Vesti -

Uhvaćeni: Makron presreo Bajdena, preneo mu loše vesti VIDEO

Francuski predsednik Emanuel Makron uhvaćen je kako otkriva loše vesti američkom kolegi Džozefu Bajdenu na marginama samita G7 u ponedeljak.

Izvor: Blic
Podeli
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Makron je Bajdenu rekao da ga je vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Zajed el Najan, obavestio da su najveći izvoznici nafte OPEK-a već na maksimumu svoje proizvodnje, prenosi Blic.

"Imao sam poziv od MBZ", rekao je Makron Bajdenu, a odnosilo se na Mohameda bin Zajeda.

Njihov razgovor čula je Rojters TV.

"Rekao mi je dve stvari. Ja sam na maksimumu, maksimumu (proizvodnog kapaciteta). To je ono što on tvrdi. A onda je rekao da Saudijci mogu povećati za 150 (hiljada barela dnevno). Možda malo više, ali nemaju ogromne kapacitete pre (nego što istekne) šest meseci", rekao je Makron, kako prenosi "Jahu njuz".

Ministar energije UAE je reagovao na ovaj izveštaj, navodeći da njegova zemlja proizvodi "blizu" svog maksimalnog kapaciteta.

"U svetlu nedavnih medijskih izveštaja, želeo bih da pojasnim da UAE proizvode blizu našeg maksimalnog proizvodnog kapaciteta na osnovu svoje trenutne proizvodne linije OPEK+", napisao je na Tviteru Suhail bin Mohamed el Mazrui.

Makronove tvrdnje su u suprotnosti sa zvaničnim podacima i, ako su istinite, donele bi izazove globalnom tržištu u svetlu bojkota ruske nafte kao odgovora na sukob Rusije i Ukrajine, navodi "Blumberg".

Cene nafte su protekle godine stalno rasle, delom zbog uvećane tražnje i manjka ponude usled restrikcija na proizvodnju nafte. Dodatno su povećane ratom, ali su već porasle za 55 odsto dan pre napada, ukazuje "Jahu njuz".

Američki predsednik treba da poseti krunskog princa Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana u julu, u okviru putovanja na Bliski istok. Poseta se smatra kontroverznom jer je Bajden prethodno obećao da će od Saudijske Arabije načiniti globalnog "izgnanika" zbog odgovornosti princa za ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. u Istanbulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.