Vesti -

Zelenski "proziva" Evropu zbog podeljenosti: "To više liči na ustupak Rusiji"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Evropu da ostane ujedinjena u osudi rata koji Moskva vodi protiv njegove zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Peter Foley
EPA-EFE/Peter Foley

Takođe je pozvao Evropu i da uvede stroga ograničenja na cenu ruske nafte.

"Nema podele, nema raskola među Evropljanima i to moramo da sačuvamo. Ovo je naša misija broj jedan ove godine", rekao je Zelenski u obraćanju putem video veze učesnicima konferencije u Litvaniji, prenosi Rojters.

On je izjavio da Moskva ne vodi samo rat protiv Ukrajine već i protiv cele EU i da je jedinstvo efikasan način u suprotstavljanju agresiji.

"Evropa pomaže sebi. Ne pomaže ovo Ukrajini da se suprotstavi Rusiji, ovo pomaže Evropi da se suprotstavi ruskoj agresiji“, naglasio je Zelenski.

Veći deo Ukrajine ostao je bez grejanja i struje nakon, kako ocenjuje Rojters, najrazornijih ruskih vazdušnih udara na njenu energetsku mrežu od početka rata, a stanovnici Kijeva su upozoreni da se pripreme za nove napade i da spreme zalihe vode, hrane i toplog odeće.

Vlade članica Evropske unije nisu postigle saglasnost oko pitanja na koji nivo da ograniče cene ruske nafte, kako bi se smanjila sposobnost Moskve da finansira rat, a Zelenski je pozvao lidere EU da dogovor bude najniži predlog od 30 dolara po barelu, navodi britanska agencija.

"Smanjenje cena je veoma važno. Čuli smo da su predlozi da se postavi granica po barelu na 60 ili 70 dolara. To više liči na ustupak Rusiji“, rekao je Zelenski.

On je dodao da je "veoma zahvalan baltičkim i poljskim kolegama na njihovim predlozima", koji su po njegovom mišljenju, "sasvim razumni" i koji granicu postavljaju na cenu od 30 dolara po barelu.

"To je mnogo bolja ideja“, naglasio je ukrajinski predsednik.

Države EU u sredu nisu uspele da postignu dogovor o graničnoj ceni ruske nafte koja stiže morskim putem, jer je predlog Grupe sedam (G7) za ograničenje na 65-70 dolara po barelu nekima bio previsok, a drugima prenizak, prenosi Rojters.

Poljska želi da se gornja granica postavi na 30 dolara, s obrazloženjem da bi sa ruskim proizvodnim troškovima koje neki procenjuju na 20 dolara po barelu, predlog G7 omogućio Moskvi previše profita, a Litvanija i Estonija podržale su ovaj poljski predlog, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.