je agencija počela sa radom, Saatchi Beograd je osvojio oko 140 priznanja, većinom internacionalnih. Pola od toga, pripalo je kampanjama koje smo radili za Fond B92. Ali sa Fondom B92 još uvek nismo osvojili Lava u Kanu, bili smo tri puta finalisti. Prošlogodišnji Lav osvojen je u saradnji sa Komisijom za istraživanje ubistava novinara i OEBS-om.

Kada ste slali kampanju Hronika pretnji u Kan da li ste bili sigurni u pobedu ili je to bio samo pokušaj?

Neki su bili sigurni, neki su bili neverne Tome. Pre nego što smo poslali rad u Kan, pitao sam sumnjičave kolege, da li uopšte žele da se potpišu ispod rada za koji ne veruju da može osvojiti nagradu na festivalu. Danas imaju Lava u svom portfoliju.

Dva pitanja se ovde nameću gotovo kao neizbežna. Prvo je – kako ste se osećali kada vam je stigao poziv da dođete prvim avionom u Kan i preuzmete nagradu?

Poziv nikada nije stigao, jednostavno takav je protokol. Samo za glavne nagrade dobijate obaveštenje. Na binu se izlazi za zlato i Grand Prix i za posebne nagrade kao što suTitanijumski ili Crni Lav. Saatchi je do sada osvojio osam Lavova, šest srebrnih i dva bronzana Lava, a da ste dobili te nagrade saznate tek prilikom dodele. Kako niko od nas nikada nije bio na kanskom festivalu, prošle godine me je direktno sa dodele o Lavu obavestila Li Šarok, Director of Global Creative PR, Saatchi & Saatchi Worldwide.

OK, ali kako ste se osećali kada vas je Li obavestila da ste osvojili bronzanog lava? Kanski lav je lav ma koje boje bio.

Osećanja su bila pomešana. Neka vrsta euforije što smo osvojili tako veliku nagradu, a opet, i osećaj smirenosti, što smo uspeli da stignemo do cilja za koji smo se tako dugo i naporno spremali. U jednom malom trenutku, sve je postalo nebitno a, istovremeno, dobilo pun smisao. Tako nekako, nisam siguran da je moguće verno opisati toliko intenzivan doživljaj.

Da li ste ove godine poslali nešto u Kan, a ako ne, maštate li o tome da vam se sreća u Kanu nekad ponovo može osmehnuti?

Poslali smo, imamo rad u najtežoj, Creative Effectiveness kategoriji. Pravo na učešće u toj kategoriji imaju samo kampanje koje su već osvojile Lava ili bile u finalu. Ali pored kreativnosti koju ste već dokazali, sada morate imati i jake rezultate kampanje. U ovoj kategoriji smo pre dve godine bili finalisti sa kampanjom Bitka za bebe, ali je Grey Londondobio Crnog Lava za BHF – Vinnie kampanju.

A za maštanje je kasno. Sad je samo pitanje da li ćemo ove ili one godine osvojiti nagradu. Mnogo je teže pitanje: ima li svrhe to raditi u Srbiji, gde je prvi u selu uvek ispred najboljeg u svetu?…

strana 1 od 3 idi na stranu