Vesti -

Zabraniće sve kriptovalute - osim državne?

Indija planira zabraniti sve osim nekoliko privatnih kriptovaluta nakon što je vlada u utorak objavila da uvodi novi zakon o finansijskoj regulativi.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija: snjivo/Shutterstock
Ilustracija: snjivo/Shutterstock

Nacrt zakona o "Kriptovaluti i regulaciji službene digitalne valute" stvoriće olakšavajući okvir za zvaničnu digitalnu valutu koju će izdati Banka rezervi Indije i zabraniće sve privatne kriptovalute, kao što su bitkoin i itirijum, prenosi Klix.

Ovog meseca, indijski premijer Narendra Modi rekao je da sve demokratske nacije moraju raditi zajedno kako bi osigurale da kriptovaluta "ne završi u pogrešnim rukama, što može pokvariti našu mladost".

Ranije ove godine, vlada je razmatrala kriminalizovanje posedovanja, izdavanja, rudarenja, trgovanja i prenosa kripto imovine.

Modi je nedavno predsedavao sastankom na kom se razgovaralo o budućnosti kriptovaluta, usred zabrinutosti da bi neregulisana tržišta kriptovaluta mogla postati putevi za pranje novca i finansiranje terorizma.

Pročitajte još:

Ko je najveći dobitnik kineske zabrane?

Zvanično priznanje? Rusija uvodi porez na rudarenje kriptovaluta

Nova pravila će takođe verovatno obeshrabriti marketing i oglašavanje kriptovaluta, kako bi "otupeli" njihovu privlačnost za maloprodajne investitore.

Visoki vladin zvaničnik rekao je da je plan da se na kraju zabrani privatna kripto-aktiva dok se utire put za novu digitalnu valutu Centralne banke (CBDC).

Rezervna banka Indije, koja je izrazila "ozbiljnu zabrinutost" oko privatnih kriptovaluta, trebalo bi da pokrenue svoj CBDC do decembra.

Zvanični podaci nisu dostupni, ali industrijske procene pokazuju da u Indiji ima 15-20 miliona kripto investitora, sa ukupnim kripto ulaganjima od oko 4,77 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.