Vesti -

Prizemljen Bajdenov novi helikopter vredan preko 200 miliona dolara

Vašington -- Novi helikopter američkog predsednika Džoa Bajdena prizemljen je nakon što nije prošao testiranje Pentagona.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL
Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Trenutno se ne zna kada i da li bi problemi koje ima mogli da budu rešeni.

Bajdenov prvi let tom letelicom koju je proizveo Lokid Martin odložen je nakon što je testiranjem utvrđeno da helikopter nije „operativno odgovarajući“ i pouzdan u hitnim situacijama, piše Blumberg a prenosi RT.

Helikopter VH-92 vredan 217 miliona dolara deo je pet milijardi dolara "teškog“ programa zamene prevoznih sredstava koja koriste predsednik SAD i drugi zvaničnici, ali je neimenovani izvor rekao za Blumberg da se ne zna vremenski rok u kom bi navedena letelica trebalo da ponovo bude operativna.

Naime, novi helikopter ispunio je zahtevane standarde tokom testiranja u septembru kada je odlučeno da je "operativno efikasan“ i da može bezbedno da prevozi predsednika do lokacija kao što je Kamp Dejvid. Međutim, nije dobio dozvolu za hitne letove zbog tehničkih stvari, kao što je kašnjenje u sistemima komunikacije.

"Izduv motora i ispuštanje tečnosti" su takođe izazivali probleme, prema rezultatima testiranja, što ograničava moguća mesta za sletanje helikoptera.

Predsednički helikopter prvobitno je predviđen da bude spreman za misije u julu, a to je već bilo odlaganje od godinu dana, piše RT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.