Vesti -

Stupilo na snagu: Rusi će morati da se snalaze, i ne samo oni

Ograničenje cena ruskih naftnih derivata, koje su uvele G7, EU i Australija, stupilo je danas na snagu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Novikov Aleksey
Ilustracija: Shutterstock/Novikov Aleksey

Evropski uvoznici su već smanjili ruski udeo u uvozu naftnih derivata na 27 odsto u decembru sa više od polovine pre početka rata u Ukrajini, javio je AP.

Američki dobavljači su istovremeno povećali isporuke na rekordne nivoe, sa 34.000 barela dnevno na početku 2022. na 237.000 barela dnevno do sada u januaru, navodi S&P global.

Novi kapaciteti rafinerija, koji će ove godine biti pušteni u rad u Kuvajtu i Saudijskoj Arabiji i sledeće godine u Omanu, takođe mogu pomoći u zameni ruskih naftnih derivata.

Indija je još jedan potencijalni izvor za naftne derivate, a Rusija, s druge strane, mora da nađe nove kupce, ukazuje američka agencija.

Globalna tržišta će morati da se prilagode novonastaloj situaciji posle ograničenja cena ruskih naftnih derivata i moglo bi doći do kratkotrajnog skoka tih cena, upozoravaju analitičari.

Tankeri će imati duži put transporta do Evrope iz SAD, Bliskog istoka ili Indije nego iz ruskih luka na Baltičkom moru.

Povećanje cena goriva je glavni faktor za veliki skok inflacije u Evropi.

Grupa sedam najbogatijih zemalja G7, EU i Australija uveli su ograničenje cena za ruski dizel i druge naftne derivate u okviru sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Mera sledi nakon ranijeg ograničenja cene ruske nafte, za koju su EU, G7 i Australija postavili gornju granicu cene sirove nafte od 60 dolara po barelu od 5. decembra.

Koalicija je saopštila u petak da je postavila gornju granicu cena od 100 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz premiju u odnosu na naftu, uglavnom dizel, i 45 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz popust, kao što su mazut i prerađena nafta.

G7 je saopštila da će u martu revidirati odluku o ograničenju cene ruske nafte koja je stupila na snagu 5. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.