Vesti -

Rusija obavestila: "Danas – nemoguće"

Ruski Gasprom obavestio je italijansku energetsku kompaniju Eni da neće moći da isporučuje gas toj zemlji u subotu.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Slasha/Shutterstock
Foto: Slasha/Shutterstock

Kako se navodi u saopštenju italijanske kompanije, razlog je "nemogućnost transporta" preko Austrije.

"Gasprom je saopštio da ne može da potvrdi do sada tražene količine gasa zbog navedene nemogućnosti transporta gasa preko Austrije. Dakle, danas će protok ruskog gasa namenjen Eni preko Tarvisija biti na nuli", navodi se u saopštenju kompanije Eni, a prenosi agencija RIA Novosti.

Iz kompanije Eni je rečeno da će dati dodatne informacije "ako se isporuke nastave", prenosi Raša tudej.

Kako se navodi u saopštenju Gasproma na Telegram kanalu kompanije, protok gasa kroz Austriju je obustavljen zbog odbijanja austrijskog operatera da potvrdi nominacije za tranzit zbog regulatornih promena koje su u Austriji uvedene krajem septembra.

"'Gasprom' radi na rešavanju problema zajedno sa italijanskim kupcima", saopštila je kompanija.

Mrežni operater Gas konekt Austrija do sada nije davao nikakve izjave u vezi sa situacijom.

Italija dobija ruski gas preko jedne preostale tranzitne linije kroz Ukrajinu. Gas teče u Italiju nakon prolaska kroz Austriju. Druge evropske zemlje koje dobijaju ruski gas preko Ukrajine su Slovačka, Moldavija, Rumunija i Češka.

Ranije je sajt ukrajinskog operatera za tranzit gasa objavio da se očekuje da će protok kroz Ukrajinu 1. oktobra iznositi oko 41,6 miliona kubnih metara.

Od februara, udeo ruskog gasa u italijanskom uvozu pao je sa 40% na otprilike 18%, a vlasti kažu da mogu da se izbore sa manjkom koji se očekuje u zimskom periodu korišćenjem alternativnih izvora goriva. Zemlja je usvojila plan za uštedu energije kako bi smanjila potrošnju gasa. U okviru ovog plana, grejna sezona biće skraćena za 15 dana, a temperatura pri zagrevanju objekata biće smanjena za jedan stepen Celzijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.