Vesti -

Zaobišli sankcije? Izvršili prvu uvoznu narudžbinu koristeći kriprovalute

Iran je prvi put izvršio ove nedelje zvaničnu narudžbinu za uvoz robe koristeći kriptovalute, izvestila je juče poludržavna agencija Tasnim.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, monsit
Ilustracija: Depositphotos, monsit

To je potez kojim bi Islamska Republika mogla da zaobiđe sankcije SAD koje su urušile tamošnju ekonomiju.

Narudžbina, vredna 10 miliona dolara, prvi je korak koji će omogućiti Iranu trgovanje putem plaćanja u digitalnoj imovini, zaobilazeći globalni finansijski sistem u kojem dominira dolar, i omogućiti da trguje s drugim zemljama koje su na sličan način ograničene američkim sankcijama, kao što je Rusija, prenosi Rojters.

Iranska agencija nije precizirala koja je kriptovaluta korišćena u transakciji.

"Do kraja septembra, upotreba kriptovaluta i pametnih ugovora biće široko korišćena u spoljnoj trgovini sa ciljnim zemljama“, napisao je jedan zvaničnik iranskog Ministarstva industrije, rudarstva i trgovine na Tviteru.

Sjedinjene Države primenjuju gotovo potpuni ekonomski embargo prema Iranu, koji uključuje zabranu svakog uvoza i saradnje s tom zemljom - počev od njenog naftnog, preko bankarskog do transportnog sektora.

Iran je jedna od najvećih ekonomija koja tek prihvata tehnologiju kriptovaluta, rođenu 2008. kao sredstvo plaćanja s ciljem da se smanji državna kontrola nad finansijama i ekonomijama.

Jedna prošlogodišnja studija je pokazala da se 4,5 posto celokupnog globalnog rudarenja bitkoina odvija u Iranu, što je delom rezultat jeftine električne energije u zemlji.

Evropska unija je u ponedeljak saopštila da je iznela "konačan“ tekst za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015, godine, pošto su okončani četvorodnevni indirektni pregovori između američkih i iranskih zvaničnika u Beču.

Prema sporazumu iz 2015, Iran je ograničio svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija SAD, EU i UN. Međutim, odlukom bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, SAD su se 2018. godine povukle iz nuklearnog sporazuma i obnovile oštre sankcije prema Iranu, što je navelo Teheran da oko godinu dana kasnije prestane da se pridržava ograničenja predviđenih pomenutim sporazumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.