Vesti -

Zapad doneo konačnu odluku: "Limit za gospodina Putina"

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja na svetu (G7) i Australija dogovorile su se da usvoje gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE SERGEY GUNEEV SPUTNIK KREMLIN POOL
EPA-EFE SERGEY GUNEEV SPUTNIK KREMLIN POOL

Do odluke je došlo ubrzo nakon što je Evropska unija postigla jednoglasni sporazum o istoj ceni ruske nafte, javio je AP.

Evropska unija je u petak formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je Češka koja predsedava EU, preneo je Rojters.

"Ambasadori su upravo postigli dogovor o ograničenju cene ruske nafte koja se transportuje morskim putem", navela je Češka.

Sledi pisana procedura, a odluka će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom listu, saopštila je Češka.

Oglasila se i Amerika

Bela kuća je pozdravila vesti da je Evropska unija "nastupila zajednički" po pitanju ograničenja cene na rusku morsku naftu na 60 dolara po barelu i dodala da će to uticati na limitiranje ruskih prihoda.

"I dalje verujemo da će ograničenje cene pomoći da se limitira sposobnost gospodina Putina da profitira od nafte, što će mu otežati finansiranje njegove ratne mašinerije kojom se ubijaju nevini Ukrajinci", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, preneo je Rojters.

Ranije je Evropska unija odlučila da ograniči cenu na 60 dolara po barelu, nakon što je Poljska pristala da odblokira dogovor koji je bio stopiran pre četiri dana.

Mehanizam ograničenja cena stupiće na snagu 5. decembra.

"Zaštitiće potrošače"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da će ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara po barelu zaštititi potrošače da ne dođe do poremećaja u snabdevanju.

"Ograničenje cene će podstaći protok ruske nafte na globalna tržišta, a pritom će štititi potrošače i kompanije da ne dođe do globalnog poremećaja u snabdevanju", rekla je Jelen, preneo je TASS.

Prema njenom mišljenju, ograničenje cene nafte će posebno koristiti zemljama sa niskim i srednjim prihodima, koje su "već osetile teret zbog povišenih cena energenata i hrane".

Osim toga, dodala je, ograničenje će tim zemljama "omogućiti da se cenkaju za veće popuste na rusku naftu", kao i da imaju koristi od veće stabilnosti na globalnim energetskim tržištima.

Jelen je ponovila da veruje da će ovaj potez uskratiti Rusiji prihod za ratovanje u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.