Vesti -

Priprema se najvažniji događaj u istoriji kriptovaluta

Etirijum radi na prelasku na novi model za osiguranje mreže koji se zove dokaz o ulozi – proof of stake.

Izvor: Blic
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Cryptographer
Ilustracija: Shutterstock/Cryptographer

Etirijum (ethereum), druga najveća kriptovaluta po tržišnoj vrednosti, upravo je izveo poslednju generalnu probu uoči godinama iščekivane nadogradnje koja se tretira kao jedan od najvažnijih događaja u istoriji kriptovaluta, prenosi Blic.

Od svog nastanka pre gotovo deset godina, etirijum se rudario kroz takozvani model dokaza rada. Uključuje složene matematičke jednačine za čije rešavanje se utrkuje ogroman broj mašina i zahteva obilje energije. Rudarenje bitkoina sledi sličan proces, piše See Biz.

Etirijum radi na prelasku na novi model za osiguranje mreže koji se zove dokaz uloge – proof of stake. Umesto da se oslanja na energetski intenzivno rudarenje, nova metoda zahteva od korisnika da iskoriste svoju postojeću predmemoriju etera kao sredstvo za proveru transakcija i tokena za kovanje. Koristi manje energije i očekuje se da će se pretvoriti u brže transakcije.

Ansgar Ditrihs, istraživač iz Fondacije Etirijum, rekao je u tvitu da je najrelevantniji metrički pokazatelj uspeha kada je reč o suvoj vožnji kao što je ova posmatranje vremena do finalizacije. Nazvao je to "još jednim uspešnim testom".

Istraživački saradnik iz Galaksi didžitala istakao je da je stopa učešća nakon probnog spajanja pala i izgledalo je kao da je možda postojao problem s jednim od klijenata – ali sve u svemu, uspelo je.

"Uspešno spajanje = lanac se finalizuje", napisala je Kristin Kim u tvitu, dodajući da ćemo verovatno videti slične vrste problema s nadogradnjom na glavnoj mreži, "ali poenta je da je spajanje uspelo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.