Vesti -

Zabeležili rast od 164 odsto – hvala "žednoj" Evropi

Izvoz nafte iz Gvajane skočio je za 164 odsto prošle godine.

Izvor: B92.net
Podeli
EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN
EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Izvoz je podstaknut rastućom proizvodnjom i potražnjom, posebno u Evropi, gde su žedne rafinerije povećale uvoz kako bi zamenile ruske zalihe, piše Rojters.

Otkako je konzorcijum koji predvodi Exxon Mobil počeo da pumpa krajem 2019. godine, isporuke iz Gvajane su porasle, čime je prihod južnoameričke zemlje od izvoza nafte prošle godine iznosio 1,1 milijardu dolara, prema zvaničnim podacima koje je Rojters dobio.

Gvajana, među najmanjim i najnerazvijenijim državama u Južnoj Americi, planira da iskoristi svoje bogatstvo nafte za industrijalizaciju, elektranu na gas, nove puteve i projekte solarne energije.

Nakon puštanja u rad drugog plutajućeg proizvodnog broda Exxon-a prošlog februara, proizvodnja je porasla i izvoz je tekao dok su evropske rafinerije tražile alternative ruskoj nafti nakon sukoba Rusije i Ukrajine.

Gvajana proizvodi oko 360.000 barela dnevno (bpd) nafte i ima za cilj da poveća proizvodnju na 1,64 miliona barela dnevno do kraja decenije.

Izvoz Gvajane je u proseku iznosio 265,693 bpd prošle godine, što je dvostruko više od 100,645 bpd u 2021, prema podacima o isporuci iz Refinitiv Eikon. Evropa je bila najveći primalac, uzimajući 49% tereta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.