Vesti -

Tri opcije? Oglasio se Kremlj: Radimo na tome

Rusija i dalje radi na tome kako da odgovori na ograničenje cena koje su zapadne sile nametnule na prodaju ruske nafte.

Izvor: B92.net / M.V.
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

To je izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Granica cene od 60 dolara po barelu, koju su postavile zemlje G7, Evropska unija i Australija, stupila je na snagu u ponedeljak kako bi pokušale da ograniče sposobnost Rusije da finansira svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

List Vedomosti pisao je da Rusija razmatra tri opcije, uključujući zabranu prodaje nafte nekim zemljama i postavljanje maksimalnih popusta po kojima bi prodavala svoju naftu.

"Analiza stanja u ovoj oblasti se nastavlja nakon što je doneta odluka o ograničenju cena. Relevantan rad i razgovori su u toku“, rekao je Peskov novinarima.

Rusija je rekla da neće prodavati zemljama koje se pridržavaju ograničenja.

Izvor iz industrije rekao je Rojtersu da Moskva radi na uredbi koja zabranjuje ruskim kompanijama i trgovcima da sklapaju naftne poslove sa stranama koje se pridržavaju propisa o ograničenju cena.

"Ovo je u suštini zabrana bilo kakvog pominjanja ili pozivanja na plafon cena u ugovorima i zabrana isporuke nafte i naftnih derivata u korist zemalja i kompanija koje koriste ograničenja“, rekao je izvor.

Ministarstvo energetike Rusije je odbilo da komentariše.

Vedomosti su objavile, pozivajući se na dva neidentifikovana izvora bliska vladi, da je jedna od opcija zabrana prodaje preko posrednika, ne samo direktno iz Rusije. Druga opcija koja se razmatra bi zabranila izvoz po ugovorima koji uključuju uslov gornje cene, bez obzira koja je zemlja primalac.

Treća opcija bi postavila maksimalne popuste ruske nafte Urals u odnosu na međunarodne standarde za dozvoljenu prodaju, piše list.

Zamenik premijera Aleksandar Novak izjavio je u utorak da će ruski mehanizam odgovora na gornju granicu cene nafte stupiti na snagu u decembru. Ranije je rekao da Rusija može smanjiti proizvodnju nafte, ali ne mnogo.

Blumberg je izvestio da Rusija takođe razmatra postavljanje donjeg praga cene za međunarodnu prodaju nafte.

Drugi izvor iz industrije rekao je Rojtersu da nije dogovoren pristup o tome kako da se uhvati u koštac sa ograničenjima cena, dok je Rusija već prodavala naftu sa popustom Kini i Indiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.